• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.10.2023

06:54

Pušten u rad sistem "Pronađi me"! Predsednik Vučić: Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo?

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Pušten u rad sistem "Pronađi me"! Predsednik Vučić: Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo?

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Prezentacija je počela u 9 sati u Palati ''Srbija'' u Beogradu.

Predsednik pustio u rad sistem "Pronađi me"

Predsednik Vučić pustio je danas u rad sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe

 

Obraćanje Vučića

Foto: printskrin

 

- Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo? Ukupan broj objava za nestalom decom bio je 3.889, obustavljeno je 3.859, znači za 30 osoba nije obustavljeno. Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. tako i sa decom. Koliko malo vremena sa njima provodimo - rekao je predsednik i dodao:

- Istovremeno lako pronalazimo krivca u nekom drugom. Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. to nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu. da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali. Kada dobijete statistiku iz MUP-a, ne možete da se oduprete utisku da ste mogli više i bolje - kazao je predsednik.

- U eri smo kada smo pokvarili sebe i decu. Nikada se neću saglasiti sa time da ne možete deci da date četvorku. Očigledno ćemo morati mnogo toga da popravimo - dodao je Vučić.

- Tačno je, napravili smo hiljade kilometara puteva, mnogo mostova, ali od toga je važniji život jednog deteta.

Potpisivanje sporazuma

Sporazumi su potpisani između resornih ministarstva, MUP-a i informisanja i telekomunikacija. Sporazume su potpisali ministri Bratislav Gašić i Mihailo Jovanović. Ministar Gašić potpisao je sporazum i sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Obraćanje ministra Gašića

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nisu imali nijednu dilemu da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

Foto: printskrin/tv pink

 

- Deca su najranjiviji deo našeg društva. Danas je veliki dan za državu Srbiju i našu decu. Da im pokažemo da smo tu uvek za njih i da mogu da nam veruju. Naučićemo da više verujemo jedni drugima. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. Mi imamo kapacitete, znanje, volju - naveo je Gašić.

Kako će sistem pronađi me funkcionisati u praksi

Prikazano je kako će sistem "Pronađi me" funkcionisati u praksi.

Obraćanje ambasadora Hila

Američki ambasador Kristofer Hil kazao je da je potrebno da se svi uključe u ovaj program.

Foto: printskrin/tv pink

 

- Želim da vam kažem koliko sam ponosan da predstavljam u ovome američku ambasadu. Veoma je važno da se razume da ne postoji ništa važnije od brige o deci. Amber alert program je veoma važan. Važno je da učimo jedni od drugih.

Obraćanje Igora Jurića

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) obratio se na početku prisutnima i zahvalio svima što učestvuju u razgovoru o temama koje su od krucijalne važnosti za bezbednost dece.

Foto: printskrin/tv pink

 

- Uradili smo mnogo toga do sada. Sa ponosom mogu da istaknem da ovakav sistem ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu. Predsednik Vučić je neko ko je najzaslužniji što je ovaj sistem zaživeo. Predsednik i ja smo razgovarali, i to kao dvojica očeva. Prošli smo kroz jedan težak period, tragediju u školi, kada je dete ubilo decu. Moramo mnogo više pažnje da posvetimo priortetima, a taj prioritet su deca. Imaćemo veliku pomoć države, krenućemo sa preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju - kazao je Jurić.

- Imamo ovde velike heroje, koji su izgubili decu u velikim tragedijama. Ovde je otac Sofije Negić, ubijene u školi na Vračaru. Ja mogu da se zahvalim svima koji su ovo podržali, svima koji su bili u radnoj grupi za implementaciji ovog sistema. Niste svesni koliko je važno pronaći jedno dete. Imam veliku stvar da istaknem, i ovom prilikom moram da se zahvalim i mojoj Tijani - istakao je Igor Jurić.

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdaće predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, a javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), a okupljenima će se obratiti i osnivač CNZD Igor Jurić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12