• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2024

15:04

Brnabić: "Srbija protiv nasilja" do sutra u 12 da dostavi predlog kako dalje na primeni preporuka!

Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Brnabić: "Srbija protiv nasilja" do sutra u 12 da dostavi predlog kako dalje na primeni preporuka!

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić iznela je danas plan u četiri tačke o daljim koracima u implementaciji preporuka ODIHR-a, a prva tačka je, kako je navela, zahtev opoziciji okupljenoj oko liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) da joj do sutra u 12 časova dostave predlog kako dalje raditi na primeni preporuka, sa jasnim prioritetima.

- Da se ne bi više igrali mačke i miša, pa za šta god se mi uhvatimo, oni žele da rade nešto drugo. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje - izjavila je Brnabić u izjavi medijima nakon konsultacija povodom dalje implementacije preporuka ODIHR-a, koje je sazvala u Narodnoj skupštini.

Navela je da je zamolila službu Narodne skupštine da te četiri tačke pošalje delu opozicije okupljene oko SPN, zato što, kako je istakla, nisu želeli da sačekaju kraj sastanka, jer je njihova vizija dijaloga, kako Brnabić kaže, da se sastanak napusti. 

- Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju, koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska. Ovo se takođe odnosi i na organizacije civilnog društva kako bi u najkraćem mogućem roku formirali tu komisiju - pročitala je Brnabić drugu tačku. 

Kao treću tačku, navela je zahtev da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade treba što pre da uvrste komentare organizacija civilnog društva koje su primili, kao i komentare poslaničkih grupa, ukoliko ih bude.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

- Kako bi finalizovali u narednih pet dana ove zakone, kako bi imali još jedan sastanak da proverimo, da li je to to što želimo da radimo. Kako bi nakon toga organizovali u Narodnoj skupštini javno slušanje i onda išli u usvajanje ovih zakona - rekla je Brnabić.

Konačno, Brnabić se zahvalila Zeleno-levom frontu (ZLF), zato što se njihova predstavnica, kako kaže, osvrtala na ODIHR preporuke, za razliku od nekih drugih. 

- Ona (predstavnica ZLF) je rekla da neke od ODIHR preporuka, kao na primer preporuka da jedan građanin može da potpiše podršku za više izbornih lista, nije u najboljem demokratskom maniru. Možemo da razgovaramo o tome da li ta preporuka treba ili ne treba da se primeni, ali da postignemo konsenzus oko toga, da ne bi sutra ponovo bilo 'nisu implementirane neke preporuke', zato što se ova preporuka ponavlja iz izveštaja u izveštaj - zaključila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12