• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.04.2023

09:25

DOBITNIK ODBIO NAGRADU! Otkrio da je fotografiju napravio pomoću veštačke inteligencije! (VIDEO)

Pixabay

Hi-Tech

DOBITNIK ODBIO NAGRADU! Otkrio da je fotografiju napravio pomoću veštačke inteligencije! (VIDEO)

Podeli vest

Dobitnik velike nagrade za fotografiju, odbio je svoju nagradu nakon što je otkrio da je njegov rad napravljen pomoću veštačke inteligencije.

Fotografija nemačkog umetnika Borisa Eldagsena, pod nazivom Pseudomnezija: Električar, pobedila je u kreativnoj otvorenoj kategoriji na prošlonedeljnoj "Sony World Photography Award".

Rekao je da je iskoristio sliku da testira takmičenje i da stvori diskusiju o budućnosti fotografije.

Organizatori nagrade rekli su za "BBC News" da ih je Eldagsen obmanuo o obimu veštačke inteligencije koja će biti uključena.
U izjavi objavljenoj na njegovoj veb stranici, Eldagsen je priznao da je bio "bezobrazan majmun", zahvalivši se sudijama što su "odabrale moju sliku i učinile ovo istorijskim trenutkom", dok je ispitivao da li je neko od njih "znao ili sumnjao da je to AI- generisano".

- Slike i fotografije veštačke inteligencije ne bi trebalo da se takmiče jedni sa drugima u ovakvoj nagradi - nastavio je on. Oni su različiti entiteti. AI nije fotografija. Zato neću prihvatiti nagradu.

Slika o kojoj je reč prikazivala je upečatljiv crno-beli portret dve žene iz različitih generacija.

Ali kao što je Eldagsen istakao:

- Nešto u vezi ovoga nije u redu, zar ne? To je nešto, naravno, činjenica da to uopšte nije prava fotografija - već sintetički proizvedena slika.

Upotreba veštačke inteligencije u svemu, od pisanja pesama i eseja, do automobila bez vozača, četboks terapeuta i razvoja medicine, bila je naširoko raspravljana poslednjih meseci. Sada je njegova prikladnost i korisnost u vezi sa fotografijom došla u fokus.

Izložba pobednika i slika u užem izboru sa ovogodišnjih nagrada  "Sony World Photography Award" održava se u Somerset House u Londonu do 1. maja 2023.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26