• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

12.04.2023

14:12

UPROPAŠĆEN JE NAJBOLJI SRPSKI BREND! Koristila ga je cela Jugoslavija, a sad smrdi i uništava kožu

Zaštitnik potrošača

UPROPAŠĆEN JE NAJBOLJI SRPSKI BREND! Koristila ga je cela Jugoslavija, a sad smrdi i uništava kožu

Podeli vest

Kompanija "Henkel" upropastila je jedan od najvećih domaćih brendova - dečiji sapun "Merime Kruševac"!

To tvrde brojni potrošači, ukazujući da je promenjena tekstura i kvalitet dobro poznatog sredstva za održavanje higijene najmlađih.

Mnogi javno iznose svoja nezadovoljstva ukazujući da miris i izgled ovog sapuna, koji je bio prepoznatljiv među generacijama, sada je samo bleda kopija od kada ga je preuzela poznata svetska kompanija. Osim oblika, ističu potrošači, najviše im smeta jak i neprijatan miris, koji ih podseća na opasne hemikalije, ali i činjenica da se otopi za nekoliko dana.

Da stvar bude još gora, osim potpune izmene ovog sredstva za higijenu, i njegova cena je za kratko vreme skočila i do 100 odsto!

Na ovakvo poslovanje kompanije "Henkel" ukazala nam je naša čitateljka (ime i prezime poznato redakciji) koja je ostala šokirana kada je videla u šta se pretvorio nekada omiljeni narodski sapun!

- Želela sam da vest stigne do što više roditelja! Sećate se "Meriminog" dečijeg sapuna?! Kod nas u kući on se kupuje godinama. Poslednji je kupljen pre neki dan i ostala sam šokirana kada sam ga otvorila. Imao je čudan miris. Jako je smrdeo na neki agresivni deterdžent. Ni nalik sapunu koji je inače bio u toj ambalaži. Mislila sam da je greška slučajno, pa sam potražila sapun u još nekim marketima i drogerijama i, nažalost, svuda je bila ista situacija - požalila se ova žena.

Foto: pexels.com

Niz komentara

Tragom ove informacije, posetili smo internet stranice potrošačkih udruženja, gde smo pronašli niz negativnih komentara na račun ove kompanije i kvaliteta dečijeg sapuna.

Biljana Jovanovski je do detalja opisala svoje iskustvo:

- Potvrđujem za "Merimin" dečiji sapun, koji smrdi na one starinske sapune za pranje veša, užasno je gnjecav i "balav", pa se istopi nakon dvadesetak pranja ruku. Gde su tu kontrole, gde su tehnolozi? Kako je smela takva serija da izađe u prodaju, a radi se o dečijim sapunima. Bruka... Odavno nije dobar, užasno isušuje kožu, sve svrbi i peče, čak i kada operete ruke... Nekada se zvao "dečiji medicinski sapun", a sada je obična hemija, "kamen"... Smrdi kao tvor na domaći sapun za pranje veša, koji se pravi sa kaustičnom sodom i užeglom mašću. Sramota je da ovako nešto puštate u promet, a radi se o proizvodima za decu. Imaju li vaši tehnolozi nos?

Star više od 100 godina

"Merimin" dečiji sapun jedan je od najprepoznatljivijih, ako ne i najprepoznatljiviji proizvod srpske hemijske industrije, a istorija kaže i najstarijih. Ovaj sapun prvi put je proizveden u preduzeću "Gliša Janković i sin" u Kruševcu 1919. godine i narednih skoro devet decenija se proizvodio po istoj recepturi. Već 1927. godine ovo preduzeće dobija ime "Merima"

Nemačka firma "Henkel" 2002. godine kupila je 70 odsto društvenog kapitala ove kruševačke hemijske industrije za 14,4 miliona evra i tako postala većinski vlasnik, saopšteno je tada iz "Merime".

Miloš Radović kaže da dečiji sapun koristi decenijama upravo zbog visokog nivoa neutralnosti.

- Negde od jeseni smo primetili da bukvalno smrdi na industrijsko ulje i da se najmanje pet puta brže "topi" tj rastvara nego ranije. Ne kupujemo ga više.

I Mirjana Mikica Mihajlović kaže da već dugo primećuje da ovaj sapun ima neprijatan miris, kao i Jasna Popović, Miloš Radović, Marina Ivkov Mijalić...

Jovana Vilimonović otkriva:

- Sastav nije bio uvek loš, nego otkad su prodali "Merimu" taj sapun se više ne pravi u Srbiji. Moj tata je bio glavni majstor dok je bio pravljen kod nas i posle im se nije isplatilo da šalju sirovinu. Mi ga ne kupujemo više.

Danijela Paunović kaže da je zbog smrada bacila nekoliko komada, a i Vesna Bidin tvrdi da je samo pakovanje ostalo isto.

"Henkel" već obmanjivao potrošače

Kompanija "Boš" kupcima mašina za veš nedavno je poklanjala tečni "persil" za godinu dana pranja garderobe. Ako uzmete digitron u ruke i pročitate deklaraciju, shvatićete da ta količina deterdženta nije dovoljna ni za šest meseci.

Kako su ocenili stručnjaci, ova zajednička kampanja dve poznate kompanije bila je samo mamac za lakoverne i velika obmana potrošača!

Zoran Savić apeluje da se pod hitno uradi analiza:

- "Merimin" dečiji sapun se odavno ne pravi po "Meriminoj" recepturi, to više ne liči na onaj nekadašnji, mekani, mirišljavi sapun sa dosta pene... Vreme je da neka institucija uradi hemijsku i PH analizu proizvoda, posle toga se sigurno neće više zvati "merima" dečiji sapun!

- Dečiji sapun koristimo decenijama upravo zbog visokog nivoa neutralnosti, manje dodatih sastojaka koji su tu da daju lepšu boju i miris sapunu. Negde od jeseni smo primetili da bukvalno smrdi na industrijsko ulje i da se najmanje pet puta brže "topi", odnosno rastvara nego ranije. Ne kupujemo ga više... "Merima" dečiji sapun se odavno ne pravi po "Meriminoj" recepturi, to više ne liči na onaj nekadašnji, mekani, mirišljavi sapun sa dosta pene... Vreme je da neka institucija uradi hemijsku i PH analizu proizvoda, posle toga se sigurno neće više zvati "merima" dečiji sapun... Prema informacijama koje imam, kada je "Merimu" kupio "Henkel", mašinu i celu proizvodnu liniju za proizvodnju dečijeg sapuna "merima" prebacio je u Poljsku. Dakle, taj sapun, ako se još uvek i pravi kod nas, više nije isti sapun na koji smo navikli zbog drugačije tehnologije proizvodnje. Odatle i agresivna hemija u sapunu... Bitno da je "merima" sapun sa svim dečijim sapunima poskupela 100 odsto. Tekstura kao kartonska kutija, ni "k" od nekadašnjeg kvaliteta... - samo su neki od žalbi kupaca ovog sapuna u Srbiji!

Apel za nadležne

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo tipičan primer obmane potrošača i alarm za nadležne da pod hitno urade vanredni nadzor i urade hemijsku analizu ovog proizvoda!

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević napominje da je su ovakve promene karakteristične kada dođe do promene vlasnika i dodaje da, nažalost, sve češće dolazi do pada kvaliteta.

- Ako je zaista promenjena tehnologija, o tome su morali da obaveste potrošače! Ukoliko ima toliko primedbi, ovde ima prostora i za kolektivnu žalbu! Kada dođe do promene vlasnika kompanije, uglavnom dođe i do promene u proizvodnji, kvalitetu, ceni, svega osim naziva, što je poražavajuće. I zato smatram da inspekcija, pre svega tržišna, mora da ispita ovaj slučaj, da uradi nadzor, hemijske analize i da javno objavi sve te rezultate. Jer se ovaj sapun najviše, između ostalog, koristi za higijenu dece - objašnjava Bogosavljević.

Bez odgovora "Henkela"

Zaštitnik potrošača kontaktirao je kompaniju "Henkel" kako bismo dobili objašnjenje šta se desilo sa dečijim sapunom. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 1 godinu

Polako ali sigurno svi Srpski brendovi će biti uništeni ako država pod hitno ne stane u njihovu zaštitu !!! Prodat je Gorki list Slovencima uništen je eurokrem (pogledaj te sastav nekad i sada ) itd.

Baka

pre 1 godinu

Odavno već ovaj nazovi "dečiji sapun" smrdi samo ljudi nisu obraćali pažnju zbog reputacije. To više nije ni za ljude a kamoli za decu. Važno je kada "Merima" izvozi prašak iz Kruševca za EU, kamion stvarno miriše još 15 dana i miris ne može ni na koji način da se uništi. Takav miris njihovog praška nisam osetila kod nas. Naravno, mi smo zemlja trećeg sveta.

Petra

pre 1 godinu

Ne postoji ' visok nivo neutralnosti' sapuna !!! Samo je pH=7 neutralna sredina , Merimin dečiji sapun je uvek bio previše bazan , pekao oči i odraslima , a kamoli deci, ali lepo je mirisao. Vlast u Srbiji bi i ' nakovanj - pokvarila' lošom prodajom svega ili ' domaćim SNS stručnjacima ' ... Bezdan smo odavno...

Milan

pre 1 godinu

Nije problem samo sa sapunom,većina proizvoda su sve lošijeg kvaliteta.

Plavojka

pre 1 godinu

Uzmite lupu - proizvodi se u Poljskoj. MERIMA je prodala recepturu.

Goran

pre 1 godinu

Ne mogu ratovima da nas uniste, zato ce otrovima da nas potruju kroz nekoliko generacija. Sve fabrike domace unistene da bi se uvozilo zapadno smece da sto pre pocrkamo. I nije samo u pitanju hemijska industrija nego i prehrambena. Prodati smo zapadu i ove marionete na vlasti nemaju nikakvu nadleznost. Ambasador Hill je predsednik ove kolonije

Radmila

pre 1 godinu

To se dešava kad hoćeš, umesto da kao država pokušaš da spaseš firmu i staviš je ponovo na noge, na brzinu da je prodaš budzašto i staviš proviziju u džep. Pri tom ne gledaš ni kakav ugovor sklapaš niti šta u njemu piše. Čak njime ni ne pokušaš da sačuvaš bar minimum poštovanja svog naroda koji zaslužuje kvalitet i time i poštovanje od strane tog stranca koji je došao u našu zemlju.

MM

pre 1 godinu

Još se davno moj rođak bunio kad je bio šef sapunare u Merimi da po nalogu direktorke kad dođu iz Nemačke samo na usmeno naređenje promene formulu. Bez ikakvih papira. I onda je napustio Merimu nije mogao da gleda kako naši ljudi uvlače u dupe strancima i ruše brend sapun da bi Nemci dobili tržište kod nas.

pekicmeki

pre 1 godinu

pa oduzmite im licencu, najverovatnije da su to uradili namerno da bi neko drugi imao bolji sapun za bebe od nas. Mislim da imamo dovoljno argumenata da ponovi sami pravimo taj sapun. Bila je uživancija samo ga držati u ruci, a kako su tek bebe mirisale posle kupanja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12