• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dudvarski

15.05.2023

17:53 >> 16:05

BELIVUK SE PONAŠA DRSKO U SUDNICI! "Doteralo je cara do duvara! Neka veće sudi praznim stolicama i tužiocima!" Zatraženo izuzeće sudija i tužilaca! Najavili bojkot suđenja!

printscreen

Vesti

BELIVUK SE PONAŠA DRSKO U SUDNICI! "Doteralo je cara do duvara! Neka veće sudi praznim stolicama i tužiocima!" Zatraženo izuzeće sudija i tužilaca! Najavili bojkot suđenja!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je održano suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se tereti za najteža krivična dela. Optuženi dovedeni pod rotacijama u dva konvoja marica!

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim pripadnicima njihove kriminalne grupe, održano je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a iako se očekivalo da će da traje još tri dana, glavni pretres je otkazan zbog zahteva optuženih i njihovih advokata za izuzećem sudskog veća, tužioca i predsedniak Višeg suda Aleksandra Stepanovića.

Foto: Tanjug

Jake mere obezbeđenja oko Specijalnog suda
18.32 - Belivukov branilac se pridružio zahtevima za izuzeće

Branilac Veljka Belivuka, advokat Nikola Jerković potom je rekao da se pridružuje prethodno iznetim zahtevima, jer sumnja u pristrasnost sudskog veća.

I advokat Dragan Malović koji brani desetak optuženih se pridružio zahtevu za izuzeće, posebno ističući da smatra da je sudsko veće koje vodi postupak pristrasno.

Za reč se javio i advokat Jasmin Guštinac, koji je podržao izneti zahtev, kako je naveo, posebno zbog toga što Nikola Spasojević više ne sedi u sudnici a odbrana smatra da nije sklopio sporazum za sva krivična dela za koja je optužen.

Advokat Gordana Božilović Petrović, koja brani Miljkovića, takođe se pridružila i navela da "ne želi detaljno da obrazlaže".

Advokat Sanja Ćeriman dodala je još i da sporazum Srđana Lalića nije zaključen za otmicu o kojoj je govorio pred sudom.

Sudsko veće se povuklo na kratko, kako bi donelo odluku.

18.41 Obustavlja se rad do donošenja odluke o izuzeću

Sudsko veće se posle nepuna dva minuta vratilo u sudnicu i saopštilo da se obustavlja rad na predmetu radi odluke o zahtevima za izuzeće i da su otkazana ročišta zakazana za 16., 18. i 19. maj.

Belivuk i ekipa su najavili da će bojkotovati suđenje, ukoliko ne budu izuzeti tužilac, sudsko veće i predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović

18.20 - Miljković: Televizijama dostavio fotošopirane slike

Potom je za govornicu izašao Marko Miljković:

- Ja takođe se pridružujem zahtevima za izuzeće. U potpunosti sam saglasan sa Veljkom i Stefanom Jokićem, dodao bih samo još par stvari. U dva navrata sam od advokata Petrovića tražio da povuče svoje zahteve za izuzeće, to sam uradio samo da bi vi nastavili da pomažete svedocima saradnicima dok se gube u svojim lažima. Mislim da sami treba da izađete iz ovog predmeta, nemate trunku objektivnosti u ovom predmetu. Tužilac Saša Ivanić je dostavio televizijama fotošopirane slike, dao ih je da se javno prikazuju i znaju da je to zabranjeno, neka zadrži orden koji je dobio - rekao je Miljković.

Optuženi Marko Miljković je potom pokušao da ospori datum kada je Bojan Hrvatin potpisao sa sudijom za prethodni postupak, navodeći da je apsurd da se datumi kada je potpisao sporazum, ne poklapaju.

18.08 - Belivuk: Neću pristati na nastavak suđenja ako OVO ne ispunite

Posle advokata Jokića, za reč se ponovo javio Veljko Belivuk.

- E pa ovako, ja ću se pridružiti zahtevu za izuzeće koje je naveo advokat Jokić, doteralo je cara do duvara. Tražim izuzeće i Specijalnog tužioca Mladena Nenadića jer je neobjektivan. Neću pristati na nastavak suđenja dok se ne reše zahtevi za izuzeće navedenih, ali i statusi svedoka saradnika, jer su za neka dela dobili status, za neka nisu. Ovo nije pretnja, ali u suprotnom, tražiću da svi okrivljeni otkražu punomoćja advokatima, pa nek veće sudi praznoj sudnici i tužiocima - naveo je Belivuk protestvujući zbog toga što su trojica okrivljenih dobila statuse i tvrdeći da za priznanja koja su dali "ne postoji ni jedan dokaz".

- Slušali smo naučene svedoke saradnike šta da pričaju. Nije do ovoga došlo odjednom. Nećemo dozvoliti da nas osudite za nešto što nismo uradili, nećemo dozvoliti da tužioci poturaju dokaze. Doći će dan kada će se i ova trojica saradnika dozvati pameti i kada će ispričati kako su sve pritiskani da iznesu ovakve navode. Sačekaćemo i taj dan. Hoćemo da nam se sudi po zakonu. Hoćemo da znamo kada i ko je vodio Lalića kod tužioca, pa ćemo da vidimo ko radi mimo zakona - nastavio je izlaganje Belivuk.

Foto: ATA Images, Foto: Dejan Živančević

Marko Miljković i Veljko Belivuk 

On je potom pomenuo i da je Lalić iz "sveske naučio šta da priča".

- Istrajaćemo u svojim zahtevima, da li je Lalić imao poverljiv razgovor sa tužiocem, koji po našem zakonu ne postoji. Vi ste sudija bili blago nastrojeni navijački na stranu okrivljenih svedoka, čak ste koristili priliku da kada su im se postavljala pitanja svedoku saradniku Vi postavljate pitanja okrivljenom, to je nečuveno, zbunjivali ste okrivljene koji nisu želeli da iznose odbranu. Bitno je da se istakne, ne samo tužilaštvo nego i sudija su se obrukali, sada ću vam objasniti oko čega. Prvo za Hrvatina, nije obuhvaćeno sporazumom sva krivična dela koja je priznao, iako je govorio da je učestvovao u primopredaji oružja, rekao je: "Ja sam učestvovao u tri, posle sam bio na moru. Bila je snajperska puška, mitraljez", a za to optužnica nije podignuta niti je u prihvaćeno u sporazumom. Prizano je i prodaju droge, ali mu ni to nije stavljeno na teret. Spasojević je još teži slučaj, vi sudija prihvatate sporazum o svedočenju, nema krivičnog dela za oružje, što znači da treba da mu se sudi za to - rekao je Belivuk, citirajući članove zakona koji nisu obuhvaćeni sporazumom.

- Sad nam kažite, koji status on ima. Za vas sudija i tužioce bi najbolje bilo da se povučete iz predmeta i da pustite druge objektivne ljude da rade, verovatno ćete pokušati da izbegnete sve ovo, ali mi ćemo istrajati u svojim zahtevima - nastavio je Belivuk i počeo da čita iskaze svedoka saradnika za koje tvrdi da se iz njih vidi da je "sudija Vinka Beraha bila navijački nastrojena".

- Iako tražimo vaše izuzeće, mi vas cenimo kao osobu, to nije lično ali ovako dalje ne može. Dugo smo trpeli, trpeli, trpeli, sve nas ovo mnogo boli, ovo je naš način borbe - završio je Belivuk.

17.59 - Advokat Jokić tražio izuzeće zamenika tužioca, sudskog veća i predsednika Višeg suda

Čim je Spasojević izveden iz sudnice, za reč se javio advokat Stefan Jokić, koji je zatražio izuzeće zamenika tužioca, sudskog veća i predsednika Višeg suda u Beogradu.

- Ovom prilikom podnosim zahtev za izuzeće postupajućih tužioca jer su zaključili sporazume sa okrivljenim saradnicima i time izvršili zloupotrebu službenog položaja. Sa Bojanom Hrvatinom je potpisan sporazum, koji je i prihavćen, i na osnovu njega a po priznanju izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Priznao je krivična dela za koja ga tužilaštvo i nije optužilo, imamo njegovo potpuno priznanje da je učestsvovao u primopradajama oružja, a kako je tužilac bio upoznat sa tim a nije podigao optužnicu protiv njega za to, mi to smatramo zloupotrebom položaja. Što se tiče svedoka saradnika Srđana Lalića, on je priznao i dela za koja ga tužilaštvo takođe nije optužilo, a on ih je priznao, čime su tužioci ponovo zloupotrebili službeni položaj. Ukoliko mu nisu poverovali, i on bi kao i Hrvatin trebalo da izgubi status. Najdrastičniji primer je okrivljeni saradnik Nikola Spasojević, obuhvaćena su krivična dela iz optužnice, tako da imamo Spasojevića kao okrivljenog saradnika za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo. On je prizano krivično delo i teretio druge za trgovinu drogom, a za to krivično delo tužilaštvo nije podiglo optužnicu i verovatno ima status prikrivenog islednika, a ukoliko mu tužilaštvo nije poverovalo, trebalo bi da izgubi status koji ima - naveo je Jokić svoje razloge zbog kojih je zatražio izuzeće dva zamenika tužioca.

Što se tiče članova sudskog veća, on je naveo da je veće kada je prihvatilo sporazum o svedočenju za Nikolu Spasojevića otpustilo okrivljenog svedoka, iako je "svesno da za jednu tačku optužnice ima status okrivljenog".

- Podnosim i zahtev za izuzeće predsednika suda jer je on u obavezi da prati vaš rad - naveo je Jokić.

17.52 - Pitanja Spasojeviću postavlja advokat Nikola Jerković.

Jerković: Da li je Goran Mihajlović ubijen u Ritopeku?

Spasojević: Ubijen je u Ritopeku, dok sam ja bio u kući, nije mučen, ne znam šta su posle radili.

Jerković: U iskazu je rekao da nije znao da će u Surduku neko biti mučen i ubijen.

Spasojević: Ja sam lepo rekao, čuvao sam ga tu noć u Ritopeku, otišao sam, kada sam se vratio on je bio mrtav. U Surduku je samo spaljen. To što aludirate, da li je tamo neko mučen, u podrumu jeste bio razvučen najlon.

Jerković: Za Nikolu Mitića, da li ste prilikom čišćenja imali svest da je tu neko otet i ubijen?

Spasojević: Ja sam rekao, dovezao sam Lalića, Hrvatina, Budimira, prethodno sam krečio stan. Svestan sam da sam učestvovao u teškim krivičnim delima, zato sam ovde.

Foto: Privatna arhiva

Goran Mihajlović je otrovan u Ritopeku

Jerković: U okviru vašeg sporazuma, sud je prihvatio i krivična dela vezano za Mitića i Mihajlovića. Da li vam je sudija postavila tada neka pitanja?

Sudija: Da li vi proveravate sudsko veće ili okrivljenog saradnika?

Spasojević: Prisustvovao sam i sve mi je saopšteno.

17.33 - Belivuk: Sad mi i ženu uvlačiš u priču. Pre slučaja Mihajlović, ko se zakucao u policiju prilikom neke akcije?

Belivuk: Pominjao si, da se vratimo na Mitića, da sam ti izdiktirao spisak da kupiš eksere, čekiće, za šta sam ih koristio?

Spasojević: Nisi ih koristio. Korišćene su čizme, kombinezoni, kačketi. Nemoj da me teraš da pominjem pred kim si mi diktirao spisak.

Belivuk: Zašto, ja se ne bojim?

Spasojević: Pred tvojom ženom si mi diktirao.

Belivuk: Sad mi i ženu uvlačiš u priču. Pre slučaja Mihajlović, ko se zakucao u policiju prilikom neke akcije?

Spasojević: Ne znam, bilo je ubistvo Vlastimira Miloševića pre toga.

Belivuk: Jesi li saopštio da si poznavalac oružja?

Spasojević: Svi ste znali da sam imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, ja ne krijem da sam poznavalac, sa svima sam pričao da volim oružje.

Belivuk: Jesi li tužiocu pričao?

Spasojević: Verovatno jesam, u neformalnom razgovoru.

Belivuk: Znači, vi ste ćaskali. Što ja nisam pričao s njima da sam strastveni poznavalac automobila. Koliko si puta išao na pucanje? Pitam te normalna pitanja a ti gledaš u sud.

Spasojević: Ne znam, 100 puta.

Belivuk: Da li je radila kuhinja u restoranu Partizan?

Spasojević: Nije radila, bila je katastrofa, samo što pacovi nisu išli. Za šankom su bili neki topli sendviči.

Belivuk: A kolača?

Spasojević: Ne znam.

Belivuk: Koliko smo čekali na dolazak Gligorijevića?

Spasojević: Ne znam, ne mogu da se setim.

Belivuk: Kada si video da prolazi, rekao si da je imao duks preko glave i lisice, da li je imao dole nešto obučeno? Ako si video sve to, valjda vidiš šta ima dole pobogu?

Spasojević: Nisam video.

Belivuk: Jel go ili nije go dole?

Spasojević: Veljko, iznuđuješ odgovore, ne znam, nisam video.

Belivuk: Pominjao si najlon koji me doticao i nervirao, gde me doticao?

Spasojević: Po leđima, znojio si se.

Belivuk: Znači, ne nervira me krv, ali me nervira najlon.

Spasojević: Pa nisi imao neki otpor prema ljudima koje si ubio.

Belivuk: Prepoznao si sliku Lainovića? Jel imao krv, brkove, bradu?

Spasojević: Imao je krv, sigurno nije imao afro kikice.

Belivuk: Šta se vidi na toj slici, samo noge, torzo?

Spasojević: Vidi se neko kamenje, trava, objašnjavao mi je Milinko Brašnjović da ga je Zemo poveo da gađaju pucanje i da ga je tu ubio. Ja sam išao na taj prebac, ali se pojavio samo Milinko.

Belivuk: Da li je za Veličkovića neko iz prostorije izašao krvav?

Spasojević: Ne mogu da se setim.

Belivuk: Koja je tvoja uloga bila za Veličkovića za škodom, samo da ideš za doblom ili još nešto?

Spasojević: Dodeljena mi je uloga da ispratim to vozilo, posle mi je Marko rekao da je Velja obećao da će ga ubiti i da zatro ispratim Marka tamo.

Belivuk: Šta bi bilo da nas je policija zaustavila, jesmo li imali plan?

Spasojević: Šta bi bilo kada bi bilo, neko bi nešto uradio. Ne sećam se da smo komentarisali da neko treba da udari policiju.

Belivuk: Ovo nije provokacija, da li ti dobro vidiš?

Spasojević: Vidim.

Belivuk: Kada si gledao slike iz Surduka, prilazio si na pet santimetara?

Spasojević: Loša je rezolucija.

Belivuk: Reci mi kako znaš da sam ja uzeo ključeve od Ritopeka i od kapije?

Spasojević: Ili ti ili Marko, ja nisam bio na primopredaji ključeva.

Belivuk: Rekao si mi da tvog DNK ima negde?

Spasojević: Na ručicama neke kese, nađene u Ritopeku, to sam video dok sam vršio uvid u spise predmeta.

Belivuk: Vezano za Mitića, Hrvatin je rekao da ste stali da uzmete neke rukavice? Šta ste još kupili?

Spasojević: Ne znam, ne sećam se, mislim da je Miloš kupio i neku hranu.

Belivuk: Da li sam ti rekao koliko kokaina preuzimaš od kamiondžije prvi put?

Spasojević: Znam da je bilo oko 10 kilograma.

Belivuk: Ko ti je radio pratnju?

Spasojević: Mislim da je Đeneral.

Belivuk: Jesi li merio kokain?

Spasojević: Uzeo sam torbu i kovertu, nisam merio. U drugom slučaju smo ostavili torbu na stadionu Partizana bilo je 17 kilograma.

Belivuk: Znači, radimo desetine kilograma a ne merimo, šta da je falilo par kilograma?

Spasojević: Zna se šta bi bilo...

Belivuk: Uvek tvoja ista priča.

Belivuk: Šta je Purković radio za nas?

Spasojević: Verovatno odavao neke informacije.

Belivuk: Koje informacije?

Spasojević: Ne znam.

Belivuk: Kako smo ga vratili mi na posao?

Spasojević: Ne znam, ti ga nisi ni voleo nešto.

Belivuk: Znači, ja nikoga nisam voleo.

Belivuk: Pojasni mi, nisam razumeo, rekao si da si pričom da ćeš da se besiš kupovao vreme kod nas?

Spasojević: Jednostavno, na taj način sam pokušavao da vam kažem da sam tu, a da vam kažem da mi je teško.

Belivuk: Evo i Lalić je rekao da je kupovao vreme, a nije pričao da će da se besi. Rekao si da "nećeš da glumiš hrabricu kao neki", ko to?

Spasojević: Ima puno momaka koji su ovde a nebi trebalo da su ovde.

Belivuk: Ko glumi hrabricu u sudnici? Pre tebe su govorili Lalić i Hrvatin, jesi li mislio na njih?

Spasojević: Ne.

Belivuk: Onih 200 evra što ti je dato od Veličkovića, jesi li samo bacio, ili pocepao i bacio?

Spasojević: Pocepao i bacio.

Belivuk: Nemam više pitanja, zavozao sam se.

Belivuk je završio ispitivanje i vraćen je u boks za optužene. Tokom ispitivanja on se povremeno smejao, povremeno podizao ton.

17.31 - "Pokupio Lainovića zbog ubistva Kiće Markovića"

Belivuk: Kako sam ušao u Grčku, preko šume ili granice?

Spasojević: Preko granice.

Belivuk: Kako sam se vratio?

Spasojević: Došli su rendž roverom crnim po tebe u Solun, objasnio si da čekaš neku šumu i da te čekam posle granice.

Belivuk: Pošto pominješ da ti je pričao Milinko Brašnjović, kako je pucao, u čelo?

Spasojević: Nismo ulazili u detalje, prvi metak mu je ispalio u glavu i prosuo mu glavu u supu, tako se to ulično komentarisao.

Foto: Informer DN

Ljubomir Kića Marković je ubijen dok se vraćao sa treninga

Belivuk: Rekao si da si Ljubomira Lainovića pokupio na stadionu jedno veče, jel vezano za neko krivično delo?

Spasojević: Posle se ispostavilo da jeste, vezano za Ljubomira Markovića Kiću.

Belivuk: Rekao si da ti je Marko Budimir ispričao nešto o navlačenju Aleksandra Gligorijevića i Bosnu?

Spasojević: Pričao mi je da je hteo da ih namontira da dođu u Bosnu da kupe skank, a ti si pričao drugu priču.

 
17.19 - O ubistvu Gorana Mihajlovića

Belivuk: Ajmo na Gorana Mihajlovića, jesmo li ti rekli da pričaš sa njim ili ne pričaš?

Spasojević: On mi je rekao da ste ga slagali da ćete da ga pustite, ali da ne priča, bio je ubeđen dečko u to.

Belivuk: Da li si silazio niz liticu u Surduku?

Spasojević: Nisam, rekao sam.

Belivuk: Odlično, to mi treba. Koliko je korito u kom smo sitnili ostatke?

Spasojević: Ne znam tačno, zidarsko korito, hvataju se za svaku reč posle.

Belivuk: Ja nisam zidar, možeš li da mi kažeš Spasojeviću?

Spasojević: Ja ne želim sudija da se izjašnjavam u centrimetrima, hvataju se posle za svaku reč.

Belivuk: Stvarno sramota što se hvatam za reč.

Belivuk je ponovo počeo da se smeje uz konstataciju "zna zašto ga pitam pa neće da kaže".

Spasojević: Čekam to famozno pitanje.

Belivuk: Znači, mi tako pedantni, ne palimo džak pun DNK. Kako sam ti rekao za džak?

Spasojević: Da ga se rešim.

Belivuk: Znači Spasojeviću, palimo sve živo i skalele, a ostavljamo džak pun DNK.

Spasojević: Sad ću da ti kažem, bacio sam ga tamo gde je Bog rekao zbogom.

Belivuk: Znači, ispada gledamo slike iz Surduka, ništa ne zna gde je paljeno, a u Ritopeku sve zna tačno da kaže je l' nije nelogično?

Spasojević: U Ritopeku smo više puta palili, tačno znam gde je.

Belivuk: Je l' znaš šta je paljenje 20 i nešto guma, ja sam to video kao dete na selu. Je l' možeš da kažeš, još jednom i prodato, gde je paljeno na placu u Surduku?

Spasojević: Između kuće i šupe koju ste srušili.

Belivuk: Pa evo u Mokrom Lugu je nešto paljeno, jer to znači da je neko ubijen, ma daj molim te. Kolika je šupa, evo tužiocu tačno u metar odgovoriš koliko je komšinica udaljena a meni ne možeš da kažeš kolika je šupa? Ma daj molim te! Ajmo dalje, da li si ikada video tragove krvi na zidu u Ritopeku?

Spasojević: Mislim da je bilo.

Belivuk: Kada i gde si ih video?

Spasojević: Na zidu, na desnom zidu.

Belivuk: Gde je wc šolja?

Spasojević: Ne, nego kad se uđe s desne strane.

Belivuk: Posle kog slučaja si video?

Spasojević: Ne znam, znam da je Draganić brisao sonom kiselinom i varikinom.

Belivuk: Vezano za Atinu, kada se desilo ubistvo, deo dana?

Spasojević: Popodne.

Belivuk: Lalić je rekao uveče, pa me posle pravio budalom. Kako sam ih ja navodno našao?

Spasojević: U prvom momentu sam ja išao do tržnog centra, tražili smo ih ne bi li ih našli. Prvi put je tada Veljko otišao sa Rosijem, pominjao mi je nešto da će imati još jednu priliku, ne znam da li je imao neku dojavu. Milinko Brašnjović mi je rekao da imaju podršku crnogorske službe, Agencije za nacionalnu bezbednost.

Belivuk: Naučio si šta je ANB, bože, bože! Da li sam ti rekao, jesam li se pozdravio sa njima kada sam ih video?

Spasojević: Nisi mi rekao.

Spasojević: Ne bi mogao da se pozdraviš sa njima.

17.11 - Suđenje nastavljeno, Belivuk ispituje Spasojevića

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i pozvalo okrivljenog saradnika Nikolu Spasojevića da ponovo izađe za govornicu. Da mu postavi dodatna pitanja javio se optuženi Veljko Belivuk.

Belivuk: Pre nego što krenemo, vezano za nožić, vidite nas političari godinama i mesecima prave budalama da su okrivljeni svedoci u pritvoru. Ko još u pritvoru može da ima nož a kad pozovemo određene svedoke, videćete zašto je nosio nož.

Belivuk: Sad kad je Janković pitao šta će biti kada te izruče u Crnu Goru ili Grčku, rekao si "nije mi tako rečeno"?

Spasojević: Da li ću biti izručen ili neću je stvar tužilaštva, kakve to veze ima sa krivičnim delima.

Belivuk: Ko ti je rekao i šta ti je rekao?

Spasojević: Nisam ni sa kim pričao o tome, na koji jezik da prevedem to.

Belivuk: Rekao si da na papiru piše da je Draganić pokazao mesto u Ritopeku i da je vodio policiju, video si da na papiru iz Surduka piše Veljko Belivuk i Marko Miljković, je l' stvarno misliš da smo mi vodili policiju tamo?

Spasojević: Za Draganića smatram da bi mogao tako nešto mogao da uradi, za vas dvojicu ne.

Belivuk je počeo glasno da se smeje.

Belivuk: Nemoj da pokušavaš da nas svađaš ovde.

Belivuk: Rekao si da je Miljković rekao da je nekome iz policije ili pravosuđa dao 100.000 evra da reši za ubistvo Vlastimira Miloševića.

Spasojević: Nije imenovao, rekao je da ga je toliko koštalo-

Belivuk: To su teške optužbe, da neko iz pravosuđa uzme 100.000 evra, znači ne znaš da li je dao sudijama ili policiji?

Spasojević: Desilo se ubistvo i sve ostalo, tako mi je rekao.

Belivuk: Kome je dao pare?

Spasojević: Nisam siguran kome je dao, rekao sam već to.

Belivuk: Tako onda treba da kaže, a ne da spominje pravosuđe i policiju.

Belivuk: Kada si išao da izjaviš saučešće?

Spasojević: Dan, ili dva posle, ne sećam se u kom momentu tačno.

Belivuk: Kada si skinuo kameru?

Spasojević: Dan ili dva posle smo se ti i ja videli u parku kod Skupštine, tada sam skinuo.

16:23 Sudija određuje pauzu na suđenju 

 

15:35 Vlade Draganić se javio za reč

Draganić: Da te pitam dal sam ja bio navijač "Principa"?

Spasojević: Bio si u kriminalnoj ekipi, a na utakmicama te nisam viđao.

Draganić: Da li sam dolazio u restoran ili bazu?

Spasojević: Jednom ili dva puta.

Draganić: Da li sam dobijao pare?

Spasojević: Da.

Foto: informer.rs

Vlade Draganić, vlasnik kuće smrti u Ritopeku

Draganić: Zašto sam ja radio krivična dela, koji je motiv bio?

Spasojević: Možda finansijski motiv.

Draganić: Da li je ova kriminalna grupa imala poverenje u mene?

Spasojević: Apsolutno.

Draganić: Da li sam ja bio u zavadi sa nekim sa spiska nestalih osoba?

Spasojević: Ne znam.

Draganić: Da li sam ti pričao što se selim iz kuće?

Spasojević: Ne znam.

Foto: MUP Srbije

Mašina u kojoj su mleli tela ubijenih

Draganić: Da li u tom našem razgovoru kažem gde se selim?

Spasojević: Ne.

Draganić: Da li sam prodao kuću?

Spasojević: Meni su nudili tu kuću da živim kao podstanar i to sa majkom. A po potrebi da mi oni plate odmor, meni i mojoj majci, dva tri dana i da oni završe posao koji imaju tu.

Draganić: Dao sam im kući ili prodao?

Spasojević: Tu si bio i dalje kao vlasnik i to zbog komšija.

Draganić: Da li su mi plaćali kiriju?

Spasojević: Hahahaha nisu sigurno.

Draganić: Kada Marko izlazi iz prostorije i kaže da zajedno treba da čuva momka.

Spasojević: Ja sam već pričao o tome.

Draganić: Ko je bio u tajnoj prostoriji?

Spasojević: Bili su tu Veljko i Marko, a za tebe ne znam.

Draganić: Kada si ti ušao da li su lampe bile uključene?

Spasojević: Ne mogu da se setim.

Draganić: Da li znaš zašto su bile uključene i ko ih uključuje?

Spasojević: Valjda zato što su grejale, a ti si mi rekao da su za marihuanu.

Draganić: Da li si mene nekad video u Surduku?

Spasojević: Sudija, on je obitavao po kući a gde tačno ne znam. Slušao sam i pazio na ono što su pričali Veljko i Marko, a nisam brinuo za modu i neke nebitne detalje.

Draganić: Kada si došao u kuću dal si bio umoran?

Spasojević: Bio sam totalno raspoložen. Šalim se, ko može da bude tada raspoložen.

Draganić: Momak koji je, navodno, bio u tajnoj prostoriji, tražio je da izvrši malu nuždu. Da li si me tada dozvao?

Spasojević: Dozvao sam te. 

Draganić: Kakva je to garnitura u kući?

Spasojević: Ugaona.

Draganić: Da li je bilo kamera na kući?

Spasojević: Mislim da jeste.

Draganić: Kada pričaš sa momkom u tajnoj prostoriji, da li sam ja prisutan?

Spavojević: Sam sam bio.

Draganić: Dal sam ja pričao sa njim?

Foto: Privatna arhiva

Svedok okrivljeni Nikola Spasojević

Spasojević: Ne.

Draganić: Dal smo se menjali u čuvanju tog momka?

Spasojević: Jesmo.

Sudija: Draganiću, puštam Vas da pitate neka pitanja, a on je sve to odgovorio, gde ovo vodi?

Draganić: Da li sam ja znao gde vozite momka u kamionu?

Spasojević: To pitanje je za tebe. Pokazao si, a to piše, da si vodio policiju tamo, dakle ti znaš dobro sve to.

Draganić: Da li znaš da sam ja dobio nagradu za ubistvo momaka?

Spasojević: Ne znam. 

Draganić: Sad malo o Gligorijeviću.

Draganić: Šta je bilo kokretno od stvari Gligorijevićevih, podela neka...

Spasojević: Novac.

Draganić: Tebi Marko dao 600 evra, da li ti daje pare u kući ili negde drugde?

Spasojević: U kući.

Draganić: Dal vidiš 1000 evra da nama daje?

Spasojević: Ja sam ti dao. 

Draganić: Da li ti počinješ da kosiš travu Ritopeku?

Spasojević: Sve sam to objasnio. Kosio sam kada sam čuo da se vrata od kuće zatvraju.

Draganić: Dok se to dešava, da li kosiš?

Spasojević: Molim?

Sudija: Jel vi Draganiću slušate?

Draganić: Gde si bio kada je Gligorijević sproveden?

Spasojević: Bio sam kod zgarišta.

Draganić: Kako si video onda lisice?

Spasojević: Sijale su, a i u bunkeru sam ga video vezanog, ruke su mu bile poplavele koliko su lisice bile stegnute.

Foto: printscreen/društvene mreže

Aleksandar Gligorijević Puki je zverski ubijen, pa samleven

Draganić: Da li je Marko Budimir bio tu kada je Miljković došao?

Spasojević: Posle je došao Budimir i doneo hranu.

Draganić: Koliko je prošlo vremenski od dolaska Miljkovića do dolaska Gligorijevića?

Spasojević: Pojma nemam. Bio je tu za vreme egzekucije i prosipanja ostataka.

Draganić: Dal su nas zvali da vidmo ko je u skivenoj prostoriji?

Spasojević: Zvali su nas.

Draganić: I mene.

Spasojević: Da i tebe, ali da li si došao kad i mi ili posle, ne znam.

Draganić: Posle navodnog ubistva ko čisti prostoriju?

Spasojević: Ti.

Draganić: Ko je utovarao džakove?

Spasojević: Ne znam, bilo je jako stresno.

Draganić: Koliko je trajalo paljenje?

Spasojević: Koliko je trebalo da izgore svi ostaci?

Draganić: Da li ti vidiš da ja nosim ranac ili smao kanticu sa benzinom?

Spasojević: Gligorijevićeve ostatke, kantica je bila u gepeku.

Draganić: Kada skrećeš sa asfalta na makadam jel mrak?

Spasojević: Da.

Draganić: Dal tu ima nekih kuća?

Spasojević: Na glavnom putu ima.

Draganić: Tu kada nas ostavljaš nema osvetljenja?!

Spasojević: Maglenke na kolima su svetlele.

Draganić: Kada ste išli do Dunava da li tu ima kuća?

Spasojević: Ne.

Draganić: Izjavio si da si prebacivao neki eksploziv. Gde te ja čekam za skretanje ka kući u Ritopeku? U vezi bunkera te pitam?

Sudija: A šta pitate?

Draganić: Za skretanje ga pitam.

Spasojević: Za koju situaciju 

Draganić: Zbog čega prebacujemo eksploziv?

Spasojević: Ne znam to je tvoja odluka ili Markova. 

Draganić: To je bomba ili eksploziv?

Spasojević: Bomba. 

Draganić: U vezi mašine, zašto je ona rastavljena?

Spasojević: Trebala je da se prebaci negde.

Draganić: Da li su delovi mogli da stanu u kola?

Spasojević: Obarali smo sedišta. 

Draganić: Da li je Marko tražio od tebe da čistiš kuću ili da rasklapaš mašinu i jel to pre ubistva Mitića?

Spasojević: Rastavljao sam mašinu posle ubistva Mitića. 

Sudija: Sve je to objasnio, vi ga vraćate da ponavlja ceo iskaz

Draganić: Pa, dobro sudija.

Sudija: Nije dobro. 

Draganić: Ko je sklapao mašinu za ubistvo Lazara Vukićevića?

Spasojević: Ne znam nisam učestvovao u tome.

Draganić: Koje sam delo odvezao?

Spasojević: Korito, noževi, vreteno...

Draganić: Kada dolaziš sa Miljkovićem, gde smo mi?

Sudija: Sve je pričao. 

Draganić: Veljko ti je dao burmu i ikonu. Odakle ti daje?

Sudija: Sve je to rekao Draganiću.

Draganić: Da li si tu kada Marko daje meni i Jankoviću po 500 evra?

Spasojević: To mi je bilo sve stresno, kada sam video i tu burmu, tako da se ne sećam.

15:05 Nebojša Janković se javio za reč

Janković: Nikola, dobar dan. Reci mi dok si bio u pritvoru u CZ, dal si čitao novine i gledao tv?

Spasojević: Jesam.

Janković: Da li si 2021. godine čuo da je ministar rekao da će članovi kriminalne grupe dobiti smrtne presude?

Spasojević: Doživotne da, a ne smrtne.

Janković: Da li se uplašio?

Spasojević: Da. 

Janković: Najdominatniji strah ti je da te neko ubije to si rekao?

Spasojević: Da.

Foto: printscreen

Belivuk i Janković

Janković: Rekao si da si uvek bio u strahu da će da te ubije Veljko ili Marko, a sada pričaš da neko ima izbor?

Spasojević: Da imaš uvek izbor. Da sam imao način da se sakrijem, sakrio bih se ali tada od njih nisam mogao.

Janković: Da li si mogao da pobegneš, a ti si birao da radiš sa njima iako su hteli da te ubiju?

Spasojević: Tako sam tada radio, nisam imao sredstava za skrivanje, to košta mnogo.

Janković: Da li si me video u Grčkoj, ostavio sam te u Solunu?

Janković: Da li si video dal sam izašao iz Grčke?

Spasojević: Ne.

Janković: Dal se sećaš kako sam bio obučen?

Spasojević: Kačket, naočare, ne obraćam pažnju na modu.

Janković: Video si me na Krfu?

Spasojević: Da.

Janković: Dal sam imao oružje?

Spasojević: Municiju 9 milimetara.

Janković: Da li od Soluna do Sivote si rekao da si vozio ljude koji su izvršili ubistvo?

Spasojević: Da.

Janković: Dal znaš da ako ne budeš osuđen ovde, bićeš isporučen Grčkoj i Crnoj Gori?

Spasojević: Ne znam.

Janković: Eto, sad znaš.

Janković: Da li si u iskazu rekao da je Belivuk tražio kuće preko bukinga i da je tako našao Hadžića i Kožara na Krfu?

Spasojević: Da

Sudija: Jankoviću vi čitate ono što je on rekao. To ne može tako. 

Janković: Lalić je rekao da je obmanuo Skaj pa ih je tako našao Veljko, a Spasojević pominje buking?

Spasojević: Ja sam objasnio moja saznanja.

Janković: Dal znaš da je Lalić tu slagao?

Spasojević: Ne znam.

Janković: Da li znaš kako je bio obučen Gligorijević?

Spasojević: Bio je go i vezan.

Janković: Da li znaš kog datuma je Gligorijević ubijen?

Spasojević: Sredinom godine.

Janković: Da li si bio prisutan kada su nas pokupili Marko i Veljko da nam podele zadatke oko otmice?

Spasojević: Nisam bio na takvom sastanku. 

Janković: Od samog početka u iskazu pričaš da si učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića i da poznaješ sve aktere. Zašto mene ne pominješ?

Spasojević: Ne znam da li si učestvovao.

Janković: Ti si navodno usčetvovao

Spasojević: Nisam navodno nego jesam. 

Janković: Zašto Lalić nije rekao ime druga koji je postavljao kameru iznad Vlastimirovog stana?

Spasojević: Nemoj da se ljutiš, al ne znam.

Janković: Kako je završio Kojić?

Spasojević: Pričalo se da je udavljen.

Janković: Koga je Kojić ubio?

Spasojević: Učestvovao je samo u ubistvu Vlastimira Miloševića.

Janković: Pri kome od dva tvoja iskaza ostaješ, sada ću da ti ih pročitam.

Janković: Fijat doblo je ušao u kuću. Ja sam prošao i stao na kapiju dok se nije zatvorila. Okrenuo sam se sa škodom i stao. Posle sam krenuo na stadion. A kada te Marko pitao prilikom ispitivanja, da li si mogao da vidiš ko izlazi iz fijata, ti kažeš ne jer se kapija zatvorila i ja sam dao po gasu. Pri kom od ova dva iskaza ostaješ?

Spasojević: Fijat je ušao, dok sam se okrenuo, kapija se već zatvarala, šta je sporno?

Janković: U iskazu oko Gligorijevića ima monogo kontadiktornosti, al da ne bi bilo ovo ono lapsus itd, ja ću to ostaviti za primedbe.

Janković: Da li na slikama iz Surduka gde se vide gume, možeš da kažeš da si ih ti doneo?

Spasojević: Žice koje su ostale na gumama, gde smo bacali gume liče.

Janković: Bile gume, a ne žice?

Spasojević: Kada se spale gume ostaju žice. 

Janković: Više si puta ponovio da Gorana MIhajlovića nisi video, a rekao si da si ga ipak video u Ritopeku kako je bio izlepljen i prekriven najlonom. Da li kada su ti prikazivali slike u tužilaštvu rekli: "To je?", a ti rekao Goran MIhajlović. To je na strani 11. sporazuma o priznanju krivice.

Sudija: To piše, šta je pitanje? 

Janković: Da na sledećoj strani piše da kažeš opet da je to Mihajlović. Pa na osnovu čega si znao da je to on, kada ga nikada nisi video?

Spasojević: Objasnio sam kako sam saznao ko je on. U više navrata sam pričao sa tužiocima o svemu tome.

Janković: Ne razumem i dalje.

Spasojević: Po trenerci i oslovljavali su ga sa NN

Janković: Da li ti neistinu vidiš kao rešenje problema?

Spasojević i Sudija: Ne razumemeo šta pitate.

Janković: Da li lažeš da bi se izvukao?

Spasojević: Samo kada ste vi bili u pitanju.

Janković: Kada treba da preživiš znači lažeš.

Janković: Da li bi lagao da ti preti kazna doživotnog zatvora?

Spasojević: Šta da odgovorim na ovo? Ne bih lagao za 14 godine robije, nije to malo. Odlučio sam da priznam i kajem se za sve u čemu sam učestvovao i tu sam gde sam.

Janković: Da li smo bili na strelištu u Požarevcu?

Spasojević: Ne sećam se.

Janković: Da li si tamo pucao u metu kojoj su noge nacrtane i govorio da želiš nekog Prijepoljca da upucaš u noge?

Spasojević: To je laž.

Janković: To je to, ostavljam sve ostalo za primedbe.

14:45 Mesar izlazi za govornicu u pratnji čuvara

Za govornicu, u pratnji čuvara, izlazi Marko Miljković Mesar koji će prvi postavljati pitanja Spasojeviću.

Miljković: Neću biti dug. Pričao si da mašina nije bila tu. Ko je nabavio i organizovao mašinu?

Spasojević: Nemam direktnih saznanja, ali ti i Veljko.

Miljković: Pretpostavka.

Spasojević: Ništa bez vas nije moglo.

Miljković: Kada si video smart za Gorana Veličkovića?

Spasojević: Crni.

Miljković: Koliko osoba je bilo u njemu?

Spasojević: Ne znam.

Sudija: Slušali ste iskaz Lalića?

Foto: ATA Images, Tanjug/Zoran Žestić, Informer/Miloš Rafailović

Miljković i Belivuk

Spasojević: Da.

Sudija: Lalić je rekao da je u "fijatu doblu" bio i Belivuk?

Spasojević: Mene marko šalje da pokupim Jankovića. To je pre nego što je "fijat" stigao i pre nego što je počela zamka u kukuruzu. 

Miljković: Smart ide u kom smeru, ritopek ili auto put?

Spasojević: Ka autoputu. Ide iz pravca ritopeka ka Vrčinu.

Miljković: Da li si video dal je zatamnjen?

Spasojević: Ne!

Miljković: Marko Budimir je doneo hranu blinda 7, koja je to blinda?

Spasojević: Starijom, bile su dve jedna je trebala da bude Lainovićeva, a druge od braće Budimir.

Miljković: Koja kola su bila tada tu?

Spasojević: Draganićeva astra, škoda od Lalića i on je došao.

MIljković: Šta smo ti rekli, zbog čega na stadion da krečiš?

Spasojević: Da okrečim zbog policije ako upadne da ne nađu dokaze.

Miljković: Kako bi se prekrečila prostorija, ovo je iskaz svedoka saradnika. Kako se nisi setio sada da tu treba neko da bude prebijen?

Spasojević: To sam rekao 100 puta.

Miljković: Da li si čitao optužnicu?

Spasojević: Tako je.

Miljković: Da li si video u garaži u Ritopeku abrazivna sredstva?

Spasojević: U garaži i tajnoj prostoriji bilo je dosta varikine i sone kiseline.

Miljković: Kada ste ti i brat stigli na stadion?

Spasojević: Popodne oko četiri, pet.

Miljković: Koga si poslao da kupi kiselinu?

Spasojević: Ne znam po imence.

Miljković: Kako si zaključio da smo kod Lalića u stanu?

Spasojević: To je vezano za Mitića. Pretpostavio sam.

Miljković: Reci mi tvoja saznanja, kako smo ustanovili da Mitić nas prati?

Spasojević: MIslim da mi je Marko pominjao stan blizu stadiona odkale nas posmatraju. 

Miljković: Zapisnik o ispitivanju svedoka saradnika, ovo si rekao. Koliko se sećam taj nas je momak pratio, kolima i da je krivudao. Tako su ga momci iz obezbeđenja da su ga primetili i da ima stan kod stadiona. Ti si slikovito opisao, a sada samo da ima stan?

Spasojević: Da to sam rekao, nisam znao da hoćeš opet detaljno.

Miljković: Koliko ima belih kombija na stadionu Partizana?

Spasojević: Dva.

Miljković: Koje su boje? 

Spasojević: Pa bele.

Miljković: Da li si probao da uneseš nož u ovaj sud, kada si došao da potpišeš sporazum o priznanjau krivice?

Spasojević: Jesam i predao sam jer to nož mog oca. Izvinio sam se i predao nož. Nije bilo skrivene namere to je uspomena od mog oca.

Miljković: Sa kim si ulazio u sud?

Spasojević: Ne mogu da odgovorim na to

Miljković: Koliko je veliki nož i da li je tačno da si hteo da napadneš nekog ko te natera da potpišeš sporazum?

Spasojević: Mala britvica, a to su ostalo gluposti.

14.30

Sudsko veće ulazi u sudnicu i čita ko je tu od optuženih i njihovih branilaca kako bi se utvrdilo da li su ispunjeni uslovi da se današnje suđenje održi. 

Advokat Miljana Perendija, koja zastupa Filipa Ivanovskog, jednog od okrivljenih, nije došla na suđenje jer je imala nezgodu i polomila nogu.

14.10 - Optuženi dovedeni u Specijalni sud

 

U Specijalni sud u Beogradu u pratnji policije pod rotacijama u dva konvoja marica dovedeni su optuženi pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji borave u pritvoru Centralnog zatvora.

Foto: Tanjug

 

 

Na poslednjem ročištu Marko Miljković je postavljao pitanja bivšem prijatelju i kumu Nikoli Spasojeviću koji ga je optužio za brojna ubistva. Spasojević je detaljno objasnio šta se sve dešavalo ali i naveo da je sve radio jer je bio u strahu Miljkovića i Belivuka. Poslednje ispitivanje, okrivljenog svedoka proteklo je u napetoj atmosferi, tokom koje je morala da reaguje i sudija.

U sudnicu bi danas trebalo ponovo da bude doveden i svedok saradnik Nikola Spasojević, pošto je odbrana na prethodnom suđenju najavila da će imati još pitanja za njega. Pošto on završi sa izlaganjem, trećeg dana suđenja bi trebalo da pred sudskim većem svedočenja počnu I. S., koji je prema optužnici silovan na stadionu Partizana, a potom i članovi porodica sedmoro ubijenih u Ritopeku.

Tokom poslednjeg ročišta, za govornicu je izašao i Veljko Belivuk koji je "zamolio sudiju da se sudi po zakonu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čemu to

pre 1 godinu

Zašto ovoliko pisanja o monstrumima-ubicama? Sve ih treba javno, nabiti na kolac, pa da vidimo ko će ubuduće da se bavi takvim kriminalom i zverstvima. Šta, nije humano? Kako odgovoriti na takvu "humanost"? More, Dušanov Yakonik. Oko za oko, zub, za zub. Pa da vidimo.

Zapadni Turci aka Servi

pre 1 godinu

Pa to je kumče od AVAVAV, šta je problem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija