• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

17:16

Mandić sa Sobotkom: Snažno se zalažem za prekidanje negativnog odnosa prema Srbiji

Tanjug

Politika

Mandić sa Sobotkom: Snažno se zalažem za prekidanje negativnog odnosa prema Srbiji

Podeli vest

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsednika parlamenata zemalja članica EU, sa Volfgangom Sobotkom, predsednikom Nacionalnog veća Austrije.

“Mandić saopštio da su odnosi Crne Gore i Austrije tradicionalno dobri i da nas veže velika zajednička istorija”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Mandić je Sobotku upoznao sa dostignućima Skupštine Crne Gore, apostrofirajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je istakao da je ta borba u punom zamahu, te da smo postigli značajne rezultate na našem evropskom putu i da ne sumnja da će naša zemlja u junu dobiti pozitivan IBAR.

Mandić je zaključio da je po našoj proceni atmosfera u EU, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja, te apostrofirao da:

„Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti kada je u pitanju EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje Zapadnog Balkana.“

Predsednik Nacionalnog veća Austrije se saglasio da Crna Gora i Austrija imaju izuzetno bliske odnose, posebno između naša dva parlamenta.

Sobotka se saglasio sa predsednikom Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu naše zemlje.

“Na pitanje predsednika Sobotke o odnosima Crne Gore sa susedima, posebno naglašavajući Srbiju, predsednik Mandić je saopštio da parlamentarnu većinu u Crnoj Gori čine predstavnici svih naroda koji žive u našoj zemlji, odnosno da se u parlamentarnoj većini nalaze i predstavnici srpskog i albanskog naroda, dok je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dijele. Mandić je dodao da je samim tim za očekivati da naša Vlada treba da vodi politiku dobrosusedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge”, navodi se u saopštenju.

Mandić je,kako se dodaje, ponovio stav koji je saopštio i ostalim učesnicima Konferencije sa kojima se sreo – da se lično zalaže za prekidanje jedne negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja CG – tj. Da su sve prethodne Vlade na međunarodnim adresama uvek glasale protiv Srbije, sa kojom mi imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore. Dodao je da upravo zbog raskidanja sa ovakvom negativnom praksom i podržavaju ovu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i zemlje.

“Predsednik Sobotka je iskazao potpuno razumevanje za ovakav pristup predsednika Mandića koji garantuje stabilnost Crnoj Gori, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu, te dodajući da je politika pomirenja koju predsjednik Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija