• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.04.2024

10:29

Milioni za botove! Kovačević: Đilas blokira neistomišljenike na platformi X, dok njegovi botovi izazivaju političku krizu u Srbiji!

Informer.rs

Politika

Milioni za botove! Kovačević: Đilas blokira neistomišljenike na platformi X, dok njegovi botovi izazivaju političku krizu u Srbiji!

Podeli vest

U poslednje vreme, sve veći broj građana zbog iznešenog mišljenja suočava se blokom na platformi X od strane Dragana Đilasa, dok se istovremeno primetan rast botovskih naloga koji šire mržnju u korist Marinike Tepić i Dragana Đilasa, izazivajući tako političku krizu u Srbiji.

Ovo je za Informer ispričao najpoznatiji balkanski IT stručnjak Ljuban Kovačević. 

- Prema mojim istraživanjima a uzimajući i članke iz evropskih studija, zajednica X u Srbiji obuhvata znatno veći broj običnih građana nego onih botovskih, koji podržavaju Djilasa, ali često celokupna X zajednica nema značajniji uticaj na odlučivanje, osim ako se ne uključi medijski pritisak na neki stvarni dogadjaj. Ova činjenica ukazuje na to da bez podrške medija, pritisak koji dolazi iz te zajednice ostaje zanemarljiv - navodi Ljuban i dodaje:

Međutim, prema novim saznanjima, Đilas je blokirao čitav spektar neistomišljenika na platformi X, ignorirajući tako široku bazu građana koji se protive njemu i njegovoj politici. S druge strane, botovi, posebno nalozi pod imenom SPN Srbija Protiv Nasilja, aktivno šire mržnju i dezinformacije u korist Marinike Tepić i Dragana Đilasa, doprinoseći tako destabilizaciji političke situacije u zemlji.

Kovačević navodi i to da važno i ključno napomenuti da ovi botovi nisu predstavnici stvarnih građana Srbije, već da se radi o organizovanim strukturama koje pokreće Direkt Media, čije su investicije za ove akcije izuzetno visoke, dostižući i do nekoliko miliona evra mesečno.

- U svetlu ovih dešavanja, mnogi se pitaju kako će se politička scena u Srbiji dalje razvijati i da li će vlasti preduzeti mere kako bi suzbile širenje dezinformacija i manipulaciju putem društvenih mreža. Jedini način za rešavanje ovih izmišljenih likova tj. alter ega jeste taj da svaki stvarni gradjanin prijavi botovski nalog platformi i društvena mreža X će primeniti sopstvenu politiku na takve naloge - kaže Ljuban Kovačević.

KO SU BOTOVI NA X-u I KAKO FUNKCIONIŠU

Botovi na platformi X su automatizovani nalozi koji su programirani da izvršavaju određene zadatke na društvenim mrežama ili forumima, uključujući i platformu X. Njihov glavni cilj može biti širenje određenih političkih stavova, promocija određenih ideja ili kandidata, širenje dezinformacija ili čak provociranje konflikata.

Ovi botovi funkcionišu na različite načine. Neki od njih su programirani da automatski deluju prema unapred definisanim scenarijima, poput automatskog lajkanja ili deljenja određenih postova, dok drugi mogu koristiti veštačku inteligenciju ili mašinsko učenje kako bi imitirali ljudsko ponašanje i interakciju. Neki botovi mogu čak koristiti komentare kako bi izgledali kao stvarni korisnici i doprineli diskusijama na platformi.

Ovi botovi često rade kao deo organizovanih kampanja koje vode opozicione političke grupe ili interesne grupe, a njihova aktivnost može biti koordinisana i vođena iz centralizovanog centra kontrole u ovom slučaju pod kontrolom Direkt Media. 

- Njihova prisutnost može imati značajan uticaj na javno mnjenje i političke diskusije na društvenim mrežama, posebno ako nisu identifikovani i ograničeni sve dok se ne razobliči da postoje - objašnjava za Informer IT stručnjak Ljuban Kovačević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osuđen Damjan Roganović! Krijumčario kokain, otac mu bio u klanu "Amerika"
Kriminalne grupe

Osuđen Damjan Roganović! Krijumčario kokain, otac mu bio u klanu "Amerika"

Damjan Roganović, koji je uhapšen u Holandiji kao pripadnik kavačkog klana, a u sklopu velike međunarodne akcije kojom je rukovodilo beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i u kojoj je zaplenjeno 115 kilograma kokaina vrednog 11 miliona evra, nepravosnažno je osuđen pred sudom u Belgiji na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 evra.

19.05.2024

21:42

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12