• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2023

15:00

Pedijatri otkrili: Ove namirnice nikada ne dajemo deci da jedu!

pexels.com

Dom i porodica

Pedijatri otkrili: Ove namirnice nikada ne dajemo deci da jedu!

Podeli vest

Nekoliko pedijatara otkrilo je koje namirnice nikada ne daju svojoj deci zbog toga što imaju mnogo loših sastojaka.

Pre nego što dobiju decu, mnogi budući roditelji misle da će ih sigurno potpuno zdravo hraniti, i da će uspešno izbegavati sve što je loše za decu, ali stvarnost je često mnogo komplikovanija.

- Nemojte se previše opterećivati zdravom hranom - savetuje roditeljima dr Elizabet Dejvis, pedijatar i lekar sportske medicine u Orlando Health Arnold Palmer dečjoj bolnici.

- Ja sam pedijatar i postao sam roditelj izuzetno izbirljive devojčice. Moja sada petogodišnjakinja nikada nije probala čips, slatkiše ili grickalice koje nije odmah volela, ali voće i povrće su sasvim druga priča...

. Ona je naglasila da kao roditelji pokušava da zabrani neke stvari koje dete želi, a koje su nezdrave, pa njena ćerka, na primer, kod kuće pije samo vodu i mleko.

Foto: pexels.com

 

 - Međutim, ako ode na rođendansku zabavu i tamo dobije sok, to je u redu -  rekao je Dejvis za Huff Post.

 - Ili ako izađemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mleko, to je u redu, ali mi to ne radimo svaki dan, čak ni svake nedelje - dodao je Dejvis.

Međutim, postoje namirnice koje pedijatri poput dr Dejvis izbegavaju da daju svojoj deci ili ih bar ograničavaju koliko god je to moguće. 

Evo koje su to namirnice:

Tvrde bombone

- Nema mnogo namirnica koje bi trebalo potpuno zabraniti, a umerenost, raznovrsnost i uravnoteženost su ključ svake zdrave ishrane i zdravlja uopšte. Međutim, tvrde bombone su nešto što nikada ne dajem deci, pre svega zbog sadržaja šećera koji je značajan i doprinosi kvarenju zuba i pucanju gleđi. Oni takođe predstavljaju opasnost od gušenja, tako da ako moram da zabranim jednu stvar, to bi bili tvrde bombone - kaže dr Kristina Džons, pedijatrijski lekar hitne pomoći i viši medicinski savetnik u "PM Pediatric Care "u Anapolisu u Merilendu.

Ultra obrađena upakovana hrana

 - Odrastao sam jedući puno gotovog mesa i rezanaca za ručak i užinu. Ne dajem ga svojoj deci jer je to obrađena i upakovana hrana koja ima previše soli i loših masti -  kaže Kendis Džons, pedijatar u Orlandu na Floridi.

Foto: Shutterstock

 

 

Energetska pića

 - Kao pedijatar koji se zalaže za svesnu i intuitivnu ishranu, dajem sve od sebe da ne demonizujem i ne osuđujem bilo koju hranu. Ipak, postoji jedno najčešće konzumirano piće na koje upozoravam svoju decu, a to su energetska pića. Energetska pića mogu biti opasna i naneti mnogo štete deci. Energetska pića mogu imati posebno teške posledice jer nisu dobro regulisana i mogu da sadrže veoma velike doze kofeina, zajedno sa drugim potencijalno štetnim supstancama - kaže Jami Kacorla Lankaster, pedijatar u Jakimi u Vašingtonu.

Ona još ističe izuzetno štetna dejstva energetskih pića - predoziranje kofeinom, nesanicu, srčane tegobe, pa čak i smrt.

- U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu da poremete raspoloženje, i ne mislim da su bezbedna ili na bilo koji način korisna za decu - naglašava još Lankaster.  

Riba sa visokim sadržajem žive

 - Izbegavam ribu sa visokim sadržajem žive, kao što su skuša, sabljarka ili tuna. Živa može biti toksična za nervni sistem, posebno mozak ako je izložena visokoj izloženosti, tako da je za malu decu i adolescente sa mozgom u razvoju najbolje da je izbegavaju u potpunosti - kaže Dejvis.

 

Foto: pexels.com

 

 

Slatki sokovi

- Nikada svojoj deci nisam služio sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju veoma visok udeo koncentrovanog šećera - saharoze - a često i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. Pored toga, sadrže previše dodatog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Dajte deci vodu, da se naviknu da je piju. Uz vodu poslužite i voće, koje ima dodatne prednosti jer je bogato vlaknima. Voće čini sitim i manje je skokova šećera u krvi kada se konzumira.  A voda je najbolji gasitelj žeđi - kaže dr Dženifer Trahtenberg, pedijatar iz Njujorka.

Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja

 - Za malu decu, ovo uključuje kokice, viršle, grožđe, čeri paradajz, tvrde bombone, žvake, šargarepu, komadiće kuvanog mesa, itd. Ovu hranu treba iseći na veoma male komade ili ih potpuno izbegavati dok deca ne postanu starija -  kaže Dejvis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija