• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.11.2023

22:25

Ovo je komičar koji se nikada nije smejao! Ipak, njegovi gegovI i danas oduševljavaju milione!

profimedia

Kultura

Ovo je komičar koji se nikada nije smejao! Ipak, njegovi gegovI i danas oduševljavaju milione!

Podeli vest

Baster Kiton bio je enigma za epohu u kojoj je živeo.

Zvezda nemih filmova, Baster Kiton se vrlo spokojno katapultirao sa vrhova krovova, borio sa olujama i peščanim dinama, šetkao po vozilima u pokretu, a ponekad se, na zaprepšćenje svih lelujao iza njih u horizontalnom položaju. Sve je to bilo u ime komedije.

Filmski istoričar Piter Krejmer u eseju "The Makings of a Comic Star" tvrdi da je Kitonova „bezizražajna gluma bila prepoznata kao neprikladan odgovor na zadatak stvaranja lika koji bi trebalo da bude zaokružen i kojem će se verovati".

Njegova nepopustljiva hladnokrvnost je bila interpretirana kao nedostatak emotivne ekspresije, a možda i kao odsustvo talenta.

Foto: profimedia

Baster Kiton

Danas aplaudiramo izvođenjima koja demonstriraju ovakav nivo uzdržanosti i impresioniraju mikroskopskim gestakulacijama koje ukazuju na podtekst, ali odbijaju da ga glasno imenuju.

To ističe i Dejna Stivens, filmska kritičarka onlajn magazina "Slejt" u novoj biografiji/kulturnoj istoriji pod nazivom "Camera Man", o Basteru Kitonu i rođenju 20. veka: „Kiton je bio ispred svog vremena u mnogo čemu".

Upravo su ta spoznaja i neponovljivost od Bastera Kitona stvorili ličnost koja je postala toliki uzor u savremenom izvođenju.

Njegov minimalizam, stoicizam i poetizam, preneti su i u 20. vek, a danas se na bioskopskom platnu mogu videti više nego ikada.

Foto: profimedia

 

U knjizi "Pogled Bastera Kitona", francuski filmski kritičar Robert Benajun nudi seriju pronicljivih eseja uz slike Kitonovog ozbiljnog lica. Benajun smatra da je „namera svakog krupnog kadra" u Kitonovim filmovima da nas „suoči sa njegovim pogledom".

Kada Baster pilji u neki neočekivani predmet, negde van kadra, njegov pogled kao da prepoznaje taj objekat, nenadani obrt ili opasnost vidljivim…

Kiton je bio komičar koji je svesno iskazivao pažnju, napetost i dinamičnost. U poređenju sa metodskom glumom koja je funkcionisala u okviru „napetosti i opuštanja" i koja je stvarala uloge koje su bile „grozničave, uzrujane i na ivici erupcije", rezervisani nastupi su obeleženi sitnim ekspresijama, suspregnutim intenzitetom i „odsustvom velikih reakcija i bučnih momenata".

Tako Tina Post, vanredni profesor na univerzitetu u Čikagu i stručnjakt za rasnu performativnost i estetiku bezizražajnog, ističe da je bezizražajnost bila poznata i pre Bastera Kitona ili je nastala negde u vreme njegove popularnosti.

Post takođe napominje da je „način na koji Kiton uparuje prazan izraz lica i izdržljivost svog tela veoma u skladu sa tim kako američko društvo danas definiše crnu rasu.

Foto: profimedia

 

Sve ovo odzvanja načinom kojim se i sam Kiton kretao kroz filmsku kulturu, uvek prijemčiv i uticajan, sa nekim aspektima njegovog stila koji se i danas usvajaju i modifikuju tako da bi se zadovoljio širok spektar žanrova.

I dalje nema nikog kao što je bio Kiton. Tenzije i kontradikcije koje je stvarao u komediji su i danas unikatne, baš kao što su bile i u 20-tim godinama prošlog veka.

Može se reći da odmerenost i posvećenost, koji su prisutni u ovim zapaženim ulogama iz 21. veka, mnogo toga duguju filmadžiji i glumcu koji je znao ne samo kako da rastavi i ponovo sastavi kameru, već i šta je sve u stanju da tom kamerom zabeleži i manifestuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Magazin

Džet set

Srbija