• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Blic

18.08.2020

13:25

ŠTA JE BILO, BILO JE, NEMA KAJANJA! Evo koliki je ceh odlaganja kredita, NAJGORE ĆE PROĆI KORISNICI STAMBENIH POZAJMICA!

Vesti

ŠTA JE BILO, BILO JE, NEMA KAJANJA! Evo koliki je ceh odlaganja kredita, NAJGORE ĆE PROĆI KORISNICI STAMBENIH POZAJMICA!

Podeli vest

Svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratorijum na otplatu kredita, moraće da se pomire s činjenicom da će im novi mesečni ceh biti veći i za hiljadu dinara nego pre marta, kada je na snagu stupila mogućnost stopiranja otplate zajmova.

Prvi moratorijum trajao je tri meseca, drugi dodatna dva i sigurno su velika olakšica mnogim građanima. Međutim, ono što treba znati jeste da će za ukupno pet meseci stopiranja rata, novo opterećenje po jednom kreditu biti veće i do nekoliko stotina dinara mesečno.

Oni koji imaju dva kredita, a u Srbiji je veoma često da uz stambeni zajam u porodici postoji i bar jedan keš kredit, imaće još veći ceh. To je rezultat proste računice, a uzimajući u obzir da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i da je zatim pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Praktično, ako za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra, i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak (zbog drugog moratorijuma) biće veći za 2,5 evra ili za oko 300 dinara.

NOVE OLAKŠICE ZA KREDITE! Sada možete produžiti otplatu stambenog zajma, zadužiti se za stan u izgradnji i dobiti dodatnih 90.000 dinara

Ako ste prethodno već iskoristili tromesečni moratorijum, koji vam je ratu povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali "pre korone" uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.
Takođe, ako uz stambeni kredit imate i keš kredit očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara - ukupno dakle 1.200 dinara više.

Na primer, za kredit od od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara. Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci, po osnovu ovog keš kredita, mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije nakon oktobra: 

1. Da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremenski period kredita produži za 60 dana.

2. Da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit.

3. Da se plati sve odjednom.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija