• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.10.2023

18:09

Matija Bećković otkrio spomenik Draži Mihailoviću! General nema premca među srpskim novomučenicima (VIDEO)

Zoran Sinko

Politika

Matija Bećković otkrio spomenik Draži Mihailoviću! General nema premca među srpskim novomučenicima (VIDEO)

Podeli vest

Otvaranje spomen sobe i otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću počelo je danas u 17 sati u Bregalničkoj ulici. Spomen soba je na mestu porodične kuće Mihailovića, a spomenik je otkrio akademik Matija Bećković.

Prethodno su okupljeni pozdravljeni rečima: "Pomoz' Bog, junaci". Okupljeni su otpozdravili uglas: "Bog ti pomogao". Među okupljenima je i ćerka Blagoja Jovovića.

"Ophrvan sam emocijama, ne znam sta bih vam rekao osim da pred vama stoji dečak sede brade koji je dosanjao svoj dečaci san. Ovaj današnji događaj vratiće našem narodu ono malo vere što je ostalo. Danas niko ne pita iz koje ste stranke. Ne tražimo carstvo Dušanovo, ali ne želimo da ostanemo ni na ovome. Živela Srbija", obratio se prisutnima Igor Braunović.

Utom je usledilo obraćanje akademika Bećkovića.

"Braćo i sestre, dame i gospodo, u Bregalničkoj ulici, na mestu gde mu je bila kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska i Kajmakčalanska. Taj spomenik ne treba njemu nego nama. General Mihailović nema premca među srpskim novomučenicima. General Mihailović je proglašen izdajnikom, a time i srpski narod izdajnički", rekao je Bećković dodajući da se Mihailović nije odrekao nikoga, a da je ostavljen od svih.

 

"Ponavljao je samo jedno, nikada nigde i ni po koju cenu pod kojom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom. Otkrivanje istine zovu revizijom. Bez pomirenja nema nade ni spasenja", nastavio je Bećković.

Spomenik četničkom đeneralu podižu udruženja "Naša Drina" i Boračka organizacija Srbije i Srpske. Na čelu oba udruženja je v.d. direktora javnog preduzeća "Srbijašume" i poslanik Socijalističke partije Srbije – Igor Braunović. On je organizovao otkup Dražine kuće. Mihailović je, inače, kuću u prestonici kupio 1931. godine kada je dobio prekomandu iz Skoplja u Beograd, u Gardu. U njoj je živeo sa suprugom Jelicom, sinovima Brankom i Vojislavom i ćerkom Gordanom. To je bio njihov porodični dom sve do 1941. godine i početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Muzej posvećen komandantu JuVO imaće 110 kvadrata, a goste će dočekivati istoričari.

U spomen sobi biće izložene stvari koje je imao kod sebe dok se skrivao, tokom Drugog svetskog rata i pred hapšenje. Između ostalog, biće tu nekoliko pari naočara, perorez, torba, foto-aparat.

Autor spomenika Draži Mihailoviću je vajar Dragan Radenović, član Ruske akademije likovnih umetnosti, on je autor i skulpture posvećene Slobodanu Miloševiću postavljene u Moskvi. Mihailović stoji ispred nalonja (crkveni stalak za Bibliju), oslonjen jednom rukom na nju kao da se zaklinje, a nogama ne dodirujući zemlju, levitirajući iznad nje. Kao da se, kaže autor, i dalje "zaklinje da će dužnost obaviti do kraja".

Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Nemačkom, nakon čega je streljan. U maju 2015. godine rehabilitovao ga je Viši sud u Beogradu. Kako su tada obrazložili, suđenje Mihailoviću bio je političko-ideološki proces komunističkog režima. Istovremeno, sudsko veće se oglasilo nenadležnim za utvrđivanje da li je Mihailović bio ratni zločinac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija