• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.05.2024

11:41

Kupujemo devet kineskih vozova za EKSPO! Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini nam je otvorio širom vrata

Tanjug

Politika

Kupujemo devet kineskih vozova za EKSPO! Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini nam je otvorio širom vrata

Podeli vest

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić obratio se pred početak sastanka kineskom predsedniku Si Đinpingu.

- Mojoj ličnoj sreći nema kraja, mi imamo odlične odnose u svim sferama. Kada nas pitaju bilo šta o Kini, naši odgovori su vrlo prosti, u skladu sa principima kineske politike i međunarodnog prava. Hvala vam što poštujete naš teritorijalni integritet, što nam pomažete u međunarodnoj areni po brojnim pitanjima, ali i što ste kao zemlja i narod uz vaš nalog i podršku od 2016. značajno doprineli ekonomskom napretku Srbije.

- Tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Železara, Zi Đin rudnik bakra, Zi Đin rudnik zlata. Imao bih mnogo toga da kažem. Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je širom vrata, želimo da vidimo još kineskih kompanija, kineske turiste. Kupujemo devet kineskih vozova za Ekspo. Ja sam spremao, predsedniče, mogao bih satima da pričam o našoj saradnji - rekao je Vučić, poželevši još jednom dobrodošlicu Siju.

Foto: Peđa Milosavljević

 

Ocena analitičara je da su energetika, infrastruktura, poljoprivreda, te visokotehnološka prerađivačka industrija i usluge i veštačka inteligencija, samo neke od sfera u kojima će naša zemlja sarađivati na visokom nivou s kineskim partnerima.

Predsednik Kine je započeo dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će biti potpisano čak 29 važnih sporazuma između dve zemlje.

Prvi čovek Kine u Beogradu, prema ranijim najavama, boravi u pratnji delegacije od čak oko 400 ljudi, što dodatno ukazuje na strateški značaj ove posete, koja je dragocena za našu zemlju, kako ekonomski tako i politički. U najmanje pet oblasti zvanični Peking investiraće milione.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12