• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2023

07:00

MAZNULI SEDAM MILIJARDI DOLARA U LAŽNIM KRIPTOVALUTAMA! Hapšenja zbog spektakularne internet prevare, RAZBIJENA MEĐUNARODNA BANDA!

Printscreen youtube

Vesti

MAZNULI SEDAM MILIJARDI DOLARA U LAŽNIM KRIPTOVALUTAMA! Hapšenja zbog spektakularne internet prevare, RAZBIJENA MEĐUNARODNA BANDA!

Podeli vest

U Srbiji uhapšeno 16 ljudi osumnjičenih da su kao deo međunarodne bande prevarili više od 127.000 investitora širom sveta, prodajući im lažne kriptovalute preko fiktivnih investicionih portala

Policija je u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji uhapsila 16 osoba osumnjičenih da su bili deo međunarodne bande koja je ukrala najmanje sedam milijardi dolara na lažnim kriptovalutama! Prevaranti su, kako je utvrđeno istragom, nasamarili više od 127.000 investitora širom sveta, prodajući im lažne kriptovalute preko fiktivnih investicionih platformi.

Međunarodna akcija

Hapšenje prevaranata sprovedeno je u okviru međunarodne akcije kodnog imena "Infiniti", u kojoj su, pored naše policije i tužilaštva, učestvovali i Evrodžast, Evropol i Federalna policija Australije.

Kako smo saznali u policiji, u jučerašnjoj akciji pretreseno je 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, a zaplenjeno je više od 130.000 evra u kešu, više računa sa kriptovalutama, kao i nekoliko automobila. Zaplenjen je i stan u Beogradu na vodi, dok se poreklo ostalih nekretnina osumnjičenih trenutno proverava.

Zaplena

Oduzeto je 130.000 evra u kešu, više računa sa kriptovalutama, nekoliko vozila, stan u Beogradu na vodi... Izvor iz policije

 

- Osumnjičeni su uhapšeni u svojim luksuznim stanovima, među kojima su i neki u Beogradu na vodi. Privedeno je 16 osoba osumnjičenih da su prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji je veći od 20 miliona dolara - kazao je naš sagovornik blizak istrazi, i dodao:

- Ovo je samo nastavak akcije koja je sprovedena u januaru, kada je u Beogradu uhapšeno 14 osoba osumnjičenih da su varali investitore širom sveta trgujući lažnim kriptovalutama.

Tada su pretresene prostorije preduzeća "Olimpus prajm" i "Asgard" na Novom Beogradu. Tom prilikom utvrđeno je da su zaposleni u tim preduzećima, zajedno sa oko 200 saradnika iz Srbije i još nekoliko evropskih zemalja, u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 investitora iz Evrope, Amerike i Australije za najmanje sedam milijardi dolara. Konačan iznos štete se još utvrđuje...

Uigrana šema

Kako je objasnio naš sagovornik, prevaranti su preko lažnih investicionih portala na internetu nudili otkup ili prodaju kriptovaluta koje zapravo i ne postoje!

- Uhapšeni su investitorima lažno prikazivali da trguju kriptovalutama na onlajn investicionim platformama i za to su koristili savremene tehnologije. Predstavljali su investitorima lažne podatke o trenutnim vrednostima kriptovaluta, pri čemu su ih dovodili u zabludu da je reč o legalnoj trgovini.

Foto: informer.rs

Zaplenjen novac

Investitori su zatim ulagali novac ili svoje kriptovalute na pomenute investicione platforme, za šta nikada nisu isplaćeni, a prevaranti su potom zadržavali pare ili bi preprodavali ukradene kriptovalute kako bi im sakrili trag. Najveću štetu su pričinili državljanima Nemačke, Kanade, Švajcarske i Australije - precizirao je naš sagovornik.


Apel: Pazite se poslova u kol-centrima

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorava građane Srbije, ali i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni kada se javljaju na oglase za poslove u takozvanim kol-centrima koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kriptovalutama.

- Takve delatnosti su strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije - pojasnili su u tužilaštvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OPREZ, UZIMA SILNE PARE, ZAVRŠI RADOVE ZA 10 MINUTA!? Majstor ojadio Beograđanku, a ovo je način na koji vrši PREVARU
Beograd

OPREZ, UZIMA SILNE PARE, ZAVRŠI RADOVE ZA 10 MINUTA!? Majstor ojadio Beograđanku, a ovo je način na koji vrši PREVARU

Devojka iz Beograda našla se na meti vodoinstalatera koji joj je uzeo 13.000 dinara da zameni plovak i zvono na već postojećem vodokotliću. Naime, ona je iskoristila jedan od flajera koje majstori ostavljaju u zgradi i pozvala vodinstalatera pod imenom "Radovanović". Na flajeru je, takođe, pisalo da je registrovan od APR-a, što joj je davalo sigurnost da nije u pitanju prevarant.

21.02.2023

17:23

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija