• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

13.02.2022

09:50

STRUČNJACI ISTIČU Pogrešno ste prali INTIMNU REGIJU - ovo može povećati rizik od gadnih INFEKCIJA!

Ljubav

STRUČNJACI ISTIČU Pogrešno ste prali INTIMNU REGIJU - ovo može povećati rizik od gadnih INFEKCIJA!

Podeli vest

Eksperti savetuju da izbegavate industrijske proizvode kada je intimna higijena u pitanju.

Tuširanje je jedna od glavnih rutina koje ljudi svakodnevno praktikuju. I dok je lako malo se i zaneti se intenzivnim čišćenjem svakog dela tela, ekspreti kažu da način na koji se tuširate može povećati rizik od dobijanja infekcije u intimnoj regiji.

Ginekolog Ana Henderson ističe da zapravo ne treba preterivati kada se radi o pranju vagine, jer se ona prirodno čisti sama.

- Ako se preterano bavite higijenom, poput tuširanja dva puta dnevno, potpuno remeti prirodne bakterije na telu, ali naročito na vulvi i unutar vagine - kaže Ana i dodaje:

- Biti previše higijenski nije dobro. Tuširanje je verovatno mnogo bolje od kupanja, jer ne sedite u sopstvenim bakterijama, koje mogu izazvati iritaciju.

Vaginalni pH može biti narušen ukoliko koristite parfemisane proizvode za higijenu, pa bi bilo bolje da se držite samo vode ili nekih nežnijih kupki.

Prethodna istraživanja su pokazala da vaginalno tuširanje povećava rizik od polnih bolesti, kancera jajnika, pa čak i infekcija krvi.

Foto: Shutterstock

devojka

Većina preparata za intimnu negu koji se prodaju u prodavnicama sadrže miks vode i sirćeta, sode bikarbone, joda ili drugih hemikalija. 

Glavni istraživač Ning Ding kaže:

- Dok su naučnici više zabrinuti oko toga što proizvodi za intimnu negu remete balans bakterija ili pH nivo, nisu se fokusirali na toksičnost tih hemikalija, što je veoma važno i treba da se naglasi. Preporučio bih ženama da ne peru taj deo.

- Sve što vam treba je topla voda - kaže ekspert za intimno zdravlje Stefani Tejlor

 

Ona je objasnila da se unutrašnjost vagine samostalno čisti i da je iscedak prirodan način da se vaše telo čisti od bakterija. 

- Držite se tople vode, peškira i blagog sapuna kako biste izbegli iritacije i infekcije - naglašava Stefani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Srbija