Šokiraćete se: Najpoznatija svetska jela i pića koja su nastala greškom - Obožavate ih, a niste imali pojma (FOTO)
Podeli vest
Mnogi omiljeni recepti koje danas poznajemo poput jogurta, korneta i sendviča, nastali su sasvim slučajno, često kao rezultat greške, eksperimentisanja ili nedostatka određenih sastojaka.
Zamislite da napravite grešku u kuhinji, a rezultat postane omiljeno jelo širom sveta. Zvuči neverovatno, ali upravo su se takve "srećne greške" desile.
Ako uživate u domaćim poslasticama s borovnicama, ovaj jednostavan recept će vam se sigurno dopasti. Pravi se očas posla, a rezultat je slatkiš teksture i ukusa koji miluju nepca.
Studija je pokazala da konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno može da zaštiti od specifične vrste raka debelog creva.
01.03.2025
08:00
Mnogi od naših omiljenih proizvoda, od kojih neki deluju kao da su smišljeni do savršenstva, nastali su sasvim slučajno. Evo nekoliko priča o slučajno nastalim kulinarskim remek delima.
Pravilno držanje čaše omogućava da se vino, šampanjac, koktel ili konjak posluže na najbolji način, bez neželjenog zagrevanja, prosipanja ili narušavanja arome.
24.06.2025
17:00
Priča o lisnatom testupočinje u Francuskoj, u 17. veku. Mladi poslastičar Klodijus Žel pokušavao je da napravi poseban hleb za svog bolesnog oca.
U žurbi, zaboravio je da pomeša puter sa brašnom, pa je maslac urolao u testo i presavijao ga više puta. Rezultat je bio nešto potpuno neočekivano,neverovatno lagano i hrskavo testo koje se listalo prilikom pečenja.
Umesto neuspeha, Klodius je stvorio kulinarsku osnovu za brojne poslastice koje i danas obožavamo.
Kornfleks
Braća Džon Harvi Kelog i Vil Kit Kelog su krajem 19. veka vodili sanatorijum u Mičigenu. Njihova misija bila je da kreiraju zdravu, vegetarijansku hranu.
Jednom prilikom, zaboravili su da pokupe kuvano zrno pšenice, pa je ono ostalo da stoji nekoliko dana. Kada su se vratili, pšenica se sasušila i postala lomljiva.
Umesto da bace smesu, odlučili su da je izgnječe, a rezultat su bile hrskave pahuljice. Ubrzo su eksperimentisali sa kukuruzom i tako su nastale pahuljice koje danas poznajemo kao kornfleks.
Šampanjac
Foto: Shuterstock
Šampanjac nije proizvod namerne genijalnosti, već rezultat borbe sa vinarstvom u hladnim klimatskim uslovima. U regiji Šampanja u Francuskoj, hladne zime su često zaustavljale fermentaciju grožđa.
Kada bi došlo proleće, šećer u vinu bi ponovo fermentirao, stvarajući mehuriće ugljen-dioksida. Vinarima je ovo stvaralo velike probleme, jer su se boce često raspadale pod pritiskom.
Neki su čak nazivali ovaj fenomen "đavoljim vinom". Međutim, francuski benediktinski monah Dom Perinjon usavršio je tehniku proizvodnje, ali i čvršće boce, shvativši da mehurići daju vinu jedinstven i poseban ukus.
Jogurt
Foto: Shutterstock
Iako je jogurt danas sinonim za zdravlje, njegovo poreklo verovatno seže hiljadama godina unazad, a nastalo je zbog slučajnog delovanja bakterija.
Nomadski narodi su mleko skladištili u kožnim vrećicama. Bakterije prisutne na koži i u okolini, zajedno sa toplotom, uzrokovale su fermentaciju mleka, što ga je pretvaralo u gustu i kiselkastu smesu.
Ne samo da je ova fermentacija poboljšala ukus, već je i produžila rok trajanja mleka, što je bilo izuzetno korisno.
Čips
Foto: freepik
Godine 1853., u restoranu "Moon's Lake House" u Saratoga Springsu, Njujork, kuvar Džordž Kram bio je iziritiran gostom koji se stalno žalio da mu je pomfrit debeo.
Kram je, u pokušaju da iritira gosta, narezao krompir izuzetno tanko, ispržio ga dok nije postao hrskav i posuo ga solju. Na njegovo iznenađenje, gostu se to izuzetno dopalo, i tako je rođen prvi čips.
Sendvič
Foto: Shutterstock
Iako se možda ne radi o "kulinarskoj grešci" u klasičnom smislu, sendvič je nastao iz praktičnih razloga.
Džon Montagju, 4. erl od Sendviča, bio je strastveni kockar u 18. veku. Nije želeo da prekida igru zbog obroka, pa je tražio da mu meso stave između dve kriške hleba kako bi mogao da jede jednom rukom, a drugom da nastavi sa igrom.
Postoji nekoliko priča o nastanku korneta, ali jedna od najpoznatijih datira iz 1904. godine na Svetskoj izložbi u Svetom Luisu.
Tamo je prodavac sladoleda ostao bez posuda, pa je Ernest Hamvi, prodavac vafla iz susednog štanda, ponudio da uvije svoje vafle u oblik korneta kako bi sladoled mogao da se servira.
Inovacija je bila trenutni hit.
Suvo grožđe
Kao i jogurt, suvo grožđe je rezultat prirodnog procesa. Ljudi su otkrili da grožđe koje je ostavljeno na suncu, nakon što se voda iz njega osuši, postaje izuzetno slatko i ukusno.
Prvi dokazi o suvom grožđu datiraju iz 2000. godine pre nove ere u Persiji i Egiptu. Nije ga stvorila ljudska ruka, već se pokazalo kao idealan način za dugotrajno čuvanje grožđa.
Ove priče podsećaju nas da neke od najboljih stvari u životu mogu nastati iz neplaniranih situacija i da ponekad "greška" može biti početak nečeg neverovatnog.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ako uživate u domaćim poslasticama s borovnicama, ovaj jednostavan recept će vam se sigurno dopasti. Pravi se očas posla, a rezultat je slatkiš teksture i ukusa koji miluju nepca.
Vanpretresno veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je odluku da se postupci protiv Gorana Vesića, Jelene Tanacković i Anite Dimoski u slučaju pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu obustavljaju.
Svedoci smo svakodnevnih pokušaja omanjivanja javnosti od strane blokadera i antisrpske opozicije, koji pokušavaju lažima da prikažu kako je država u lošem stanju, ali uprkos tome rezultati i brojke govore i pokazuju sasvim suprotno.
Nakon jučerašnje sednice Skupštine Grada tokom koje su iznete brojne poluinformacije a sve vezano za rad javnih preduzeća u Nišu i njihovo buduće fukcionisanje, oglasio se i prvi čovek Pokreta za narod i državu u Nišu, doc. dr Milan Lazarević koji je dao bezrezervnu podršku gradonačelniku Niša Dragoslavu Pavloviću.
Dok opozicija i blokaderi svojim akcijama rade na tome da osujete rad aktuelne vlasti, predsednik Aleksandar Vučić obilazi novootvorene objekte i projekte, koji će život u Srbiji podići na viši nivo.
Sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorili su da će prognozirane minimalne dnevne temperature vazduha biti u kategoriji "opasne pojave" na teritoriji raškog, moravičkog, pirotskog, topličkog, pećkog, kosovskomitrovačkog, kosovskopomoravskog i kosovskog okruga 1. i 2. januara, a u pčinjskom i prizrenskom okrugu 2. januara.
Planina Crni Vrh, smeštena u istočnoj Srbiji, tridesetak kilometara od Bora, predstavlja jednu od retkih zimskih destinacija koja je ostala van glavnih turističkih tokova, a u kojoj je cena noćenja već od 2.900 dinara.
Arheolozi su, istražujući mumificirana tela u Sudanu, otkrili da su deca stara samo 18 meseci u regionu doline Nila pre 1.400 godina, imala tetovaže na licu.
U decembru 2016. godine u javnosti je odjeknula izjava Jovana Vukotića, koji je u bezbednosnim krugovima i medijima često označavan kao jedan od ključnih ljudi "škaljarskog klana", da "ima spisak crnogorskih policajaca koje plaća mafija".
Šef beloruske kontraobaveštajne agencije odbacio je tvrdnje Volodimira Zelenskog da Kijev zna lokaciju ruskih raketa "orešnik" raspoređenih u Belorusiji.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je uočena veza između snimaka teritorije Ukrajine koje prave kineski sateliti i ruskih napada na objekte energetske infrastrukture.
Film "Bitka na Neretvi" koji je premijerno prikazan 1969. godine koštao je između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara. To je najskuplji film ikada snimljen na prostorima bivše Jugoslavije.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar