• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanja Ivančevic

24.04.2023

14:54 >> 16:05

MILJKOVIĆEV KUM NASTAVIO SVEDOČENJE! Detalji ubistva Lainovića i Gligorijevića: Prevozio sam bombu za ubistvo Jovana Vukotića!

Reuter Stefan Tomašević/ Tanjug

Vesti

MILJKOVIĆEV KUM NASTAVIO SVEDOČENJE! Detalji ubistva Lainovića i Gligorijevića: Prevozio sam bombu za ubistvo Jovana Vukotića!

Podeli vest

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević danas nastavlja da iznosi svoje izlaganje u okviru suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Specijalnom sudu.

Suđenje Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi, optuženoj za sedam ubistava i druga teška krivična dela, nastavlja se danas u Specijalnom sudu svedočenjem trećeg okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića.

Foto: Foto: Miloš Rafailović, Marko Đoković

 

 

Na stadionu su se ramzeravale pošiljke droge

- U dva navrata sam izneo po kilo kokaina, preko puta stadiona, i ostavio ga pored točka automobila u kesici Partizana, koji je preuzeo Marko Budimir sa jednim meni nepoznatim čovekom. Što se tiče Baba Jage i Lainovića, koji se krio u stanu u Ustaničkoj, od njih sam preuzeo 20 kilograma spida i prebacio u stan u Uici 27. marta, koji su koristili navijači.
- Takođe sam u više navrata učestvovao u prenosu raznog oružja do kuće u Ritopeku. Belivuk me je jednom tražio da kedijem odem do Medakovićeve ulice, dok mi je on bio u pratnji. Trebalo je da se nađem sa starijim prosedim čovekom i da od njega preuzmem kutiju metar sa metar, u kojoj je bilo oružje. Sledeće što su tražili od mene jeste da prebacim eksploziv iz Ritopeka do Pančeva. Na kilometar i po od kuće, Draganić mi je predao elektronski upaljač, umotan u foliju, i jednu kutijicu. U Pančevu su me sačekali Marko Budimir i Miljković, u blizini crkve. Čekali su me u "seati" i preuzeli pošiljku u rukavicama.

Spasojević: Iskreno mi je žao


- Sledeći eksploziv bio je namenjen za pokojnog Jovana Vukotića (ubijeni vođa "škaljaraca"). Preuzeo sam ga od Draganića i sa tom napravom došao do "baze" i ostavio je. Takođe sam preuzeo i dron, koji je bio namenjen za likvidaciju Vukotića, od jednog kamiondžije u blizini Šimanovaca. I to je trebalo da dostavim čoveku kod groblja Orlovača.

Foto: Danica Ćuruvija

Jovana Vukotića su hteli da prate i dronom

- Želeo bih na kraju da kažem da mi je iskreno žao i da izjavim saučešće porodicama ubijenih. Možda ovo zvuči licemerno, ali je stvarno istina. Kajem se i neizmerno mi je žao. Nisam bio cvećka, ali da mogu da vratim vreme sigurno ne bih učestvovao u ovom svemu.

- Uveče sam dobio poruku da sutra treba da odem do Ritopeka da se završi posao. Krenuo sam "kedijem" i usput pokupio Lalića, Miloša Budimira i Hrvatina. Tokom puta Budimir mi je saopštio da su ubili nekog momka, da su ga Lalić i on udavili, mislim žicom. Smatrao sam da je sve to neka nameštaljka za mene i da će me kad tad ubiti, što se na kraju ispostavilo da im je bio plan. Krenuli smo ka Ritopeku. Budimir se dopisivao sa Belivukom i preneo mi njegovu poruku da se vratim u grad kad ih ostavim u Ritopeku. Tu nas je dočekao Draganić, kao i inače. Mahnuo sam mu, a zatim se odmah vratio. Čuo sam se usput sa Veljkom i još jednom sam mu se izvinio zbog mog odustajanja na Krfu, svestan da se takve stvari ne opraštaju. Trebalo je da se nađemo, ali mi je on rekao usput da ne moram da dođem. Miljković mi je zatim rekao da dođem u Ritopek sa Draganićem i da rasklopim mašinu, ali da ne nosim sa sobom nijedan telefon. Opet sam ušao u paranoju i pitao Draganića da li sam ja sledeći na redu, ali mi je on rekao da nisam i da ne brinem.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Spasojević je razotkro zločine klana Belivuk-Miljković

- Mašina je bila zapekla, pa smo Draganić i ja jedva uspeli da je rasklopimo. Draganić je sve te delove ubacio u svoju "opel astru" sa namerom da celu mašinu sklonimo iz kuće, po nalogu Miljkovića. Draganić se odvezao sam da skloni delove na neku drugu lokaciju. Bio je odsutan oko pola sata, a ja sam za to vreme malo pospremao okolo. Noževe, lisice, sekiru, najlone smo sakupili i zapalili. Metalne delove sam izvukao sa zgarišta i spakovao u kesu. Draganić je ušao u tajnu prostoriju i sonom kiselinom je počistio. One metalne ostatke u kesi smo bacili u njivu. Vratili smo se do Beograda, Draganićme ostavio kod Šljukine pumpe odakle sam otišao kući

- Sledeći put sam otvoreno rekao kumu Marku da više ne mogu da učestvujem u njihovim kriminalnim radnjama, da ne mogu to da izdržim. Veljko je bio veoma besan, bacao je stolice u "bazi " na stadionu kad sam im to saopštio. Ostalo je na tome da ubuduće učestvujem u prenosu droge, na to sam pristao.

Na groblju Zbeg sam preuzeo 17 kg kokaina
- Na stadionu su se razmeravale pošiljke narkotika, koje su dalje distribuirane. Đeneral je bio zadužen za razmeravanje i mešanje kokaina koji se dalje dostavljao po klubovima i splavovima - "Gotik", "Temperament"... Kedijem sam preuzimao drogu od isporučilaca, nakon što bih im rekao šifru. Sećam se jednog većeg transporta, oko 17 kilograma kokaina. Otišao sam do groblja Zbeg, gde me je čekao kamiondžija, i predao mi drogu koju sam sutradan prosledio drugom kamiondžiji kod groblja Orlovača. Na samom stadionu sam prosleđivao drogu nekolicini, čije sam kontakte imao na Skaju.

Telo tranžirala njih četvorica

 

- Posle svega, vratili smo se ka gradu. Ostavio sam "kedija" i otišao do stadiona. Uveče smo do Ritopeka išli džipom izvesnog Brace, koji je bio parkiran na stadionu. Iz tajne prostorije smo spakovali džakove u tovarni deo džipa i krenuli ka Dunavu. Kad smo došli do vode, izneli smo džakove, a Miloš Budimir je zagazio u reku. Lalić i ja smo mu dodavali džakove koje je on zasecao skalpelom i prosipao. Te džakove smo posle spakolvali u jedan i ostavili u tajnu prostoriju. Što se tiče one burme, moram da kažem da sam je uništio.

Foto: Privatna arhiva

Goran Veličković Goksi

- Sutradan smo se "kedijem" uputili do Ritopeka da isečemo i "rešimo" telo. Tamo nas je dočekao Draganić. Ja sam sa Draganićem bio na mašini, dok su ostali tranžirali-Veljko, Lalić, Janković i Budimir. Draganića je maltene lupila struja, pošto se desio kratak spoj. Čuo sam kako udaraju sekirama, ja sam taj put držao džakove dok se mlelo. Meni je sve to milo nesnosno, bila mi je muka, jer se osećao nesnosan, neopisiv smrad. Sećam se da mi se Veljko zbog toga smejao. Uvezali smo džakove, kao i inače, i odlučili da ih prospemo uveče.

 

Marko mi je rekao da je sledeći na tapetu Goksi
 

- Marko mi je rekao da ispratim fijat doblo" do Ritopeka. To sam i uradio, sve do kapije kuće, a potom sam se vratio do stadiona po prethodnom dogovoru. Susreo sam se sa Markom, koji se vratio preko Boleča. Tu smo bilo oko sat vremena, kada mi je rekao da ga odvezem do Ritopeka svojim kolima. Usput smo kupili bele džakove za šut i još ponešto, a Marko mi je rekao da je sledeći na tapetu Goksi. Takođe, da mu je Veljko rekao da će ga brzo ubiti, da ga neće mnogo mučiti. Shvatio sam posle da mu je Belivuk odsekao glavu, da je sve bilo brzo. Za sutradan su ostavili da se reše tela. Veljko mi je tada dao njegovu venčanu burmu i ikonu, a Marko 200 evra. Jankoviću i Draganiću su dali po 500 evra. Posle svega smo se svi zajedno vratili u grad.

Belivuk tražio da pišem izveštaj Zviceru


- Odustao sam od prvobitnog plana da se kolima ide u likvidaciju, zbog čega je Veljko tražio od mene da napišem izveštaj Zviceruu...
- Posle toga se dešava ubistvo Goksija. Marko mi je rekao: "Ej, kume, trebaš mi da odemo do Ritopeka." Odmah mi je bilo jasno o čemu se radi. Marko mi je usput preko Skaja izdavao instrukcije da pokupim Jankovića, kod Zaklopače. Rekao mi je da vozim pravo. Skrenuli smo na neki zemljani put, gde ga je preuzeo Veljko, a ja sam se potom vratio do skretanja za Vrčin gde me je čekao Marko.R ekao mi je tada da vozim polako iza njega, dok je on pratio "smarta". Prošao sam pored onog zemljanog puta opet i ubrzo sam primetio "smart".
- Veljko je nastavio preko Bukinga da pretražuje kuće ne bi li prepoznao gde su smešteni Hodžić i Kožar. Tako ih je ubrzo i locirao i svatio da su na Krfu. Zajedno smo krenuli trajektom do Sivote, gde nas je sačekao Janković. Isto veče su nam se pridružili izvesni "Student" iz Crne Gore i još jedan stariji čovek, koji su bili egzekutori. Odvezao sam ih gliserom do centra Sivote, gde sam dobio lažna hrvatska dokumenta od "Korteza".

O ubistvu Lainovića i Gligorijevića 

U nastavku svedočenja Spasojević je naveo ubistvo Lainovića, ali kako je rekao ne može da se seti kada je tačno ubijen.

- Kada sam prešao granični prelaz Jabuka, gde je trebalo da se nađem sa Lainovićem, pojavio se umesto njega Brašnjović. Kasnije sam video slike mrtvog Lainovića, sa obrazloženjem da je "mnogo laprdao" i da ga je "rešio" Zema- rekao je Spasojević.

Što se tiče ubistva Aleksandra Gligorijevića, rekao je da mu je dan ranije Veljko rekao da mu treba da pravim buku u Ritopeku tako što ću oko kuće da kosim travu.

Foto: informer.rs

Vlade Draganić, vlasnik kuće smrti u Ritopeku

Krenuli smo zajedno sa Milošem Budimirom i otišli do parkinga Ikee, gde smo sačekali Draganića. Prešli smo svi u njegovu "opel astru". Na pola puta smo pokupili Nebojšu Jankovića, na raskrsnici za Grocku. Kad smo došli u kuću, izneli smo stvari, a ja motornu testeru kojom je trebalo da pravim buku. Kad smo se smestili, povela se priča ko će šta da radi. Meni je dodeljena uloga da kosim travu kada budu došla kola sa Markom Budimirom i Gligorijevićem. Plan je bio da se Puki namami pričom oko prodaje skanka i da ga potom dovedemo na prvi sprat. Janković je trebalo da pištoljem sačeka na stepeništu, ukoliko nešto pođe po zlu, i da odmah ubije Gligorijevića. Ostali su trebali da izlete iz sobe i da ga zaskoče - rekao je okrivljeni svedok i dodao: 

- Dobili smo u nekom trenutku dojavu da stiže "smart". Kada sam čuo vozilo, odmah sam upalio testeru i krenuo da kosim. Posle par minuta čuo sam tup udarac u kući, i pored buke. Desetak minuta kasnije sam video da neko sprovodi vezanog čoveka lisicama, sa majicom preko glave, u garažu. Miljković se ubrzo potom odvezao, a meni se u košenju pridružio Draganić. Kasnije smo videli u tajnoj prostoriji vezanog i krvavog Gligorijevića, sa selojtep trakom preko usta, kako mumla: "Nisam ja, majke mi."

Gligorijeviću su odsekli noge
- U nekom trenutku su skoro svi ušli u tajnu prostoriju, osim mene koji sam ostao u garaži. Posle pola sata sam čuo glasno zapomaganje: "Aaaaa!", a naknadno sam čuo da Belivuk nije uspeo iz prvog puta da ubije Gligorijevića sekirom, već tek iz drugog. Pozvali su me posle, kada je sve bilo gotovo, da vidim pokojnog. Noge su mu bile odsečene, a preko celih leđa nožem ispisano "Izdaja". Zgrozio sam se i na trenutak izašao napolje da udahnem vazduh. Usledilo je komadanje tela koje je trebalo da se samelje u mašini. Od mene su tražili da razvučem najlon po podu, kako ne bi ostali tragovi. Draganić je ubacivao ostatke u mašinu, a Belivuk je prikupljao sadržaj u PVC džakove.

Suđenje je počelo u 15.20 sati

Suđenje je počelo sa zakašnjenjem od 50 minuta, prozivanjem svih optuženih, a potom je Nikola Spasojević nastavio sa svedočenjem o ubistvu Gorana Mihajlovića.

- Zbog pomoći oko ubistva Mihajlovića Belivuk i Miljković su mi obećali za poklon "golf", na šta sam nevoljno pristao, jer sam hteo da prekinem sa njima svaku saradnju. Sledeći dan smo išli ponovo do Surduka da proverimo da nije možda ostalo nekih tragova. Inače, zaboravio sam da kažem da sam čuo naknadno da je Gorana ubio Miljković tako što ga je otrovao. Sada bih da nastavim sa ubistvom Kiće Markovića. Tog dana sam bio na stadionu, a uveče sam otišao da radim u "Gotik" kada me je pozvao Belivuk da pokupim Lainovića i odvezao do stana preko puta Vlastimira Miloševića. Tada sam čuo od njega da je on ubio Markovića - rekao je Spasojević i dodao: 

Foto: printscreen/MUP

 

Sledeće krivično delo u kojem sam učestvovao je Atina. Sa Milošem Budimirom sam krenuo zajedno "citroenom". Belivuk je takođe krenuo u drugom automobilu. Imali smo unapred obezbeđen stan, preko izvesnog Rosija. Sutradan mi je Veljko rekao šta je poenta dolaska, da treba da bude likvidiran "Lisac", istaknuti član "škaljaraca", za koga se ispostavilo kasnije da je Igor Dedović. Milinko Brašnjević, Lainović, Matori i Leptir su ubili Dedovića i Stamatovića u restoranu. Belivuk je sve vreme bio na vezi preko kriptovanog telefona sa Lainovićem uoči dvostrukog ubistva. Posle potvrde da su ubijena ova dvojica, Veljko i ja smo sutradan krenuli ka Solunu. Parkirali smo se u blizini luke, da sačekamo prevoz, jer nismo mogli da idemo standardnim putem. Uveče je došao rendžrover makedonskih tablica, kojim je otišao Belivuk - objasnio je Spasojević.

Prema njegovim rečima kada se vratio u Beograd, Lainoviću i Brašnjoviću je u dva navrata nosio novac u Skopje.

- Tada sam saznao detalje o ubistvu Dedovića i Stamatovića. Ispričali su mi da su isprva pogrešili sto. Lainović mi je rekao da je ubio Stamatovića, a Brašnjović Dedovića tako "što mu je prosuo glavu na sto".

 

Foto: Tanjug

Ustanička. Specijalni sud

Prethodno su o zločinima klana detaljno pričali i izneli sva svoja saznanja Srđan Lalić i Bojan Hrvatin. Suđenje još nije počelo, jer se trenutno u istoj sudnici održava pripremno ročište Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe, koje još nije okončano.

Interesantno je da se danas u zgradi suda po prvi put pojavila Tanja Miljković, supruga drugookrivljenog Marka Miljkovića Mesara.

Ona je na sebi imala puder roze pantalone i sako, u kombinaciji sa belom košuljom i cipelama.
Belivukova supruga Bojana do sada nijednom nije došla da iz publike pruži podršku ocu svoje troje dece, ali ga redovno posećuje u pritvorskoj jedinici.

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Foto: Tanjug

 

Okrivljeni svedok, Nikola Spasojević je svoje izlaganje započeo na prošlom ročištu, koje je održano 7. aprila. Tada je govorio o tome kako je postao član Organizovane kriminalne grupe kojoj se sudi, ubistvu Vlastimira Miloševića na šinama i njegovom udelu u tom ubistvu, kao i svom prvom ulasku u kuću strave u Ritopeku, poslednjoj noći života Gorana Mihajlovića i njegovom ubistvu.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija