• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2023

20:56

Vesić na Sajmu knjiga: “Srpska kraljevska dolina” - priča o našim tragovima i postojanju

Privatna arhiva

Politika

Vesić na Sajmu knjiga: “Srpska kraljevska dolina” - priča o našim tragovima i postojanju

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je, na Sajmu knjiga, prisustvovao predstavljanju nove knjige Dragana Bosnića - “Srpska kraljevska dolina”, za koju je napisao predgovor, i poručio da je ta knjiga značajna jer čuva sećanje na srpsku istoriju.

Navodeći da mu je bila čast da za takvo ostvarenje napiše predgovor, Vesić je ukazao da je da “Srpska kraljevska dolina”, zapravo priča o dolini u kojoj se nalazi najveći deo srednjovekovne istorije Srba.

- To je priča o manastirima Studenica, Žiča, Gradac, o crkvama kao što su stara i nova Pavlica, o našim srednjovekovnim gradovima, Magliču, Jelači, Brveniku, o našim tragovima i postojanju… - napomenuo je Vesić.

Podsetio je da su kroz tu dolinu prošli mnogi – Kelti, Rimljani, Ugri, Osmanlije ali da su se samo Srbi tu i zadržali.

- Zato je ova knjiga posebno značajna, jer samo čuvanjem sećanja na našu istoriju, čuvamo naš nacionalni duh i identitet - poručio je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

 

 

Podsetio je da je u toku obnova srednjevekovnom grada Maglič, nakon čega će uslediti i obnova gradova od kojih su ostali samo delovi, Brvenik i Jelaču, upravo kako bi se i taj deo srpske istorije dodatno osvetlio i približio građanima.

- Obnovićemo i crkve, Staru Pavlicu, jednu od naših najstarijih. Kada budemo izgradili brzu saobraćajnicu Kraljevo - Novi Pazar ova dolina, Srpska kraljevska dolina, sa obnovljenim srednjovekovnim gradovima, biće dostupna svakom čoveku i postaće mesto srpskog hodočašća - rekao je Vesić.

Uz zahvalnost ministru na tome što je baš on napisao uvod u priču o dolini srpskih srednjovekovnih kraljeva, autor Dragan Bosnić istakao je da to nije knjiga koja daje sve podatje, već treba da navede čitaoca da ode tamo, da se raspita, sazna nešto novo i da dođe ponovo.

- Ja obilazim mesta gde mnogi često ne zalaze. Smisao ove knjige, i moja želja je da ljudi o ovoj dolini čuju, da odu tamo. Prava stvar je da otkivrate svoju zemlju i svoje podneblje. To je, na kraju zemlja naših predaka, ali i potomaka. Važno je da znamo svoju istoriju, jer moramo da znamo ko smo, šta smo, šta su naši preci uradili da bismo mi, bili mi, ali i da mi to prenesemo našoj deci - rekao je Dragan Bosnić.

Knjigu “Srpska kraljevska dolina” objavila je Izdavačka je kuća “Prometej”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07