• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2024

20:01

Kako prepoznati alergiju na mleko kod dece? Vodite računa, nije isto što i intolerancija - ovi znaci će vam pokazati

Shutterstock

Dom i porodica

Kako prepoznati alergiju na mleko kod dece? Vodite računa, nije isto što i intolerancija - ovi znaci će vam pokazati

Podeli vest

Alergija na mleko sve je češća pojava kod dece, a mi vam otkrivamo kako da na vreme prepoznate simptome.

Alergija na mleko se javlja kada organizam loše reaguje na kravlje, kozje ili ovčje mleko. Pravilan naziv ove alergije je alergija na protein kravljeg mleka i u većini slučajeva se javlja nakon pijenja mleka ili jedenja nečega što sadrži mleko.

U retkim slučajevima može da se javi i usled udisanja mlečnih čestica ili dodirivanja mlečnih proizvoda.

Foto: Shutterstock

 

Vrste alergije

Postoje dve vrste alergije na mleko, a razlika je u tome kako imune ćelije reaguju na alergen.

Kada organizam reaguje na IgE antitela iz proteina mleka, dolazi do trenutne reakcije koja ima anafilaktičke karakteristike. Može da nastupi i anafilaktički šok, kada dolazi do oticanja grla i problema sa disanjem. Takođe, mogu da se jave osip, svrab, oticanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku, kao i kijanje, curenje iz nosa i zapušen nos, kašljanje, sviranje u grudima i kratak dah.

Drugi tip alergije nije posredovan IgE antitelima, a simptomi se najpre osete na koži i u stomaku. Izaziva pojavu ekcema, bol u stomaku, grčeve, sekret ili krv u stolici.

Iako simptomi mogu da liče na prvi tip alergije na mleko, karakteristično je da se u ovom slučaju ne javljaju odmah, već oko 48 sati nakon konzumiranja mleka i ne izazivaju respiratorne simptome niti anafilaksu, piše baby-chick.com.

Foto: Pixabay

 

Razlika između alergije i intolerancije

Pored dva tipa alergije na mleko, postoji i intolerancija na laktozu, koju mnogi mešaju sa alergijom.

Intolerancija na laktozu, za razliku od alergije, nije reakcija imunog sistema, već je to lokalna reakcija u crevima na mlečni šećer odnosno laktozu.

Simptomi intolerancije na laktozu su nadutost, gasovi, dijareja, bol u stomaku. Intolerancija na laktozu se uglavnom ne javlja pre pete godine života, osim privremeno, kada se, na primer, zbog nekog stomačnog virusa smanjuju enzimi koji su potrebni za razgradnju laktoze i time se uzrokuje privremena intolerancija.

Uzroci alergije 

Do alergijske reakcije na mleko dolazi kada imuni sistem greškom prepozna protein u mleku kao pretnju. Tada napada mlečni protein hemikalijom koja se zove histamin, što je okidač za pojavu simptoma alergije.

Takođe, postoji i genetska komponenta kada je u pitanju alergija na mleko, prema jednoj studiji, veće su šanse da dete ima alergiju na mleko ukoliko njegovi prvi srodnici imaju ekceme, astmu ili alergiju.

Ako vaše dete ima alergiju na mleko, najbezbedniji način da sprečite alergijske reakcije je da ne unosi mlečne proizvode, to pored mleka znači i izbegavanje sira, putera, jogurta, slatke i kisele pavlake...

Zaista nije lako kada dete ima alergiju na mleko jer roditelji uvek moraju da budu na oprezu kako dete ne bi unelo neki od proizvoda koji sadrže mlečni protein, ali dobra vest je da alergija ne mora da traje zauvek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Srbija