• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

29.10.2023

23:30

Šveđanin koji je "pao" u Beogradu bio član bande "Fokstrot"! Učestvovao u sukobima u kojima je pobijeno 12 kriminalaca, u Beogradu je planirao ovo

printscreen

Vesti

Šveđanin koji je "pao" u Beogradu bio član bande "Fokstrot"! Učestvovao u sukobima u kojima je pobijeno 12 kriminalaca, u Beogradu je planirao ovo

Podeli vest

Švedski državljanin V. M., posle nezapamćenih mafijaških obračuna, kad je ubijeno 12 kriminalaca, pobegao je u Beograd, u nameri da se sakrije.

On je izgradio veze za klanovima u Srbiji s kojima je trgovao drogom i kokain prebacivao iz Srbije i Crne Gore do Stokholma, pa je računao da će mu srpski jataci pomoći da utekne policijskoj poteri. Primirio se u štek-stanu jedno vreme, ali nije uspeo da izbriše tragove koji su srpske inspektore odveli do njega.

To su najnoviji detalji hapšenja ovog Šveđanina u prestonici Srbije. Kako prenose tamošnji mediji, on je član kriminalne grupe "Fokstrot", koja se sumnjiči za krijumčarenje droge i oružane napade i eksplozije u Švedskoj, u kojima je samo u septembru poginulo 12 osoba. 

MUP Srbije saopštio je da je pokrenut ekstradicioni postupak za izručenje uhapšenog Švedskoj, kao i da su pretresom stana koji je uhapšeni koristio u Beogradu pronađeni brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega.

Švedska policija saopštila je da je reč o važnom hapšenju osobe koja je jedna od ključnih u kriminalnom miljeu. Takođe, pohvalili su međunarodnu policijsku saradnju.

Izvori švedskog lista Aftonbladeta navode da je Šveđanin uhapšen u Beogradu odgovoran za naoružanje grupe "Fokstrot" i jedan od bliskih saradnika Rave Madžida, koji se smatra vođom te grupe.

Foto: printscreen

Rava Madžid

Švedski javni servis SVT preneo je da su 24. oktobra u Tunisu uhapšena petorica Šveđana, koji su povezani s "Fokstrotom".

Tužiteljka Johana Kolga navela je da je reč o teškom organizovanom kriminalu i da istraga traje duži vremenski period, ali da se tokom oktobra intenzivno radilo na slučaju, što je dovelo do hapšenja.

Iz policije navode i da je uhapšeni Švedanin jedan od ljudi protiv kojih je švedska policija pokrenula specijalnu operaciju "Frig", u okviru koje se ciljaju osumnjičeni koji naručuju krivična dela koja izvršavaju drugi, najčešće, mladi ljudi.

- Važno je pokazati da se kao kriminalac iz bande nigde ne možete osećati bezbedno - navela je Hana Paradis, komandant specijalne operacije "Frig".

Obračun dve kriminalne grupe doveo je do toga da su pucnjave i eksplozije gotovo postale svakodnevica stanovnika Stokholma, a talas nasilja je vrhunac dostigao krajem septembra, kad su za samo 12 sati u pucnjavi ubijena dvojica muškaraca, a u eksploziji na drugom kraju grada poginula je 25-godišnja žena.

I vojska pomaže policiji

Švedska policija je krajem septembra saopštila da su novi napadi mogući na 150 lokacija širom Stokholma i da nemaju resurse kojima bi pokrili sva ta mesta. Zbog toga je hitno reagovala vlada. Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je da je vojsci omogućeno da pomaže policiji u sprečavanju višemesečnog talasa nasilja i kriminala u toj zemlji.

Šef klana pao na granici s Iranom

Vođa klana "Fokstrot" Rava Madžid navodno je uhapšen početkom oktobra, kad je prešao granicu s Iranom. Švedska policija nije mogla da potvrdi tu informaciju, ali su se mediji pozvali na dobro obaveštene izvore.

Nedugo posle prve vesti, muškarac koji se predstavio kao Madžid poslao je medijima glasovnu poruku u kojoj tvrdi da je na slobodi, živ i zdrav. Autentičnost te poruke nije potvrđena. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija