• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2024

12:13

U ponedeljak zakazana sednica Skupštine! Brnabić: Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru

printscreen

Politika

U ponedeljak zakazana sednica Skupštine! Brnabić: Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru

Podeli vest

Predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić obraća se javnosti.

 

 

- Želim da obavetsim javnost da je predlog o izmenama i dopunama izbornim zakonima upućen u skupštinsku proceduru.  Drago mi je da kažem da je više od dve trećine poslanika podržalo predlog. Ukupno 184 poslanika su predlagači, 167 je dvotrećinska većina. Mislim da ovo govori o našoj ozbiljnosti. Zahvaljujem svima koji su pokazali spremni za razgovore - ističe Brnabić.

Potom se zahvalila svima koji su uspeli da postignu dogovor.

-  Sve poslaničke grupe vlasti su podržale predlog. Još jednom želim da izrazim zahvalnost svima, što smo postigli dogovor. Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i da nastavimo rad - rekla je Brnabić. 

Na pitanja novinara povodom datuma izbora, Brnabić je istakla da nisu birali datum, već da su se vodili iskustvom.

- Oko toga da 2. jun kao datum izbora odgovara Vučiću i meni, to kažu oni koji su predložili taj datum. Mi nismo birali datum izbora nego smo se rukovodili zakonom i ustavom. Dražali smo se time da se 2. održe beogradski izbori kada im je i zakonski rok, a da možemo da se dogovorimo o svim lokalnim izborima. Opozicija je prvo insistirala na objedinjavanju da sve bude 2. juna, onda su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine. Oba predloga su bila na stolu, izabrali smo onaj koji nije bio u suprotnosti sa Ustavom. Odlaganje beogradskih izbora bilo bi u suprotnosti sa Ustavom - kazala je ona. 

Potom je govorila i Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. 

- Što se tiče Rezolucije o genocidu, posledice po Srbiji biće, mnogo više i veće posledice biće po svet, po UN, po međunarodne odnose, u kratkom roku, srednjem a svakako u dugom roku. Ne postoji pravilo koje nisu prekršili da dođu do ove rezolucije o Srebrenici. Zaobišli su SB, BiH je tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost zbog čega i postoji visoki predstavnik. Sva pitanja koja se tiču BiH moraju da idu na SB. Ako ćete to da prekršite u redu, veliki ste i silni. Veličina vaša se kruni jer nemate obzir prema procedurama, sve više zemalja su frustirane, ne žele da ih tretiraju kao žemlje drugog reda i onda se menja svetski poredak. Taj presedan koji prave će i drugi koristiti. Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, što to sebi ne bi i drugi dozvolili - rekla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija