• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

13.10.2023

15:42

Pregazio devojčicu (12) na pešačkom, osuđen na 8,2 godine zatvora! Nesrećna Nikolina letela čak 30 metara!

Društvene mreže

Vesti

Pregazio devojčicu (12) na pešačkom, osuđen na 8,2 godine zatvora! Nesrećna Nikolina letela čak 30 metara!

Podeli vest

Vladan Krsmanović (71) prvostepeno je osuđen danas u Višem sudu u Kragujevcu na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina i dva meseca, jer je 7. decembra prošle godine na pešačkom prelazu vozilom usmrtio devojčicu Nikolinu Janković (12).

On je osuđen za oba dela koja mu se stavljaju na teret, ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju i nepružanje pomoći. Takođe mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima u trajanju od četiri godine.

Kobnog dana devojčica je oborena na pešačkom prelazu, odakle je sa teškim povredama prevezena u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, gde je i preminula 1. januara. 

Roditelji nastradale Nikoline novinarima su, posle izricanja presude, rekli da imaju uveravanja da će se nadležni tužilac žaliti i tražiti maksimalnu zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora.

Oni su izneli i saznanja da je optuženi Krsmanović bio pod dejstvom najmanje tri opojna sredstva, među kojima je bio i kokain. To je, navodno, konstatovano aparatom za testiranje na drogu i akohol "Dreger", koji zvanično koristi MUP Srbije.

Naveli su i da je pouzdanost aparata za merenje na nivou iznad 97 procenata. Svoje tvrdnje potkrepili su isečkom sa testa, uzetog od optuženog neposredno nakon nesreće. 

- Bilo je mnogo stvari u čitavom postupku kojima nismo zadovoljni. Posebno smo ogorčeni ponašanjem advokata odbrane koji su nas sve vreme provocirali. Porodica se zbog toga obratila i Advokatskoj komori Kragujevca - kazala je Vera Janković, majka tragično nastradale devojčice.

Foto: N.R.

Mesto na kojem je nastradala učenica

 

Podsetimo, Nikolina se kobnog dana vraćala iz škole i prelazila je preko saobraćajnog prelaza koji nije bio regulisan semaforom. Zbog neprilagođene brzine, vozač je udario i ona je odletela 30 metara dalje!

Borba za život trajala 24 dana

Odmah je pala u komu, a njena velika borba za život trajala je punih 24 dana nakon čega je preminula u postelji šok sobe UKC. Dobila je toliko fatalne povrede da je njoj glava bila smrskana i nakon dva dana doživela je moždanu smrt. 

Krsmanović je, kako je utvrđeno, jurio brzinom od 90 kilometara na sat u trenutku kada je Nikolinu pokosio na pešačkom prelazu. Presudu je dočekao sa slobode. 

Roditelji se sastaju sa predsednikom Vučićem

Vera i njen suprug Bogoljub Janković osnovali su, inače, Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju čiji je cilj izmena Krivičnog zakonika i pooštravanje zaprećenih kazni za vozače, vinovnike saobraćajnih nesrćca sa smrtnim ishodom dece. Članovi Udruženja su saglasni u oceni da je većina izrečenih kazni za ovakva dela minimalna. 
Nikolinini roditelji rekli su i da narednih dana očekuju sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučičem i nadležnim ministrima, pred kojima bi trebalo da iznesu predloge i mišljenja Udruženja o mogućim izmenama Krivičnog zakonika. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks
Politika

Deklaraciju Svesrpskog sabora dopuniti tačkom o dejugoslovenizaciji! Đurđev: Institucije moraju da nose srpski prefiks

Svesrpski sabor je bio nesumnjivo važan događaj u modernoj istoriji našeg naroda, a deklaracija usvojena tokom istog važan dokument, ali ostaje utisak da je istom falila tačka posvećena dejugoslovenizaciji Srbije i Republike Srpske, jer nema nacionalnog buđenja i srpsko-srpskih integracija ukoliko i dalje imamo institucije koje nose ime po državi koja ne postoji već četvrt veka, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

16.06.2024

10:15

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20