• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.02.2024

19:47

SAD se protive planu tzv. Kosova da nastavi sa suspenzijom srpskog dinara! Pozivaju tzv. vladu Kosova da odmah odloži primenu uredbe

beta/shutterstock

Politika

SAD se protive planu tzv. Kosova da nastavi sa suspenzijom srpskog dinara! Pozivaju tzv. vladu Kosova da odmah odloži primenu uredbe

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su duboko razočarane i protive se trenutnim planovima tzv. Kosova da nastavi sa sprovođenjem odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar, rekao je portparol Stejt departmenta za „Pavlović danas“.

- Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicija odvijati, naglasio je portparol u snažnoj poruci.

Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti koji je ranije rekao da se o ovom pitanju za njega „ne može pregovarati“.

Portparol je kritikovao odluku tzv. kosovske vlade, navodeći da je objavljena „bez adekvatne pripreme ili konsultacija“ sa Sjedinjenim Državama i EU.

Portparol je otkrio da je američka vlada zatražila od tzv. kosovskih vlasti da objasne koji „neposredan problem treba da reši ova uredba” i da li je potrebna hitnost.

- Nismo čuli adekvatan odgovor, rekao je portparol za Pavlović Todai.

Skrećući pažnju na negativan uticaj odluke tzv. Vlade Kosova da ograniči srpski dinar i druge važne strane valute na srpsko stanovništvo i druge etničke grupe na tzv. Kosovu, portparol je naveo:

- Mnogi građani tzv. Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati njihove penzije. Ova akcija je takođe u suprotnosti sa posvećenošću tzv. Kosova da radi kroz Dijalog koji vodi EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice, rekao je portparol. 

- Dobra uprava i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, saslušanje perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika tzv. Kosova u međunarodnoj areni, zaključio je portparol Stejt departmenta.

Ranije ove nedelje, The Pavlović Todai je dobio diplomatski memorandum Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kome se detaljno opisuju dalekosežne posledice suspenzije srpskog dinara na srpsko stanovništvo na KiM.

U dopisu se naglašava nesigurna situacija u kojoj se suočavaju vitalne institucije kao što su škole, vrtići i bolnice. Ove institucije bi bile nesposobne da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove.

Zabrinutost u vezi sa jednostranim akcijama kosovskog premijera progresivno dobija dvostranačku podršku među američkim liderima.

Bivši specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel izrazio je zabrinutost u izjavi za The Pavlovic Todai u vezi sa „nepravilnim ponašanjem” tzv. kosovskog premijera, upozoravajući da njegovo odbijanje da sarađuje sa međunarodnom zajednicom „ugrožava američke živote” vojnika raspoređenih u misijama na tzv. Kosovo.

Zvaničnik NATO-a potvrdio je Pavloviću danas da u KFOR-u ima 4.487 vojnika koji pripadaju 27 nacija. Prema podacima o rasporedu, na tzv. Kosovu se nalaze 593 američka vojnika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija