• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2023

10:58

Izgubili kompas: Šolakovi mediji optužuju EU za zelenašenje!

Tanjug

Politika

Izgubili kompas: Šolakovi mediji optužuju EU za zelenašenje!

Podeli vest

Potpuno rasulo u Junajted Grupi povodom informacija o najnovijim poslovnim rezultatima Telekoma Srbija.

Kompanija Telekom Srbija i ove godine beleži rekordan dvocifreni rast prihoda, operativne dobiti i broja novih korisnika, a sa Evropskom investicionom bankom dogovara proširenje saradnje - ove dve izjave Vladimira Lučića bile su dovoljne da Dragan Šolak ponovo doživi nervni slom i izda komandu medijima koje kontroliše da krenu u novi žestoki napad na najvećeg konkurenta njegove Junajted Grupe!

TV N1 u petak uveče je objavila skandalozan prilog, u kojem se iznose teške optužbe na račun poslovnih poteza Telekoma i generalnog direktora Lučića bez ijednog dokaza, bez ijedne činjenice i konkretnog argumenta.

Povodom izjave Vladimira Lučića da jedna od najvećih finansijskih institucija u EU kao što je Evropska investiciona banka ima ogromno poverenje u poslovnu strategiju Telekoma Srbija, što se vidi i po najpovoljnijim investicionim kreditima, za koje ne traže bilo kakve garancije, Šolakova TV paušalno je ocenila da ove banka srpskoj kompaniji daje kredite uz maksimalne kamate - praktično su optužili EIB, zvaničnu banku EU za zelenašenje!

Naravno, ništa nije dalje od istine, a pogotovo je EIB u celom svetu poznata kao institucija sa najpovoljnijim kamatama, zbog čega se sa njom i teško sklapaju ugovori.

Upravo partnerstvo Telekoma Srbija i EIB najviše boli Šolaka i Junajted Grupu! Kada su Vladimir Lučić i predstavnici EIB u aprilu 2022. potpisali saradnju za razvoj 5G mreže u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, Šolakova grupacija je žestoko lobirala da banka EU raskine taj ugovor.

Šta je Lučić rekao

U intervjuu o najnovijim poslovnim rezultatima Telekoma Srbija, koji je napravio pravi haos u Junajted Grupi, Vladimir Lučić je govorio i o saradnji sa najpoznatijim bankama u EU.
- Saradnja sa EIB je primer velikog poverenja koje najveće finansijske institucije imaju u Telekom Srbija, u finansijsku stabilnost i strategiju razvoja kompanije. EIB je doneo odluku da nas podrži, ne tražeći bilo kakve garancije, čak ni menice, a sa velikim grejs periodom, po čemu je naša kompanija najpozitivniji izuzetak ne samo u našem regionu - izjavio je nedavno Lučić za TV Happy.

U skandalu kakav se ne pamti u Briselu, Junajted Grupa je pokušavala kod Evropske komisije i Evropskog parlamenta da iz sve snage ocrni Telekom i tražila od političara da utiču na odluku inače nezavisne banke o podršci srpskoj kompaniji. Šolak je u tu svrhu upregao najskuplje lobističke firme, njegovi “objektivni profesionalni” mediji N1 i Nova S su vodili najbrutalniju kampanju, ali džaba im sve - i u EK i u EP doživeli su težak debakl!

Štaviše, kao što je Lučić ovih dana izjavio, i pored svih lobističkih pokušaja, EIB ne samo da je ostao partner Telekoma već se sada dogovara proširenje saradnje na novim projektima.
To, kao i sve uspešnija partnerstva Telekoma Srbija sa najvećim američkim kompanijama poput Amazona i Orakla, užasno boli Dragana Šolaka, toliko da svojim medijima izdaje naredbe da o Telekomu prave sramotne priloge poput ovog pomenutog.

U Junajted Grupi nikako da nauče - sve dok se mnogo više bave medijskim i lobističkim ratovima protiv konkurencije nego poboljšanjem usluga i sadržaja koje nudi svojim korisnicima, u tržišnoj utakmici će stalno trpeti poraze, a pobeda Telekoma je garantovana!

Šta zapravo muči Junajted Grupu
 
Telekom Srbija je u 2022. i prvoj polovini 2023. ostvario dvocifren rast stope novih korisnika televizije i interneta, dok Junajted Grupa i njen SBB ne prestaju da padaju. U konkretnim brojevima, Telekom sada ima preko 300.000 korisnika više nego SBB, a 2018. godine imao je 500.000 manje! Naravno da ovo pakleno boli Šolaka i da poludi kad vidi da takav trend rasta još traje.

Šta tek reći na podatke o dugovima. Prema finansijskom izveštaju Junajted Grupe za 2022, ukupna dugovanja Šolakove grupacije iznose astronomskih 7,13 milijardi evra, od čega su dugovanja po osnovu izdatih obveznica 4,45 milijarde i u stalnom su porastu. Poslovni gubitak kompanija iz sastava UG iznosi 227,03 miliona evra, što je povećanje od čitavih 120 odsto u odnosu na 2021. godinu!

A pritom, zbog poslovnih gubitaka, dugova koji stižu na naplatu i problema sa likvidnošću, Junajted Grupa sada jako teško dolazi do investicionih kredita, koje ako nekim čudom i dobije to bude pod najnepovoljnijim uslovima i sa najvišim kamatama.

Poseban cinizam je da Šolakovi mediji i saradnici lažno optužuju Telekom Srbija za sve ono što u realnosti muči Junajted Grupu!

 
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija