• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2024

16:39

Vratili se iz Amerike da bi u Srbiji odgajali decu

Ministarstvo bez portfelja

Politika

Vratili se iz Amerike da bi u Srbiji odgajali decu

Podeli vest

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je, povodom praznika Dana žena, posetio Željku Petrović koja se sa porodicom, posle 10 godina rada u dijaspori, vratila u Srbiju.

Željka, koja je diplomirala kineski, uz koji perfektno govori još tri svetska jezika, sa mužem Mirkom koji je inženjer elektrotehnike, šest godina je živela i radila u Minhenu, odakle su se odselili u Dalas. Posle četiri godine rada i života u Sjedinjenim Američkim Državama doneli su odluku da se sa dvoje dece, sinom od šest i ćerkom od tri godine, trajno vrate u svoju otadžbinu.

-I u Nemačkoj i u SAD imali smo dobro plaćene poslove i karijeru u usponu. Međutim, presudila je ljubav prema porodici i svojoj zemlji. Nismo mogli da dozvolimo da nam deca odrastaju u sistemu koji nema ovu našu balkansku dušu. Želeli smo da odrastaju na našim moralnim i duhovnim vrednostima, da uče svoj srpski jezik i ćirilicu, iako su već u vrtiću u SAD odlično govorili engleski. Prelomili smo i nismo se pokajali. Deca su srećna u Beogradu, brzo su našla nove drugare u obdaništu – kaže Željka.

Bračni par Petrović samo je jedan od više od 21.000 državljana Srbije koji su se tokom prošle godine vratili u maticu iz dijaspore. Petrovići kažu da se vratilo nekoliko njihovih poznanika i prijatelja, a da još mnogi najavljuju povratak jer se, kako kaže, u Srbiji danas ipak mnogo bolje živi nego pre 10 godina kad su oni otišli iz zemlje. Ipak, navode da i dalje postoje neke, pre svega birokratske, prepreke za povratnike.

Ministar Milićević zahvalio je Petrovićima na patriotskoj odluci da se vrate u svoju zemlju i u njoj odgajaju decu. Istakao je da će država učiniti sve kako bi maksimalno olakšala povratak svima koji to žele, posebno kada je u pitanju rešavanje proceduralnih i administrativnih prepreka. Podsetio je da se naša zemlja ubrzano gradi i ekonomski razvija, a da nam je upravo za taj razvoj potreban svaki naš stručnjak, ali i običan radnik, koji trenutno radi i živi negde u inostranstvu. Posla u Srbiji danas ima za sve koji žele, a uz nesporni rast ekonomije iz meseca u mesec će da rastu i plate u našoj zemlji, naglasio je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20