• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. PAUNOVIĆ

09.03.2024

07:11

NATO general Ponoš u službi Aljbina Kurtija! Traži ukidanje dinara na KiM - Patnja Srba ga ne zanima, jedino želi politički da profitira

Beta

Politika

NATO general Ponoš u službi Aljbina Kurtija! Traži ukidanje dinara na KiM - Patnja Srba ga ne zanima, jedino želi politički da profitira

Podeli vest

Srbi na Kosovu i Metohiji već godinama trpe svakodnevni teror takozvanog prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a situacija je postala gotovo neizdrživa kada je takozvana centralna banka Kosova zabranila dinar. Ova odluka je našem narodu na Kosmetu umnogome otežala život jer ne može da podigne svoje zarade, penzije i stipendije, što direktno ugrožava njegov opstanak.

 

Zdravko Ponoš, NATO general, koji u svom džepu nosi hrvatski pasoš, svim silama se trudi da pomogne Kurtiju u ukidanju dinara na prostoru naše južne pokrajine, ali i da Kosovo i Metohiju otuđi od države Srbije!

Priznao Kosovo

On je na tajkunskoj televiziji N1, umesto da osudi Kurtijevo divljanje i mučenje Srba, na pitanje novinarke o ukidanju dinara izjavio bez zadrške da ne vidi nikakav problem u tome da se Srbima na Kosovu i Metohiji umesto dinara šalju - evri?!

Foto: Zoran Sinko

 

- Nije tema to da oni ne mogu da pošalju novac u nekom drugom obliku, u evrima. Što bi bio problem da to pošalju zaposlenima tamo i da se reši problem što zaposleni u nekim službama ne mogu tri meseca da prime platu? Nije problem poslati penzije u evrima, pa šta je tu problem - rekao je Ponoš.

Vujičić: Ponoš je ovom izjavom priznao Kosovo!

Narodna poslanica Danijela Vujičić kaže da je ova Ponoševa izjava zapravo priznanje lažne države Kosovo.

- Ponoš na "ponos" Aljbinu Kurtiju u zaokruživanju lažne države, servilan NATO general bi Srbima na KiM da šalje evre. Ovo je ujedno priznanje lažne države, koje on sve vreme negira optužujući upravo predsednika Aleksandra Vučića da je dao KiM. Pametnom dosta. Ponoš se ruga čitavom srpskom narodu na KIM, penzionerima, zaposlenima, đacima, deci sa posebnim potrebama, socijalnim kategorijama. Otvorio je oči onoliko koliko je spreman da vidi. Osim što vidi Aljbina i tzv. Kosovo, ne može lice izdajnika pokrivati maska na masku, jednu mora da skine i skinuo ju je. Lice koje Srbi na KIM vide je lice izdajnika - rekla je Vujičićeva i dodala:

Foto: Privatna arhiva

 

- Smetaju mu ruski ikonopisci koji su radili na Hramu Svetog Save, pa su isplaćivani u stranoj valuti, ali zaboravio je da je reč o stranim državljanima, dok su Srbi na KIM svoji na svome, u svojoj zemlji, i koriste validnu valutu Republike Srbije!

Vlasnik hrvatskog pasoša ne može da podnese ni to što je naša država finansirala završetak Hrama Svetog Save i što su ruski ikonopisci radili na oslikavanju naše najveće svetinje, pa se zapitao kako je Srbija slala novac u Moskvu.

- Kako su finansirali izgradnju nekih verskih objekata, sigurno nisu slali dinare u Moskvu - rekao je Ponoš, upoređujući neuporedivo.

NATO general zaboravlja (ili ne?!) da Moskva, po međunarodnom javnom pravu, pripada drugoj državi - Rusiji, dok je Kosovo i Metohija po Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244 teritorija u sastavu države Srbije i u kojoj je glavna valuta - dinar!

 

Ljubomir Marić, narodni poslanik

Foto: Pedja Milosavljević

 

Ponoš sve vidi kroz evro i strane valute. Nije ni čudo s obzirom da je 'profilisan' u Engleskoj! Nije država prćija pa da se odrekne svoje valute, a nije ni Kosovo i Metohija nazovi država, nego je naša južna pokrajina. Ponoš bi svakako ekspresno verifikovao da je KiM druga država kad bi ga narod glasao, ali narod ne podržava izdajničke stavove!

Srpski novinar i politički analitičar Miloš Garić kaže da ova Ponoševa izjava zapravo pokazuje koliko ga patnja Srba na KiM ne zanima i da ga jedino interesuje to kako da politički profitira.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

 

- Jedino što ga interesuje jeste kako politički da profitira na ogromnoj nesreći naroda koji je već mesecima pod totalnim terorom Aljbina Kurtija i albanskih ekstremista. Očigledno i namerno izbegavajući da ukaže na brutalnost i štetnost Kurtijeve politike, što je suština problema na Kosovu, Ponoš nespretno otkriva kako bi on priču o dinaru lako rešio tako što bi pristao na Kurtijevu nameru da protera srpsku valutu i zameni je evrom - kazao je Garić i dodao:

Srbi na KiM: Kad nemaš ništa, i 10.000 dinara je pravo bogatstvo

Ispred filijale Poštanske štedionice u Zubinom Potoku juče su u redovima čekale gerontodomaćice i lični pratioci, očekujući da podignu bar deo dinarskih sredstava, kako bi namirili najosnovnije potrebe.

- Sve nam je jasno i znamo šta sve Srbija čini da nam pomogne - kažu okupljeni u Zubinom Potoku i ističu da Priština ne zna za humanost, već bespoštedno pokušava da im oteža ionako težak život.

- Ne znam da li svet vidi u kakvoj smo situaciji i koliko smo nemoćni. Kad nemaš ništa, i 10.000 dinara je pravo bogatstvo, a Priština i to hoće da nam uskrati.

- Umesto što na Zapadu ogovara i tuži sopstvenu državu, otežavajući joj tako i borbu za srpska prava na KiM, bilo bi mnogo bolje da je učinio napor i svojim kontaktima u EU i SAD ukazao na svakodnevno kršenje prava Srba na Kosovu i uperio prstom u onog ko je odgovoran za aktuelni užas koji se tamo zbiva, a to je Aljbin Kurti. Ovako ostaje neprijatno pitanje zašto Ponoš to ne čini.

Kurtijev kandidat

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da bi prihvatanje Kurtijevog ultimatuma o ukidanju dinara značilo odricanje državnog suvereniteta Srbije.

Foto: infomrer

 

- Ponoš pokazuje krajnje nerazumevanje terora kom su kosmetski Srbi izloženi i stvarnih posledica jednostranog ukidanja dinara u našoj južnoj pokrajini. Prihvatanje Kurtijevih ultimatuma ne samo da bi značilo odricanje od državnog suvereniteta Srbije već bi imalo i efekat otvorenog primoravanja Srba na egzodus i masovno iseljavanje sa njihovih vekovnih ognjišta. Ponoš je svojim izjavama postao odličan kandidat za mesto u Kurtijevoj "vladi", ali definitivno ne i kandidat kome bi građani Srbije mogli da daju svoj glas - zaključio je Matić.

Zoran Spasić, Centar za bezbednosnu politiku

Ponoševa izjava jasno pokazuje da njega ne zanima srpski narod na Kosovu i Metohiji i teškoće sa kojima se naš narod suočava. Uništitelj srpske vojske, Ponoš u stilu svojih opozicionih kolega nastavlja da brutalno napada naš narod. Opoziciju ne zanima Srbija, ne poštuju narod Srbije, ali zato gmižu pred strancima da bi ih doveli na vlast i takmiče se ko će više i brutalnije da napadne sopstvenu državu i svoj narod.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!
Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!

Od Linkolnove pobede na izborima, pa do danas svi američki predsednici bili su ili iz Republikanske ili iz Demokratske partije, a uspostavljena je dominacija ove dve stranke i u Kongresu. Formalno, postoje i druge koje mogu da učestvuju na izborima. Međutim, njihovi rezultati su zanemarljivi, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočen Evrope (IPESE)

03.05.2024

10:36

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija