• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

11:09

Surlić: Kurti ima podršku međunarodnih partnera da agresivnom politikom menja tok dijaloga

kosovoonline

Politika

Surlić: Kurti ima podršku međunarodnih partnera da agresivnom politikom menja tok dijaloga

Podeli vest

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić smatra da takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti ima određene kanale podrške u međunarodnoj zajednici koji mu omogućavaju da brojnim incidentima i agresivnom politikom menja tok dijaloga i opstruiše da na dnevni red dođe ključno pitanje za Srbe, a to je formiranje ZSO.

Surlić napominje da Priština nije odustala od svoje namere iako se po pitanju odluke Centralne banke Kosova da ukine dinar mogao čuti unisoni glas Kvinte i poziv na suspenziju.

- Mislim da Kurti ima podršku određenih međunarodnih partnera iako smo po ovom pitanju čuli jedan unisoni glas zemalja Kvinte. Mislim da postoje određeni kanali podrške koji Kurtiju omogućavaju da vodi jedni vrlo agresivnu politiku koja je započela i sa okupacijom severa, sprovođenjem nelegitimnih izbora, eksproprijacijom, hapšenjem ljudi bez osnova, a odluka o ukidanju dinara je samo jedna u nizu mera - rekao je Surlić za Kosovo onlajn.

Kako ocenjuje, fokus premijera Kosova Aljbina Kurtija je trenutno na unutrašnjim pitanjima i parlamentarnim izborima na Kosovu. 

- Na neki način fokus jeste na unutrašnjoj politici i nečemu što je Samoopredeljenje i najavilo, a to su izbori na kraju godine. Verujem da Kurti želi da na parlamentarne izbore izađe sa porukom, evo potpuno sam integrisao sever, ukinuo sve veze Srba sa Beogradom i to je moj legat za naredni mandat - istakao je Surlić.

Naš sagovornik naglašava da odluka CBK o ukidanju dinara odlaže ceo proces formiranja ZSO podsećajući da je ideja u početku bila da ZSO zajedno sa formiranjem podrazumeva neke tema uključujući i valutu. 

- Jasno je da su svi dosadašnji sporazumi i dogovori značili preciziranje na koji način će Beograd vrlo transparentno finansirati srpsku zajednicu na Kosovu. Kao što je ovo O'Brajen već naglasio, i po ovom pitanju potrebna je koordinacija Beograda i Prištine. Znači, nikako jednostrani akti koji onemogućavaju krajnji cilj, a to je formiranje ZSO. Potrebno je da postoji minimum poverenja i kompromisa između dve strane i da se paralelno, zapravo sa koracima koji prate formiranje ZSO, rešavaju ova pitanja - zaključio je Surlić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Surlić: Lajčak "šatl diplomatijom" pokušava da prolongira uredbu o evru na Kosovu
Politika

Surlić: Lajčak "šatl diplomatijom" pokušava da prolongira uredbu o evru na Kosovu

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić ocenio je danas posetu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu kao pokušaj da se nađe rešenje za novonastalu situaciju u vezi sa ukidanjem dinara na Kosovu, iako je jasno da je taj potez Prištine jednostrana akcija sa ciljem da ugrozi normalnu egzistenciju Srba.

30.01.2024

14:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12