• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Blic

02.07.2020

14:10

RAST CENA NA DIVČIBARAMA: Za godinu dana kvadrat poskupeo za 1.000 evra, nikad više gostiju

Vesti

RAST CENA NA DIVČIBARAMA: Za godinu dana kvadrat poskupeo za 1.000 evra, nikad više gostiju

Podeli vest

Na Divčibarama je poslednjeg vikenda bio mravinjak turista čiji je broj oborio sve rekorde u letnjoj sezoni, a koliko je maljenska visoravan postala privlačna gostima i investitorima, svedoči podatak da je cena kvadrata za godinu dana skočila za 1.000 evra

Jednodušna ocena turističkih radnika, hotelijera i ugostitelja je da nikada na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja nije bilo više posetilaca u ovo doba godine pa je, iako preciznih podataka trenutno nema, procena da su Divčibare za vikend ugostile minimum 5.000 ljudi.

- Negde je sve ovo bilo očekivano, Divčibare su poslednje četiri godine dosta zastupljene u medijima i marketing je imao dosta uticaja da postanemo privlačniji. Uz to, znatnom podizanju turističke ponude doprineo je i niz dobrih preduzetničkih projekata, od izgradnje novog skijališta sa veštačkim osnežavanjem koje je vitalni objekat za jedan planinski turistički centar, preko ulaganja u nove smeštajne kapacitete i sadržaje, kao što su bazen, avantura park ili panoramske vožnje žičarom, tako da posetioci Divčibara mogu znatno kvalitetnije i sadržajnije da provedu vreme nego ranije - objašnjava Branka Ilić, starosedelac Divčibara i hotelijer.

 

 

Zaista, visoravan na Maljenu nekada je, sem očuvane prirode i čistog vazduha, turistima nudila malo šta preko toga, pa se gro posetilaca svodio na đačke rekreativne nastave i vikendaše koji su tražili mir kao na selu. Sada, međutim, smeštajni kapaciteti su takvi da ih ima za klijentelu sa različitom dubinom džepa - od hotela sa četiri zvezdice gde je za gosta obezbeđeno sve, preko hotela srednje kategorije, do apartmana i vikendica domaće radinosti. Cene u hotelskom smeštaju se zato kreću od 2.500 do 7.800 dinara za dnevni polupansion, a izjajmljivanje apartmana u zavisnosti od kategorije, strukture i lokacije, košta od 20 do 45 evra na dan.

Privlačnosti Divčibara doprineo je i auto-put "Miloš Veliki", koji je praktično dva puta skratio vreme putovanja i Divčibare znatno približio Beogradu i gradovima Vojvodine, odakle tradicionalno dolazi najveći broj posetilaca.

- Sjajan potez, od kada je za Divčibare sve krenulo uzlaznom putanjome, jeste i ispitivanje bušotine lekovite vode, koje je sproveo Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda i za koju je profesor Dejan Milenić rekao da će se tek čuti. Verujte da ljudi iz Aranđelovca i Bukovičke banje dolaze jednom sedmično i tu vodu nose kući. Turisti su pozitivno odreagovali i na to što je konačno rekonstruisana i glavna ulica sa novom rasvetom, kao i na potpuno novo dečje igralište preko puta crkve - navodi Branka Ilić.

 

 

Sem množenja broja turista, na Divčibarama se množi i broj gradilišta. Trenutno ih je oko 20, od adaptacija postojećih do izgradnje potpuno novih smeštajnih objekata na nekoliko lokacija.

- Pre svega, beležimo stalni rast interesovanja za kupovinu apartmana, a veliki broj takvih ponuda je u vlasništvu građevinskih firmi koje trenutno investiraju na Divčibarama. Cene su u stalnom porastu, sada se kreću od 1.000 do 1.500 evra za kvadrat, mada pojedini investitori, pogotovo u samom centru mesta, kvadrat cene i svih 1.800 evra, što je za 1.000 evra više nego lane u ovo doba. Podjednako je i interesovanje za placeve, cena ara se kreće od 700 do 2.500 evra u zavisnosti od lokacije, tako da će se na Divčibarama tek zidati - navode trgovci nekretninama u Valjevu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!
Srbija

Ubi bože! Voćari pod Jelicom se hvataju za glavu!

Dan posle razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu. Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu.

13.06.2024

18:12