• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.05.2023

15:21

3 ZNAKA DA STE HAKOVANI! Ako ovo primetite na TELEFONU odmah treba da reagujete

shutterstosck

Hi-Tech

3 ZNAKA DA STE HAKOVANI! Ako ovo primetite na TELEFONU odmah treba da reagujete

Podeli vest

Ukoliko vam se baterija na telefonu brzo prazni, aplikacije sporo rade ili sam uređaj, to može da znači da vas je neko hakovao.

Spor rad uređaja je uobičajeno prva naznaka da se neko neprimećeno ušunjao. 

Ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na to da je telefon možda hakovan, a napadi se u najvećoj meri izvode preko skrivene instalacije zlonamernog softvera.

Takav softver do smartfona dolazi putem interneta ili preko kablovske veze sa drugim računarom. Na primer, do ovoga može doći kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku.

Foto: Pixabay

Hakovanje

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedina indikacija biće obaveštenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Ali kasnije će telefon sam početi da daje signale o probijanju. Pre ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu i nešto će krenuti po zlu.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbednih izvora i izbegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji da ste hakovani, prenosi B92.net


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija