• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2024

08:59

Bombardovanje Jugoslavije je bio i ostaće zločin protiv čovečnosti! Jovanović: Rezolucija 1244 temelj za rešavanje pitanja KiM!

Informer

Politika

Bombardovanje Jugoslavije je bio i ostaće zločin protiv čovečnosti! Jovanović: Rezolucija 1244 temelj za rešavanje pitanja KiM!

Podeli vest

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović izjavio je povodom 25 godina od početka oružane agresije na SRJ, ona pamtiti kao neobuzdano nasilje, razaranje i ubijanje da bi se demonstrirala moć, ali i opravdalo postojanje i poslala poruke šta su i ko su pravi ciljevi.

Jovanović je podsetio da je agresija okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244 koja za Srbiju ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Podseća da je ta agresija je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, kršenjem povelje UN, Završnog dokumenta OEBS-a (1975), Nirnberških principa i međunarodnog prava uopšte.

- Bio je to i ostaje zločin protiv mira i čovečnosti. NATO je ujedno izašao izvan svog ugovornog područja kršeći i sopstveni osnivački akt, a i više njegovih  članica su pritom prekršile i sopstvene ustave. Nemačka na primer - napisao je on za Politiku.

Jovanović je naglasio da je tim činom, NATO 24. marta 1999. vratio rat na tlo Evrope i uvukao Evropu u rat protiv same sebe i poveo je u svoj koncept širenja na Istok.

- U tom konceptu Kosovu i Metohiji je namenjena uloga baze američkih trupa i odskočne daske - rekao je on i zapitao se gde su u tome ugrožena ljudska prava  Albanaca.

On je podsetio i da je tokom agresije koja je trajala 78 dana, poginulo 1.045 vojnika i policajaca, branilaca zemlje i oko 2.500 civila, uključujući iznemogle žene i decu.

- Još uvek nije utvrđen broj ljudskih žrtava  izazvan odloženim posledicama oružja kao što su  projektili sa osiromašenim uranijumom, otrovna jedinjenja nastala bombarsdovanjem rafinerija, hemijskih fabrika i trafostanica, kasetne bombe. Ogromna materijalna šteta naneta je civilnoj privredi, infrastrukturi, posebno elektroprivredi, mostovima, bolnicama, školama, kulturno-istorijskim spomenicima - kazao je Jovanović.

Foto: Beta

Živadin Jovanović

Naveo je i da se od tada broj članica NATO-a povećao sa 19 na 32 i da se proširila mreža američkih i NATO baza, počevši, kako kaže od "Bondstila", preko Bugarske i Rumunije, do Baltika i Finske i da je vojni internacionalizam postao globalni fenomen.

Jovanović je podsetio i da je agresija na SRJ okončana 10. juna 1999. Rezolucijom SB UN 1244, koja je u paketu sa dogovorom Milošević-Ahtisari-Čerdomirdin od 3. juna 1999. i Kumanovskim vojnotehničkim sporazumom od 9. juna te godine.

"Od ključnog značaja je za Srbiju da se u svim ovim dokumentima, kao i u brojnim dokumentima koji su im prtethodili, potvrđuje da je pokrajina KiM integralni deo SRJ odnosno Srbije kao pravne sledbenice, dok se  budući status  definiše kao široka autonomija u okviru SRJ, odnosno Srbije", rekao je Jovanović. 

Kako je naglasio, rezolucija ne pominje, niti ostavlja prostor za bilo kakav drugačiji status KiM, osim autonomije, ili široke autonomije, u okvirusuvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije.

- Za Srbiju, rezolucija SB UN 1244 ima trajni značaj, jer predstavlja najvažniji pravni oslonac za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta - zaključio je Jovanović i dodao da SB UN ne može preneti svoja ovlašćenja u pogledu rešavanja statusa KiM, koja mu daje Povelja  UN, na drugoga.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12