• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

18:40

Petrašinović na četvrtom izdanju SEAS-a: Dronovi su proizvod budućnosti

Privatna arhiva

Politika

Petrašinović na četvrtom izdanju SEAS-a: Dronovi su proizvod budućnosti

Podeli vest

Glavni inženjer kompanije PR-DC Miloš Petrašinović održao je danas predavanje na četvrtom Samitu avijacije Jugoistočne Evrope u Beogradu na temu proizvodnje dronova za vojnu upotrebu u Srbiji.

Samit koji je juče otvoren u Beogradu je jedini izložbeni događaj ovog tipa u regionu bivše Jugoslavije. Okupio je više od 1400 delegata, izvršnih direktora, menadžera, stručnjaka i inženjera iz avioindustrije iz celog sveta i predstavlja jedinstveno mesto za umrežavanje, razmenu znanja i iskustava kao i prezentaciju proizvoda.

Na Samitu je izložen i borbeni dron PR-DC-ja, iz serije IKA 20, koji je učestvovao i na nedavno održanoj vojnoj vežbi na Pešteru, gde je pogodio svih dvanaest ciljeva. Upravo je ovaj dron bio jedna od tema predavanja Petrašinovića, pa su posetioci samita lično mogli da se uvere koliko daleko je stigla domaća proizvodnja dronova za vojnu upotrebu, kada je reč o privatnim kompanijama.

“Borbeni dron koji se pokazao odlično protekle nedelje na Pešteru prava je ilustracija dometa naše industrije i sposobnosti naših inženjera koja se može koristiti u odbrambenim sistemima. Uspešno gađanje svih 12 ciljeva pokazalo je da naši ljudi imaju znanja i sposobnosti da stvore bespilotnu letelicu koja može stajati rame uz rame sa onima napravljenim u Zapadnoj Evropu, Sjedinjenim Američkim Državama ili Bliskom Istoku. Putujući po svim krajevima sveta tokom prethodne dve godine, povezali smo se sa različitim proizvođačima i uvideli koliko prostora za napredak domaća industrija ima u ovoj oblasti. Ono što mi je važno da naglasim jeste da čim pre uvidimo da su dronovi budućnost u mnogim industrijama, pa tako i vojnoj, brže ćemo se dobro pozicionirati na tom tržištu”, rekao je Petrašinović.

Prema njegovim rečima, kada su počinjali pre četiri godine imali su viziju i bili su uvereni da su dronovi proizvod budućnosti a da danas njihove bespilotne letelice učestvuju na vežbama gde su i kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.“Prezadovoljni smo kako je protekla vežba na Pešteru u petak i istovremeno ponosni što smo uspeli da damo svoj doprinos razvoju domaće industrije, jer smo neretko na svetskim sajmovima jedina privatna kompanija iz Srbije koja izlaže dronove. Uveren sam da će se proizvodnja dronova uvećavati iz godine u godinu jer je potražnja za dronovima sve veća. I upravo su ovakvi samiti prava prilika da o tome razgovaramo, vidimo kako zemlje u regionu stoje sa svojim proizvodnim kapacitetima i u kom pravcu planiraju da se razvijaju. Naša kompanija planira da pokrene serijsku proizvodnju dronova, želimo da proširimo tim inženjera te su nam ovakvi susreti dragoceni. Posebno je dobro što se ovakve konferencije održavaju u Srbiji, jer su one dobar podrška razvoju avijacije”, rekao je Petrašinović.

Organizator SEAS-a i urednik portala Tango Six Petar Vojinović ističe da PR-DC ima veliku ulogu u domaćoj privatnoj vazduhoplovnoj industriji. “Imali smo dosta prezentacija i panela posvećenih vojnoj upotrebi dronova na ovogodišnjem samitu. Portal Tango Six detaljno prati rad PR-DC-ja, bili smo i na Pešteru, gde je posebno naglašeno da je IKA Bombarder pogodio sve mete. Zaista nam je bitno nam je da promovišemo domaću privatnu vazduhoplovnu industriju gde je PR-DC ključni faktor. Predavanje glavnog inženjera Miloša Petrašinovića je prošlo odlično i mnogo nam je drago što smo na našem događaju bili u prilici da iz prve ruke čujemo iskustva kompanije PR-DC”, rekao je Vojinović.

Tokom dva dana trajanja Samita, delegati će moći da vide više od 20 panela i prezentacija specijalno pripremljenih za ovu priliku, posete i istraže 10 izložbenih štandova, kao i da se povežu sa stručnjacima i entuzijastima iz više od 170 regionalnih kompanija. Jedan od štandova je i štand kompanije PR-DC.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija