• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.10.2023

22:22

Beogradski fantom: Alo, Studio B, uhvatite me ako možete! Neverovatna priča o "Vasi Opelu", legendi sedamdesetih

facebook.com/Legende devedesetih

Vesti

Beogradski fantom: Alo, Studio B, uhvatite me ako možete! Neverovatna priča o "Vasi Opelu", legendi sedamdesetih

Podeli vest

Vlada Vasiljević, čuveni "Beogradski fantom" koga su prijatelji krajem sedamdesetih prošlog veka zvali još i Vasa Ključ i Vasa Opel, jer nije postojao auto koji nije mogao da otvori i startuje bez ključa, jedna je od najvećeih legendi Beograda o kojoj se i danas raspredaju storije.

Ispostavilo se da je bio odistinski raritetan lik u svoje doba. Stalno ga je progonila želja da sedne u automobil i brzo vozi, baš kao što strasni pušač ne može bez cigarete.

Kada je Vasa govorio o automobilima i o tome kako uživa dok savlađuje krivine, po svedočenju njegovih sagovornika i poznanika, glas mu se menjao, na licu mu se video zanos sa sve dečijim opravdanjem:

"Ne znam šta me vuče da ukradem kola. Znam da je to kažnjivo, ali mi se ne izlazi kad uđem". 

Najinteresantnije je da je uvek, posle "pozajmljivanja" tuđeg auta, obavezno isti vraćao vlasniku punog rezervoara i neogreban!

 

Opljačkao Bregu, al zamalo!

U centar pažnje javnosti dospeo je krajem avgusta 1979., kad je desetak dana vratolomnim vožnjama po centru glavnog grada ostavljao bez daha sugrađane.

Sve je počelo kad je "pozajmio" beli "porše targu 911s", čiji je vlasnik bio Ivko Plečević, teniser koji je taj auto dobio kao nagradu na turniru u Berlinu. U to vreme se pričalo da je "porše" bio Bregin (Goran Bregović, frontmen "Bijelog dugmeta", op. aut), ali se ispostavilo da to nije tačno. 

Vratolomnim vožnjama, Fantom je šokirao Beograđane i postao prava senzacija svojim ponoćnim jurnjavama. Pri tome je naročito izluđivao tadašnju narodnu miliciju, "stub komunističke nomenklature", koja je iz noći u noć pokušavala da ga zaustavi službenim "tristaćima" i "fićama".

Čuveni inspektor, poznat kao Fanđo, uključio se u jednom trenutku u poteru, ali ni on nije uspeo da ga zaustavi. 

Pričalo se da je Fantom vožnje posvećivao jednoj devojci i da je uživao u jurnjavi i pažnji koju je izazivao. Čak se javljao u radio program "Studija B" i najavljivao vreme vožnje.

Ova bahatost je izluđivala policajce, a građani su čak donosili stolice da uživaju u tim scenama! Mnogi su gledali sa balkona, a neki se peli na krovove radnji i kioska kako bi imali bolji pogled. Pojedini su pokušavali da ga uslikaju ili makar mu vide lice, ali je samo jednom čoveku to pošlo za rukom.

Ilija Bogdanović, tek zaposlen u JAT-u kao stjuart, voleo je fotografiju inače i bavio se njome iz hobija. Baš on je sebi dao misiju da fotografiše Fantoma. O tome je svojevremeno ostavio kapitalno svedočanstvo: 

- Ta 1979. bila je stabilna i mirna. A onda, kao iz vedra neba, pojavio se neki 'Fantom'. To je bio strašan izazov za mene. Rešio sam da ga ovekovečim. Sreća je da sam za to vreme imao dobru opremu, koju sam nekoliko dana ranije kupio u Njujorku. Prvo što sam čuo je da neki beli 'porše' juri 200 na sat, preko raskrsnice kod 'Londona', i da se javlja 'Studiju B' gde će i kad proći. Bila je neviđena frka. Gomila je rasla, čekao ga je narod. I na Slaviji i na Autokomandi - posvedočio je Bogdanović.

Kako je dalje dodao, procenio je da je "Slavija" mesto gde će ga sigurno sresti te je angažovao Vuka Tomanovića, prvaka Jugoslavije u motociklizmu, da pripremi motor ako treba da se juri:

- Uključio sam i jednog drugara taksistu, koji je imao radio-stanicu, da smo u toku gde prolazi. Prvo sam uspeo da uslikam samo automobil. A onda mi se posrećilo, desetu ili jedanaestu noć. Uleteo mi je i njegov lik u kadar. Uhvatio sam mu facu kroz vetrobran. Imao sam tremu dok sam išao kući da razvijem film i uverim se da li mi je to sve uspelo. Jeste. I, onda, dilema. Šta sa tom fotografijom? Ako je objavim, biću taj koji ga je 'provalio' i polomiće mi kosti. Nisam hteo da ga nosim na duši, a negde sam i navijao za njega.

Dok je jurnjava postajala svojevrsni ponoćni spektakl za mnogobrojnu publiku, situacija se iskomplikovala, jer se bližio povratak šefa države Josipa Broza sa Samita Nesvrstanih na Kubi.

Srukture tadašnje vlasti su vršile pritisak na miliciju da se tajanstveni vozač "neutrališe" i da se narod skloni sa ulica. Nepoznati momak je označen kao "državni neprijatelj broj 1". Postavili su zamku i autobusima su blokirali sve izlaze sa "Slavije". 

Ma koliko bio vešt, Fantom nije uspeo da izbegne dva "Ikarbusova" autobusa. Udario je u barikadu i uspeo da pobegne, iskočivši iz auta pre samog udarca, nakon čega je nestao u masi. Narod nije dao Fantoma. Slupani "porše" je vraćen Ivku, koji ga je tako slupanog i prodao.

Nekoliko dana kasnije, neko je Vladu ocinkario gde je i on je uhapšen. Sudija Okružnog suda u Beogradu mu je zbog "oduzimanja" dva automobila i ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, odredio kaznu od dve i po godine zatvora.

U zatvoru se Vasiljević ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red. Bio je srednjeg rasta, lep momak, atletski građen. Svakodnevno je radio sklekove da bi bio u fizičkoj kondiciji. Nekada su mu na leđima sedela i četvorica robijaša.

Iako divovski jak, Fantom nije koristio silu. Ipak, čuvari su zazirali od njega, a kriminalci su ga poštovali i pored toga što nije bio čovek njihove sorte. Mića Dandara, Fantom, Roman Todorović i Ranko Rubežić bi, kada se skinu goli do pojasa u dvorištu, izgledali kao rimski gladijatori. 

Jednog dana, posle posete sestre, Vlada je kroz šuber pobegao iz CZ-a. Tri dana kasnije se sam vratio u zatvor. Rekao je da je morao da obavi još jednu noćnu vožnju, da policajci ne misle da su ga pobedili!

Izašao sa robije i poginuo

Za kazu je dobio 30 dana u samici. Posle toga, Fantom je bio zatvorenik bez mane.
Međutim, 1982. je izašao iz zatvora i nedugo zatim je poginuo. Policija je rekla da se to desilo tako što se kod Požarevca neko zakucao u njegovu "ladu".

Tada je na mestu poginuo njegov prijatelj Vidra, a Vlada je prevezen u Beograd u teškom stanju gde je umro posle nekoliko dana. O njemu je brinuo samo jedan lekar, a posete su čak i rodbini bile zabranjene, što je pojačalo sumnje o zaveri.

Nakon njegove smrti, Vasin dosije je nestao iz policije. Priča se da mu je neko "sredio" kočnice. Spekuliše se da je možda čak Vidra vozio, a da je Fantom bio suvozač tada. Priča se i da je ispred njih išao jedan kamion, a iza drugi.

Prvo ubistvo Službe?

Da li je Vasiljević stradao u saobraćajnoj nesreći ili u planiranom atentatu ne zna se, ali je izvesno da je način smaknuća pomoću kamiona bio "metod" koji je "Služba" (RDB, SBPOK i BIA) koristila i kasnije, nakon njegove smrti.

Uglavnom, Vasin dosije je nestao iz policije. Priča se da mu je neko "sredio" kočnice. Spekuliše se da je možda čak Vidra vozio, a da je Fantom bio suvozač tada. Priča se i da je ispred njih išao jedan kamion, a iza drugi.

Navodno je prvi kamion naglo zakočio, "lada" se zakucala, a onda je otpozadi udario drugi... Priča se i da im to nije bilo dovoljno pa, da bi bili sigurni da neće preživeti, prvi kamion je na "ladu" istovario par kubika kamena. Eto...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20