• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti/Pobjeda

22.11.2023

20:52

Sve o blindiranim automobila koje koriste mafijaši! "Blinda" spasila i "kavčane" koji su gađani zoljom na Cetinju (VIDEO)

printscreen/Pixels

Vesti

Sve o blindiranim automobila koje koriste mafijaši! "Blinda" spasila i "kavčane" koji su gađani zoljom na Cetinju (VIDEO)

Podeli vest

Pripadnici kavačkog klana Nikola Drecun i Igor Mašanović bili su mete bombaškog napada iz kog su obojica prošli bez povreda zahvaljujući blinidiranom automobilu sa visokim stepenom zaštite. Blinidirana vozila česta su među poznatim ličnostima i političarima, ali sve češće ih koriste i pripadnici kriminalnih krugova.

Drecun i Mašanović bili su meta napada u ponedeljak uveče u naselju Bajice na Cetinju, a oni su Odeljenju za bezbednost prijavili da su se vozili kada je pod njihovim vozilom došlo do snažne eksplozije, pišu "Vijesti".

Prema jednoj verziji, ovim osuđivanim pripadnicima kavačkog klana bačena je eksplozivna naprava ispod vozila "audi".

Prema drugoj verziji, na automobil u kojem su bili ispaljen je projektil iz ručnog bacača. Kako navodi "Pobjeda" pozivajući se na nekoliko izvora, granata je pogodila ispred blindiranog automobila, pa su tako Drecun i Mašanović preživeli napad.

Blindirana vozila služe za čuvanje ličnosti od izuzetnog značaja, ali se sve češće mogu videti i u upotrebi među civilnim stanovništvom.

Ona služe kako bi zaštitila osobu koja se u njima nalazi od bilo kojih vrsta napada. Ovi automobili imaju čak sedam nivoa zaštite, po evropskim normama, od B1 do B7 .

Od ključne važnosti je da automobil izgleda kao običan automobil, tj. da ima nevidljivu zaštitu. Karoserija u ovim vozilima ojačana je specijalnim pločama ili kevlarom, ali i drugim materijalima koji sprečavaju prodor municije. 

Od izuzetne važnosti je zaštiti pod, ali i rezervoar koji mora imati zaštitu od visokih temperatura i samozaptivajući sloj koji sprečava curenje tečnosti ukoliko dođe do pogotka.

Takođe i sistemi oslanjanja i kočenja su dodatno ojačani. Snaga motora mora biti veća zbog težine vozila.

Ova vozila koriste ojačane felne sa posebnim čeličnim umecima na kojima se može voziti ukoliko dođe do oštećenja. Napravljena su posebna stakla koja mogu da izdrže ispaljenih nekoliko metaka sa male daljine, na nekim vozilima prozori se mogu spustiti svega 20 procenata. U posebnim modelima postoji i hermetičko zatvarenje kabine u slučaju hemijskog napada.

Pre samo nekoliko dana, "Vijesti" su takođe objavile presrenutne skaj prepiske između vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i dvojice prljavih policajaca Ljuba Milovića i Petra Lazovića u kojima se govori o blindiranim vozilima koji kruže po crnogorskim putevima.

Lazović je u ovoj konverzaciji saopštio Zviceru da je u Baru oduzet blindirani automobil Miliću Minji Šakoviću, visokopozicioniranom pripadniku škaljarskog klana, a nakon toga stiže i fotografija oduzetog vozila.

Potom se razgovor nastavlja i vođa kavčana želi da sazna ko je vlasnik blindiranog vozila ruskih tablica.

"Vijesti" pišu da policajci, tada, kažu da su oni čekali upravo tu osobu, ali da im je slučajno u šake pao Šaković. Nakon ovoga, Zvicer bila namenjena. Podsetimo, da je Šaković ubijen u Budvi, dok je večerao u jednom restoranu, kada mu je prišao maskirani napadač i pucao mu u glavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 6 meseci

Ko im registruje blindirane automobile? Ne puštati na granici da uđu u zemlju. To nisu vozila za odlazak na pijacu po zeleniš.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija