• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

26.06.2020

14:46

PAŽNJA! "FORD" POVUKAO 2,5 MILIONA VOZILA! Opasni fabrički kvarovi usred vožnje urokovali nekoliko nesreća, EVO O ČEMU SE RADI

Zaštitnik potrošača

PAŽNJA! "FORD" POVUKAO 2,5 MILIONA VOZILA! Opasni fabrički kvarovi usred vožnje urokovali nekoliko nesreća, EVO O ČEMU SE RADI

Podeli vest

Sedam nesreća se dogodilo zbog problema sa kočnicama, a dešava se da se vrata otvaraju tokom vožnje

Kompanija "Ford" bila je prinuđena da opozove dva i po miliona svojih vozila zbog bezbednosnih problema koji ne deluju nimalo bezazleno. U prvom navratu oko 2,15 miliona automobila u Sjedinjenim Državama povučeno je iz upotrebe zbog problema sa zatvaranjem vrata.

 

 

Drugi problem još je veći i opasniji - iz pojedinih modela curi kočiona tečnost u sistem kočenja, što bi moglo imati direktan uticaj na reagovanje papučice kočnice.

 

 

Jezičak opruge koja zaključava vrata iz nekog razloga lako se lomi i sprečava vrata da se pravilno fizički zatvore

Američki proizvođač automobila objasnio je da se jezičak opruge koja zaključava vrata iz nekog razloga lako lomi i sprečava vrata da se pravilno fizički zatvore.

Ukoliko se ona ipak zatvore nakon više pokušaja, može se desiti da se otvore tokom vožnje, čime se, naravno, značajno povećava bezbednosni rizik po putnike.

 

 

Već popravljani

Fabrika iz Dirborna u Mičigenu nije do sada dobila informacije o nezgodama ili povredama povezanim sa ovim problemom, koji se, prema navodima, javio na automobilima kojima je u protekle dve do tri godine istekla obavezna garancija od pet godina (pogledaj okvir).

 

 

Iako je problem detektovan samo na tržištu SAD, ukoliko posedujete neki od ovih modela datog godišta, ne bi bilo loše da proverite ispravnost vrata. Zanimljivo je to da su ovi navedeni modeli i prethodno opozvani radi zamene kvaka na vratima, ali izgleda da nisu svi ispravno popravljeni.

Drugi bezbednosni opoziv odnosi se na čuveni "ford F-150", koji se proizvodio od 2014. do 2017. godine, sa 3,5-litarskim "eko bust" motorom. Naime, kod ovog modela javio se problem curenja kočione tečnosti u sistem kočenja, kod prednjih točkova, što bi moglo imati direktan uticaj na reagovanje papučice kočnice.

 

 

8 modela je povučeno zbog problema sa vratima

U "Fordu" navode da će vozači, ukoliko se to dogodi, biti upozoreni putem zvučnog zvuka, alarma u centru za poruke i crvenog indikatora upozorenja na instrument-tabli.

Opasnost na putu

Takođe, vozači mogu doživeti blagu promenu kretanja i drugačiji osećaj "hvatanja" papučice kočnice. Ovaj problem povećava put zaustavljanja, što svakako predstavlja sigurnosnu opasnost kako za vozača i putnike u F-150, tako i za ostale učesnike u saobraćaju, a pogotovo pešake.

"Ford" je objavio da je do sada upoznat sa sedam nesreća pri maloj brzini sa dve lakše povrede povezane sa ovim problemom.

Foto: printscreen

 

Broj modela kod kojih je procenjen dati bezbednosni rizik i koji su opozvani iznosi 292.311 vozila u Sjedinjenim Državama, 43.536 u Kanadi i 8.053 u Meksiku. Preventivna intervencija će obuhvatiti zamenu glavnog cilindra kočnice, bez ikakvih troškova za vlasnike, a ukoliko se curenje već dogodilo, menjaće se ceo kočioni sistem.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija