• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2024

11:30

Sedam efikasnih navika! Uz ovakav način vaspitanja rastu srećna deca

Shutterstock

Dom i porodica

Sedam efikasnih navika! Uz ovakav način vaspitanja rastu srećna deca

Podeli vest

Iako su za sreću dece odgovorni prijatelji, okolina i slično, najvažniju ulogu imaju roditelji koji direktno utiču na raspoloženje i karakter dece koju odgajaju.

Sreća je važna za razvoj i napredovanje dece. Ona utiče na njihov razvoj pozitivnih osobina koje će imati tokom celog života. Iako su za sreću dece odgovorni prijatelji, okolina i slično, najvažniju ulogu imaju roditelji koji direktno utiču na raspoloženje i karakter dece koju odgajaju.

Srećna deca su aktivnija, provode vreme sa porodicom i imaju razvijena bliska prijateljstva. Evo šta sve srećna deca rade i u kakvom okruženju najčešće odrastaju. 

Imaju uravnoteženu ishranu

Zdrava ishrana ključna je za detetovo fizičko i psihičko blagostanje. Deca koja jedu uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama obično imaju bolje raspoloženje i razvijene kognitivne funkcije, prenosi The Times of India. Kako kod odraslih, tako i kod dece, pravilna i uravnotežena ishrana podupire celokupno zdravlje i može da doprinese boljem raspoloženju. 

Kvalitetno porodično vreme

Srećna deca često provode kvalitetno vreme sa porodicom. Imaju aktivnosti poput igranja društvenih igara, zajedničkog čitanja i obroka ili odlazaka na izlete. Rezultati studije iz časopisa Journal of Family Psychology otkrili su da deca koja se redovno bave aktivnostima koje uključuju celu porodicu pokazuju viši nivo sreće i emocionalne sigurnosti.

Foto: Shutterstock

 

Odrastaju u sigurnom i podsticajnom okruženju

Sigurno i podsticajno kućno okruženje važno je za sreću dece. Iako način na koji se prijatelji odnose prema deci utiče na njihovu sreću, porodicu i dom predstavljaju sigurno utočište u kom deca mogu biti ranjiva u nekim teškim trenucima. Prema izveštaju UNICEF-a, veća je verovatnoća da će deca koja odrastaju u stabilnom i podsticajnom okruženju emocionalno i društveno napredovati, prenosi The Times of India.

Imaju razvijena zdrava prijateljstva

Verovatnije je da će deca koja imaju pozitivna, odnosno zdrava prijateljstva, osećati podršku i svoju vrednost. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Illinois pokazalo je da deca koja imaju razvijena bliska prijateljstva imaju više samopouzdanja i manje su sklona razvijanju depresije i anksioznosti.

Fizički su aktivna

Deca najčešće imaju puno energije koju, ako ne potroše, može da utiče na njihovo raspoloženje. Zato je dobro da se deca bave nekom aktivnošću poput vežbanja, jer je dobra za telesno, ali i mentalno zdravlje. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je izvestio da redovna fizička aktivnost kod dece može da smanji simptome teskobe i depresije, prenosi The Times of India. 

Foto: Shutterstock

 

Osećaju se sigurno i privrženo svojim roditeljima

Deca koja se osećaju sigurno uz roditelje, imaju naviku da se slobodnije izražavaju, istražuju svoju okolinu i razvijaju bolje socijalne veštine. Deca koja odrastaju u takvom okruženju, imaju roditelje koji hvale njihove uspehe i podrška su im u trenucima kada su suočena sa izazovima i životnim nedaćama.

Od malena ih podstiču da budu nezavisna

Podsticanje dece da budu nezavisna i donose svoje odluke može da dovede do većeg samopoštovanja i sreće kod dece. Kada roditelji dopuštaju i podstiču ih da donose odluke primerene svojim godinama, pomažu deci da se osećaju sposobnima i da imaju kontrolu nad svojim životom, što podstiče osećaj sreće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija