• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.02.2024

15:55

Suštinski problem je što RTS i dalje troši ogroman novac na izvršne produkcije! Klanšček o novim sumnjivim poslovima Javnog servisa

Ata images/Informer

Politika

Suštinski problem je što RTS i dalje troši ogroman novac na izvršne produkcije! Klanšček o novim sumnjivim poslovima Javnog servisa

Podeli vest

Predsednik Upravnog odbora RTS Branko Klanšček oglasio se za Informer povodom pisanja portala "Pištaljka" o novim sumnjivim planovima rukovodstva RTS i o trošenju 6.000.000.000 dinara bez tendera!

Klanšček je ekskluzivno za Informer odmah prokomentarisao tekst koji je pisala pištaljka o novim sumnjivim poslovima rukovodstva Javnog servisa i o tome što se troši 6 milijardi dinara i to bez tendera.

Ovaj tekst portala "Pištaljka" je malo senzacionalistički, jer Zakon o javnim nabavkama, odnosno Član 14, dozvoljava da se programski sadržaj za produkciju i koprodukciju za audio-vizuelne medije kupuje bez tendera. U tom smislu zakon nije prekršen, ali se postavlja pitanje legitimiteta. Suštinsko pitanje je ono isto pitanje koje sam ja postavljao i pre dve godine, zašto RTS ima toliko izvršnih produkcija? Postavlja se pitanje i zašto najgledaniji kviz "Slagalica", koju proizvodi RTS, košta 600 evra, a mi plaćamo recimo neki "Stigni me ako znaš" 25.000 evra po epizodi. Tu su još i "Ja volim Srbiju" i "Potera". Recimo za RTS -ovu "Šarenicu" je za ovu godinu predviđeno 210.000 evra za celu godinu, za 105 epizoda. To je zapravo problem. Postavlja se takođe suštinsko pitanje zašto mi i dalje radimo serije koje koštaju po 200, 250 hiljada evra po epizodi? Sada se promenila glavna i odgovorna urednica, nije više Olivera Kovačević, sada je Sandra Perović, ali sve je ostalo isto i emisije su potpuno iste. I dalje su prisutne sve te izvršne produkcije "Filming", "Emoušn", "Frut vrks", "Montevideo", "Serbika medija", "Adrenalin" itd. To je suština problema - poručio je Klanšček.

Podsećamo, prema pisanju portala "Pištaljka" pretplata građana čini čak oko 70 odsto ukupnih planiranih prihoda Radio-televizije Srbije, koji za ovu godinu iznose 15,99 milijardi dinara, ali uprkos tome od javnosti se krije na šta rukovodstvo javnog medijskog servisa troši bar polovinu tog novca, kome taj novac ide, na osnovu kojih kriterijuma i zašto. 

Ono što pokazuju finansijski planovi RTS-a za 2024. godinu jeste da čelnici RTS-a planiraju da utroše više od šest milijardi dinara na netransparentne nabavke i angažovanje firmi bez tendera. 

Od nešto više od šest milijardi dinara koje menadžment RTS-a ove godine izdvaja za nabavke izuzete od Zakona o javnim nabavkama, prema pisanju "Pištaljke", bar 3,5 milijardi dinara namenjeno je privatnim produkcijama i kupovini licenci. Pored toga što javnost nema uvid u način i kriterijume za izbor ovih produkcija, rukovodstvo javnog servisa krije i vrednost ugovora koje potpisuje sa njima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija