• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug, Informer.rs

23.04.2024

13:00

Odlučeno! Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM

Shutterstock

Politika

Odlučeno! Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM

Podeli vest

Upravo je usvojena odluka za viznu liberalizaciju za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Za je glasalo 406 poslanika, protiv 97, uzdržano 94.

Sledeći i poslednji korak je potvrda Saveta ministara EU.

"Ovo je odluka kako bi se omogućio bolji život Srbima, jer 18.000 ljudi ima posebne pasoše i oni su poslednja grupa građana na Zapadnom Balkanu koji nemaju viznu liberalizaciju i nema opravdanja za tako nešto", rekao je Nemec danas pre početka glasanja.

Podsetimo, Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za ove nosioce ovih pasoša, koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa Kosova u Metohije Matjaž Nemec.

Tokom sednice, koja traje od 22. do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija