• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

31.05.2023

23:45

TIM SKANDINAVSKIH PSIHOTERAPEUTA U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"! Pomagali Norvežanima nakon Brejvika, sad će pomagati đacima nakon pira Koste K.

printscreen

Vesti

TIM SKANDINAVSKIH PSIHOTERAPEUTA U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"! Pomagali Norvežanima nakon Brejvika, sad će pomagati đacima nakon pira Koste K.

Podeli vest

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon stravičnog masakra koji je 2011. godine počinio Anders Brejvik, stigao je u Srbiju, potvrđeno je iz Ambasade Norveške.

Oni će, kako je predviđeno, pomoći našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru dogodila u "Ribnikaru" na Vračaru, ubijeno je 10 osoba - osam đaka nastradalo je na mestu zločina, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici.

Foto: ATAIMAGES

Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" nakon zločina

Zbog pucnjave je uhapšen dečak Kosta K. (13), učenik sedmog razreda te škole. 

Masovno ubistvo, piše "Blic", koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. kada je Norvežanin Anders Brejvik, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 77 studenata u roku od samo 85 minuta.

Psiholozi, psihoterapeuti i arhitekte

Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka psihologije i član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistava devetoro učenika i čuvara osnovne škole na Vračaru, pričala je o toj saradnji.

- Kolege stižu da nam pomognu jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekte, koje su projektovale memorijalni centar u Norveškoj. Oni će učestvovati u planiranju memorijalnog centra u "Ribnikaru", a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i videti šta ko od njih želi, na koji način se bore sa traumom i kako to prevazići - kaže Džamonja Ignjatović.

Četiri kruga podrške đacima

Kako je nedavno ispričao Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar", u školi trenutno postoje četiri kruga podrške đacima. Prvi predstavljaju njihovi roditelji koji pokušavaju da vide koliko su deca sposobna za povratak u kolektiv, drugi njihovi nastavnici, a posebno razredne starešine, koje su sa njima provodile mnogo vremena. Treći krug su razni psiholozi i drugi stručnjaci koje su nadležni državni organi uputili u škole, a četvrti je namenjen za decu koja su ostala kod kuće, koja nisu sposobna još da se vrate u "Ribnikar", a kojima su na raspolaganju pojedničani psiholozi.

Ovi eksperti su, dodaje ona, nakon Brejvikovog masakra, napravili prvo trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći tim ljudima koji su direktno pogođeni ubistvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

Foto: informer.rs

Osumnjičeni Kosta K.

- Iz njihovih razgovora sa ljudima je zapravo proizišao trauma centar u Oslu, a potom i Memorijalni centar na ostrvu Utoja. Isto kao što su radili sa ljudima u Norveškoj, postupiće i sa ljudima u Beogradu. Sve će ih saslušati, to je prvo i najvažnije, a onda ćemo zajedno napraviti pažljiv plan kako da dođemo do zajedničkog rešenja, pre svega po pitanju škole, i kako da sprečimo dalje konflikte među roditeljima - kaže ona.

Besplatna pomoć stručnjaka

Pomoć tima stručnjaka iz Norveške kolegama u Srbiji, kao i građanima, biće pružena potpuno besplatno.

- Kolege je pozvala Ambasada Norveške, a oni su se inače, odmah uključili i ponudili pomoć, čim se desio masakr. Takođe, imaju dugu saradnju sa Institutom za mentalno zdravlje, a kolege iz Norveške dolaze ovde da rade potpuno besplatno. Nadam se da će problemi biti rešeni tako da svi roditelji i nastavnici budu zadovoljni. Predlog je da se renovira škola i da se u delu zgrade, gde su se desila ubistva, više ne održava nastava, dok drugi deo zgrade može da se renovira i koristi za nastavu. Ipak, saslušaćemo kolege Norvežane. Da čujemo kako su sličan problem rešili oni, koji su već prošli kroz ovakvu traumu - priča Tamara Džamonja Ignjatović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lady55

pre 1 godinu

Ovu drzavu vode komplet idiotija bez mozga...taj memorijalni centar u norveskoj je na OSTRVU ovo se desilo u samom centru grada, roditelji/deca svi zive u tom kraju stalno ce im biti pred ocima, kako mislite da oni to zaborave ili to prevazidju?!...jos ce se okupljati na tom mestu kojekakvi imbecili "fanovi" ovakvih tragedija, bolesni umovi a samo su nam jos takvi falili...da ne govorim da ce vecina roditelja koji su hteli djake prvake da upisu SADA ODUSTATI! Skola ce vam se sama ugasiti - nece biti dece, dzaba trosite tolike pare. Napravi park za decu i svi mirni...

NOVI DETALJI O DEČAKU UBICI KOJI JE NAPRAVIO MASAKR U ŠKOLI: Otac hteo da napravi vunderkinda od njega, terao ga da trenira košarku...
Hronika

NOVI DETALJI O DEČAKU UBICI KOJI JE NAPRAVIO MASAKR U ŠKOLI: Otac hteo da napravi vunderkinda od njega, terao ga da trenira košarku...

Novi detalji o dečaku-ubici iz škole "Vladislav Ribnikar" Kosti K. (13) svakodnevno isplivavaju. Konačnu reč o njemu daće psihijatri i psiholozi, ali već sad je izvesno da je bio pod pritiskom roditelja, prvenstveno oca, koji je od njega hteo po svaku cenu da napravi vunderkinda. Da li taj pritisak Kosta nije mogao da izdrži ili ga je nešto drugo nagnalo da krene u krvavi pir i pobije devetoro drugova i čuvara škole, saznaće se kad stručnjaci okončaju posao, za šta treba vreme.

31.05.2023

22:03

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26