• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vecernji list

14.11.2023

11:35

Slovenija zabranila napitak koji je popularan i u Srbiji! Inspektori pronašli zabranjeni sastojak

Youtube/Printscreen

Zaštitnik potrošača

Slovenija zabranila napitak koji je popularan i u Srbiji! Inspektori pronašli zabranjeni sastojak

Podeli vest

Slovenija je od ponedeljka stopirala prodaju jedne verzije popularnog energetskog pića i to nakon što je utvrđeno da sadrži L-teanin, sastojak koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU, već u drugim namirnicama.

Iz inspekcije su potvrdili da se verzija s L-teaninom i na bazi kofeina povlači iz prodaje jer su temeljnom analizom potvrdili da takve verzije sadrže čak 200 miligrama kofeina po limenci.

Večernji list prenosi navode slovenačkog sajta 24ur da je o ovom problemu prvo izvestilo Slovenačko udruženje potrošača, zbog čega je i pokrenuta inspekcija, a takve verzije zabranjene su dok se nepravilnosti ne isprave.

Navodi se da velika zabrinutost u Sloveniji leži u činjenici da tolika količina kofeina može da ima štetne učinke na građane, a pogotovo na decu i adolescente.

Piće je popularno i među decom u Srbiji, a osmisli su ga jutjuberi Logan Pol i KSI, koji su dobili velike kritike na račun oglašavanja ovog proizvoda koji je targetirao upravo mlade.

Navodi se da je i Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i lekarka, upozorila da je proizvod opasan zbog količine kofeina koji sadrži.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija