• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Kurir.rs

28.01.2024

19:29

Veliko dostignuće Vučića i Vučevića! Saradnja srpske države i SPC je najjača u proteklih stotinu godina

Tanjug

Politika

Veliko dostignuće Vučića i Vučevića! Saradnja srpske države i SPC je najjača u proteklih stotinu godina

Podeli vest

Srpsko društvo kroz istoriju se uvek oslanjalo na svoju veru i tradiciju. Bez obzira na političke okolnosti, ovi elementi su uvek bili neizostavni deo srpskog identiteta.

Političari i odnos prema srpskoj tradiciji

Decenijama su političari u Srbiji bili suzdržani u izražavanju svojih stavova o veri i tradiciji. Tokom vladavine komunizma, srpski identitet je bio potisnut zarad jugoslovenske ideje, a crkva je bila progonjena.

Odraz na život i navike Srba

Odsustvo srpskog identiteta se osetilo u svim sferama života tokom vladavine komunizma, menjajući život i navike Srba tog doba. Međutim, tokom raspada SFRJ, srpski narod je polako počeo da se približava svojim korenima.

Obnova srpske pravoslavne crkve

U poslednjih deset godina, Srpska pravoslavna crkva je doživela potpunu rehabilitaciju i ponovo oživela u narodu. Podizane su nove crkve, a Hram Svetog Save je konačno završen, što je nekada bilo nezamislivo.

Promene u javnom mnjenju

U javnom mnjenju se sada slobodno govori o istorijskim događajima koji su decenijama bili zabranjena tema. Istraživači sve slobodnije pristupaju arhivskoj građi, a organizuju se manifestacije, tribine i kulturne večeri.

Danas je saradnja srpske države i srpske pravoslavne crkve najjača u proteklih stotinu godina. Najviši državni funkcioneri su česti gosti na slavskim trpezama kod crkvenih velikodostojnika, što svedoči o iskrenom bratskom i hrišćanskom poštovanju.

Potreba za srpskim jedinstvom

U današnjim ratnim geopolitičkim vihorima, srpsko jedinstvo je postalo neophodno, a saradnja i razumevanje između države i crkve predstavljaju osnovu za očuvanje srpskog naroda.

Sve ove promene u svesti, veri, kulturi i tradiciji generacija svih doba u Srbiji svedoče o važnosti očuvanja srpskog identiteta kroz vekove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija