• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

22.08.2025

12:00

Vaše cveće će biti najlepše u komšiluku: Trik je u samo 1 namirnici koju imate kod kuće

Shutterstock

Dom i porodica

Vaše cveće će biti najlepše u komšiluku: Trik je u samo 1 namirnici koju imate kod kuće

Podeli vest

Namirnica koju svi imate kod kuće, a nikada se ne bisite setili da je iskoristite za cveće je žuti šećer. Uz pomoć njega dobijate prirodno, a hranljivo đubrivo.

Slatkišima nisu skloni samo ljudi – određene biljke takođe mogu imati koristi od njih. Evo zbog čega je smeđi šećer koristan za njih.

Biljke unose radost i pozitivnu energiju u dom

Ako ste ljubitelj cveća i negujete ga, verovatno se trudite da mu obezbedite dovoljno vode, a kada odlazite na odmor, razmišljate kome da poverite brigu o svojim zelenim ljubimcima.

Foto: Shutterstock

 

Ovaj trik može doprineti da vaše biljke ostanu u punoj snazi sve do kraja jeseni i da terasa zablista u svom najboljem izdanju.

Radi se o smeđem šećeru koji, kada se rastvori u vodi, podstiče razvoj korisnih mikroorganizama u zemljištu. Oni potom oslobađaju hranljive materije, zahvaljujući čemu biljke mogu duže da napreduju i izgledaju zdravije.

Na sajtu "Gardening Soul" istaknute su koristi smeđeg šećera za biljke, uz savete kako ga pravilno primeniti i sa čim ga pomešati da biste dobili prirodno i hranljivo đubrivo.

Već jedna kesica smeđeg šećera dovoljna je da nahrani vaše cveće.

  • Ako smeđi šećer jednostavno pomešate sa vodom, to će učiniti listove vaših biljaka sočnim i zelenim.
  • Ako pomešate smeđi šećer sa kvascem i vodom, to đubrivo će postati moćno sredstvo za ukorenjavanje biljaka.
  • Ako pomešate smeđi šećer sa pivom, biće to azotno đubrivo koje može sprečiti listove biljaka da požute.
  • Ako pomešate smeđi šećer sa belim lukom i vodom, dobićete fosfatno đubrivo koje će podstaći cvetanje biljaka.
  • Mešanjem smeđeg šećera sa belim sirćetom i vodom, stvorićete gvožđe sulfat i moći ćete da prilagodite pH zemlje.

Foto: freepik

 

Ako primetite da biljka počinje da klone i gubi snagu, možete joj dodati malo šećera kako biste povećali prisustvo glukoze i saharoze.Na taj način saharoza stupa u interakciju sa mikroorganizmima u zemljištu, što omogućava bolju dostupnost azota.

Zahvaljujući tome, biljka dobija dodatnu energiju koja joj može produžiti život.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set