• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

23.04.2024

14:30

Sekiru potegao pacijent sa liste čekanja za ludnicu! Preminuo Momčilo Stepić, bratu Milovanu na spavanju odrubio glavu!

I.M.

Vesti

Sekiru potegao pacijent sa liste čekanja za ludnicu! Preminuo Momčilo Stepić, bratu Milovanu na spavanju odrubio glavu!

Podeli vest

U sredu 24. aprila navršava se godinu dana od nezpamćenog zločina u selu Gornja Trepča kod Čačka u kojem je brat Momčilo Stepić (55) ubio brata Milovana (59) odrubivši mu glavu sekirom.

Rođaci i komšije tvrde da su još uvek u šoku zbog tragedije koja je zadesila obojicu braće, jer navode da su nedavno saznali da je i bratoubica nedavno preminuo.

Tragedija se odigrala 24. aprila 2023. u njihovoj porodičnoj kući u ovom selu nakon što se mlađi brat u julu 2022. vratio sa lečenja u Specijalnoj bolnici u Kovinu. Prema mišljenju tamošnjih lekara on je zbog zdravstvenog stanja trebalo da bude smešten u drugu ustanovu sličnog tipa. Nadzor nad njim je imao čačanski Centar za socijalni rad (CSR), kao staratelj.

Međutim, kako su tada saopštili iz ove ustanove, negde zbog prebukiranosti a negde zbog dijagnoze, za njegov ponovni smeštaj u ustanovu zatvorenog tipa, odbijeni su na šest mesta.

Na kraju su uspeli da mu obezbede smeštaj u Zavodu "Male pčelice" u Kragujevcu, gde je stavljen na listu čekanja. Za to vreme je boravio u kući sa bratom.

Komšije i malobrojna rodbina su još uvek u šoku od tragedije koja je zadesila ovu porodicu.

Živim pored njihove kuće i dalje sam pod stresom. Taj dan nikada neću zaboraviti. Tada sam zvala Hitnu pomoć, ali Milovanu nije bilo spasa. Preminuo je na licu mesta – priča komšinica nesrećne braće koja dodaje da nakon masakra Momčila više nisu videli.

Meštani Gornje Trepče se nerado sećaju ovog događaja, naročito jer su znali kakve porodične prilike vladaju u toj kući koja je danas pusta i u njoj niko ne živi. Kažu da su tek pre nekoliko dana saznali da bratoubica nije među živima.

Foto: I.M.

Momčilo u dvorištu kuće posle bratoubistva

 

Niko od nas nije ni znao da je umro u domu gde je bio smešten. Od meštana i rodbine niko nije bio na sahrani. Pet dana nakon sahrane smo čuli, odnosno videli svežu humku na seoskom groblju. Sahranjen je pored brata koga je ubio, a odmah pored su grobovi njihovih roditelja, oca i majke – priča druga žena, meštanka Trepče koja porodicu Stepić zna iz ranijeg perioda gde su svi zajedno živeli na Kosovu i Metohiji, pre nego što su se doselili u selo pod Vujnom.

Čitava porodica je došla pre više godina sa Kosova i Metohije i živeli su veoma složno. Držali su se i pomagali jedni drugima, kao u gnezdu. Radni i vredni ljudi, čestiti...ali ovo što se kasnije događalo, ne daj Bože nikome - kaže naša sagovornica.

Nakon lečenja u Kovinu braća su skoro godinu dana živela zajedno i svi smo znali da je Momčilo bolestan. Međutim, tada niko nije znao da on ne bi smeo da bude bez nadzora i na slobodi. Pre tragedije svakodnevno smo ga viđali u seoskoj prodavnici, na putu, u dvorištu, dolazio je kod komšija da traži pare na zajam - priča žena.

Momčilo je od 2019. godine bio korisnik CSR u Čačku, nakon što ga je sud lišio poslovne sposobnosti. U Centru su nakon toga procenili da brat nije podoban da bude staratelj.

Foto: I.M.

Ostala pusta kuća Stepića

 

Momčilo je od 2019. bio na lečenju u Specijalnoj bolnici “Kovin”. Otpušten je na osnovu mišljenja tamošnjih lekara u julu 2022. godine. Mi smo dobili obaveštenje o tim namerama i od tada tragamo za smeštajem u sličnim ustanovama, dakle tada smo započeli postupak njegovog novog smeštaja.

Obratili smo se na adrese šest ustanova gde bi on mogao biti smešten, ali smo bili odbijeni, negde zbog njegove dijagnoze, negde zbog prebukiranosti i slično. Na kraju smo uspeli za njega da obezbedimo smeštaj u Domu "Male pčelice" u Kragujevcu, gde je stavljen na listu čekanja.

Tražili smo da ga u Kovinu zadrže na vanstandardnom lečenju, ili o trošku CSR ili Ministarstva, ali su oni to odbili s obrazloženjem da su prebukirani – izjavila je pre godinu dana Branimirka Radosavčević, direktorka CSR u Čačku, dodajući da ovaj slučaj nije bio usamljen slučaj u Čačku, tačnije da lice predviđeno za smeštaj u zdravstvenu ustanovu zatvorenog tipa, bude na "listi čekanja".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija