• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.12.2023

12:10

Božićna pšenica donosi sreću i blagostanje! Evo kada treba da je posadite

Shuterstock

Dom i porodica

Božićna pšenica donosi sreću i blagostanje! Evo kada treba da je posadite

Podeli vest

Veliki hrišćanski praznik, Božić, slavi se uz česnicu, sveću i božićnu pšenicu, koja treba da se posadi ovih dana.

Mnoge domaćice odlučuju da same posade božićnu pšenicu. Da bi iznikla do Božića trebalo bi da je posadite ovih dana.

Starinski običaj

Ovaj običaj datira od davnina. Prema predanju, gajenje božićne pšenice počelo je zbog roditelja Isusa Hrista.

Naime, Marija i Josif su, bežeći od Irodove vojske, sreli poljoprivrednika koji je sejao pšenicu. Marija ga je zamolila da vojnicima kaže da su oni već prošli.

Kada su se vojnici pojavili, desilo se, kažu vernici, čudo - pšenica koja inače raste mesecima odmah je izrasla i sakrila ih. Vojnici su poverovali da su oni koje gone odavno otišli, pa su odustali od potrage.

Foto: Shuterstock

 

 

Snažna simbolika

Iako je prelep praznični ukras na trpezi, božićna pšenica ima i dublje, simbolično značenje. Ona predstavlja plodnost, krug života, obnovu, prosperitet i uspešnu žetvu u Novoj godini.

U prošlosti se verovalo da božićna pšenica može da odredi i kakva nas žetva čeka, pa su tako vernici smatrali da će veoma gusta i visoka doneti plodnu godinu, dok će manje zelena, retka, slaba i niska označiti i neuspešnu žetvu.

Foto: Shuterstock

 

 

Kada i kako se sadi pšenica?

Uglavnom se božićna pšenica posadi po poslednjim velikim praznicima pred Božić - ili na Svetu Varvaru (17. decembra) ili na Svetog Nikolu (19. decembra).

Potrebno je da najpre ostavite zrna u mlakoj vodi neko vreme. Zatim ih osušite na papirnom ubrusu, stavite sloj zemlje na dno činijice, pa pospite zrna pšenice. Zatim prekrijte još jednim malim slojem zemlje.

Umesto zemlje može da se koristi i pamučna vata, a tada vam ne treba drugi sloj za prekrivanje zrna.

Na kraju pospite vrlo malo vode i stavite na dobro osvetljeno mesto, koje ne sme da bude pretoplo da se pšenica ne bi osušila. 

Zalivajte pšenicu svaki dan, jednom do dvema kašikama vode, tako da bude vlažna, ali ne i natopljena.

Žito ošišajte kako bi bilo ravno. U sredini izniklog žita stavite sveću. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija