• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Moravčević

14.12.2022

19:12

NE BIRAJU NAČIN DA NAS PREVARE! (FORMA)IDEALNE LAŽI! Jedna cena na Fejsu, druga u radnji

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

NE BIRAJU NAČIN DA NAS PREVARE! (FORMA)IDEALNE LAŽI! Jedna cena na Fejsu, druga u radnji

Podeli vest

Kompanija "Forma ideale" nastavlja bezočno da vara potrošače. Osim marifetluka sa lažnim sniženjima nameštaja u vreme "crnog petka", istu praksu nastavlja na društvenim mrežama, produživši "blek frajdej" do 17. decembra.

Naime, "Forma ideale" nudi građanima na svojoj zvaničnoj stranici ormane, kuhinjske stolove, ležajeve sa popustima od 37 do 51 odsto, ali kada se ta ista roba pogleda na njihovom sajtu, skuplja je od 2.000, pa i do 10.000 dinara!

- Nije prvi put da vidim da ova firma vara kupce. Htela sam da kupim ugaonu garnituru "Una", koja je na popustu od 33 odsto, odnosno 33.990 dinara.

Kad sam kliknula na link i otvorila njihov sajt, ta ista garnitura je bila dve hiljade dinara skuplja. Otišla sam u prodavnicu "Forma ideale" i pitala ih kakva je ovo lažna reklama na Fejsbuku, a prodavačice su samo slezale ramenima. Tražila sam šefa radnje, a on mi je rekao da je verovatno došlo do greške na društvenoj mreži - žali nam se Gorica Petrović iz Beograda.

Nije prvi put

Ona dodaje da njihov bezobrazluk ide dotle da su je, umesto da su se izvinili i ponudili garnituru po sniženoj ceni da bi očuvali dobre odnose sa kupcima, uputili da uloži žalbu njihovoj službi za odnose sa kupcima.

- Nije me mrzelo da pogledam i druge proizvode koje nude sa velikim popustima na produženom "crnom petku". Tako, na primer, predsoblje SOL se na Fejsbuku reklamira po ceni od 6.990 dinara i s popustom od čak 47 odsto, a na sajtu mu je cena 9.990 dinara, odnosno samo 25 odsto jeftinije. Trpezarijski sto na društvenoj mreži reklamiraju po ceni od 6.990 dinara, a na sajtu ga prodaju za 2.000 dinara više. Regal se nudi na Fejsbuku za 15.990 dinara, a prava cena mu je 17.990 dinara. Ležaj WAVE na društvenoj mreži košta 29.900 dinara, što je vrlo povoljno sa krevet za žičanim jezgrom, ali mu je prava cena, ipak, 7.000 dinara veća - ističe Petrovićeva.

Ona naglašava da sa ovom kompanijom godinama ima problema, jer je uveravaju da ne veruje svojim očima i cenama koje ističu na internetu.

Foto: Informer

- Kad god sam htela da kupim nešto kod njih, morala sam da otvorim četvore oči, jer cene nikada nisu bile kao na reklami - ističe Petrovićeva.

Posao za inspekciju

U Udruženju "Efektiva" kažu da nije prvi put da "Forma ideale" manipuliše cenama.
- Oni krše Zakon o oglašavanju. Na taj način kupca dovode u zabludu. Potrošač, kada je ova firma u pitanju, treba da otvori četvore oči da mu ne naplate više nego što je prikazana cena. Treba da se uključi Tržišna inspekcija, ali mi nemamo nikakvih podataka da je ikada doneta bilo kakva odluka o kazni i da je ova firma kažnjena na bilo koji način, bilo materijalno, bilo nekim drugim sankcijama - ističu oni.

Foto: Informer

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu da je više izlišno da se priča o ovakvim prevarama. On smatra da bi već jednom trebalo stati na kraj ovakvim podvalama.

- Ponovo ćemo uvesti "crne liste" ili da nam nadležni daju ovlašćenja da budemo licencirani kontrolori ili inspektori. Kod nekih trgovaca i dalje važi pravilo da što više prevare kupca, to više zarade, umesto da poštuju i cene potrošače, jer od njih zavise i žive. "Forma ideale" se vodi činjenicom da kada kupac vidi neki komad nameštaja na društvenoj mreži sa cenom koja mu odgovara i računa da će sa popustom da uštedi zapravo ga dovode u zabludu da ga poruči. To je čista manipulacija, koja mora da bude sankcionisana - smatraju u ovom udruženju.

Lažni popust na "crni petak"

I na "crni petak" "Forma ideale" manipulisala je cenama. Tako je redovna cena ugaone garniture "Maksima lux" pre "blek frajdeja" bila 126.000 dinara. Zatim je povećana na 177.000 dinara. Na ovaj iznos je odobren popust za "crni petak", pa sada košta 133.000 dinara!

Razlike u ceni

PROIZVOD CENA NA FEJSBUKU STVARNA CENA RAZLIKA
Garnitura UNA 33.990 35.990 2.000
Predsoblje SOL 6.990 9.990 3.000
Trpezarijski sto 6.990 8.990 2.000
Regal GLEN 15.990 17.990 2.000
Ležaj WAVE 29.990 36.990 7.000
Orman BASE 2K 8.990 11.990 3.000

* cene su u dinarima









 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoki

pre 1 godinu

Mogu samo da potvrdim da su prevaranti, manipulisu cenama. Krajem septembra sam izabrao par regala i tv policu i za svaki regal prodavacica mi je upisala cene posto su bili navodno snizeni. Na crni petak sam otiso ponovo da bih kupio jer su na snizenju jos 25 posto, i na moje iznenadenje sve ukupno je bilo za nekih 20.000 dinara skuplje od upisane cene na prospektu. Kada sam pitao kako je moguce sefica mi kaze da sam ja pogresio kada sam pisao cene. Ukupno sam trebao platiti oko 69. 000 hiljada i posto sam imao karticu Forma Ideale onda jos 10 posto jeftinije. Sa tih 10 posto manje odjednom racun preko 70.000, pitam se dali je to prevara?Filijala Zajecar

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija