• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

14:26

Nedopustivo Majićevo poređenje politike u Srbiji sa Holokaustom i etničkim čišćenjem - Najteža uvreda!

Maša Banđur

Politika

Nedopustivo Majićevo poređenje politike u Srbiji sa Holokaustom i etničkim čišćenjem - Najteža uvreda!

Podeli vest

Povodom istupa sudije Apelacionog suda i jednog od lidera Proglasa Miodraga Majića, prilikom gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" na tajkunskoj televiziji Nova, u kojem je uporedio aktuelne političke procese u Srbiji sa Holokaustom i etničkim čišćenjem, Ministarstvo kulture Republike Srbije poručilo je da ovo predstavlja najtežu uvredu i za Srbiju i njene građane, ali i za sve žrtve nacizma, porodice žrtava i njihove potomke.

''Ovakvi istupi, u kojima se, zarad proizvoljnog dnevnopolitičkog etiketiranja zloupotrebljava sećanje na najteže momente nacionalne i svetske istorije, predstavljaju najtežu uvredu ne samo za Srbiju i sve njene građane, već i za sve žrtve nacizma, porodice žrtava i njihove potomke, koji su osetili njihovu monstruoznost i podneli ogromne žrtve u borbi protiv ovog zla. 

Ovakva apsolutno neprimerena poređenja, koja dolaze pri tome od nosioca sudijske funkcije, ne može imati nikakvo opravdanje i prevazilazi okvire političkog neslaganja.

Na žalost, ispunjavanje javnog prostora takvim stavovima, pa čak i opsceno vređanje žrtava nije jedina šteta koja se ovakvim ispadima nanosi našem društvu.

Takvi incidenti, ukoliko se ćutke tolerišu, istovremeno vode i ka tome da zloupotreba ogromne ljudske patnje postane dopuštena kao instrument u političkom nastupanju. Drugim rečima, vode opštoj bezosećajnosti, apatiji i normalnosti nasilja. 

Ne ulazeći u dalje razlaganje svega što je u ovom slučaju neprihvatljivo, nasuprot takvim provokacijama upućenim čitavom našem društvu, nastavićemo da uporno i posvećeno negujemo kulturu sećanja na žrtve i kulturu dijaloga'', piše u saopštenju Ministarstva kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija