• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.08.2023

11:11

Vesić: Srpski inženjeri i menadžeri u Kini stiču iskustvo upravljanja brzom prugom

informer.rs

Politika

Vesić: Srpski inženjeri i menadžeri u Kini stiču iskustvo upravljanja brzom prugom

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će grupa srpskih inženjera i menadžera u oblasti železničke infrastrukture sledećeg meseca otputovati u Кinu, kako bi od kineskih kolega stekla iskustvo u upravljanju brzim prugama

Vesić je podsetio da su u toku radovi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara, koji će biti završeni do kraja naredne godine.

Brza pruga koja će nas povezivati sa Mađarskom biće završena 2025! Od Beograda do Budimpešte vozom za manje od tri sata!

- Već 2025. godine, nakon što naši mađarski partneri završe svoj deo od Budipešte do granice, brzom prugom spojićemo dva glavna grada. Ovim projektom menjamo lice naše zemlje. U Srbiji se nikada nisu gradile brze pruge i iskustvo koje naši stručnjaci budu stekli u Кini, biće dragoceno i za njih, za buduće inženjere, za održavanje pruge - istakao je ministar.

Foto: Informer

 

 

Posebno je napomenuo da Srbija posle brze pruge ka severu, kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će nastaviti dalje ka Severnoj Makedoniji, pa i ka Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji.

U planu je i brza pruga od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Beča i Venecije, obnavlja se pruga Beograd – Bar, grade i obnavljaju regionalne pruge.

- U železnice se do 2015. gotovo ništa nije ulagalo. Danas, država ulaže milijarde u izgradnju i obnovu železnice. Naredne godine biće godine železnice i zato je posebno važno da imamo stručnjake čije će znanje i veštine odgovarati potrebama novog doba. U Кini će moći da steknu iskustvo upravljanja sofisticiranim tehnologijama, koje će sutra preneti i na svoje kolege u Srbiji - rekao je Vesić.

Foto: Informer

 

Ministar je zahvalio kineskoj vladi na pozivu koji je uputila srpskim stručnjacima, dodajući da je to još jedna potvrda istinskog čeličnog prijateljstva između dve zemlje i dva lidera, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, koje se ogleda i kroz saradnju u brojnim drugim oblastima.

Prugu Beograd - Budimpešta gradi konzorcijum Кineskih železnica, čija će vlada u septembru organizovati kurs izgradnji, upravljanju i održavanju brze pruge, na koji su pozvani i srpski stručnjaci.

Obuka će obuhvatati tri modula - železnička tehnika i građevinska tehnologija, tehnologija upravljanja železnicom i tehnologija održavanja železnice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija