• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: D.K.

25.08.2023

06:39

Ustaše mogu Lalića da osude na godinu i po dana zatvora!? Uhapšeni Srbin u zatvoru čeka odluku o krivičnoj prijavi

youtube

Politika

Ustaše mogu Lalića da osude na godinu i po dana zatvora!? Uhapšeni Srbin u zatvoru čeka odluku o krivičnoj prijavi

Podeli vest

Srpskom pevaču Rajku Laliću (63), članu grupe 'Srpska tromeđa' koji je uhapšen u Kninu i prekršajno osuđen na 15 dana zatvora zbog toga što je pevao srpske rodoljubive pesme, preti mnogo veća kazna!

Ukoliko tužilac u Šibeniku, koji je Lalića već osudio prekršajno, prihvati i krivičnu prijavu protiv Srbina, pevača mogu da osude i na godinu i po dana zatvora!? Iako se juče tokom dana pojavila informacija da je pušten da se brani sa slobode, Lalić je, kako saznajemo, i dalje i zatvoru i čeka odluku tužioca.

Porodica u šoku

Kako smo već pisali, Lalić je osuđen na zatvorsku kaznu sramotnim obrazloženjem da je 1995. godine izvodio pesme koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način 'povredio ugled Hrvatske'.

Uhapšen je u nedelju, 20. avgusta, kada se automobilom vraćao iz rodnog Knina u Beograd, i to prilikom rutinske kontrole na graničnom prelazu. Lalića su priveli i sproveli u policijsku stanicu u Kninu, a zatim i kod dežurnog tužioca u Šibeniku.

Da skandal bude veći, hrvatski mediji su objavili da je hrvatska policija obavila 'kriminalističku istragu društvenih mreža i uočila Lalićev repertoar koji su fanovi komentarisali i objavljivali'. Tom 'istragom' navodno je utvrđeno da je Lalić 'kao član muzičke grupe izvodio pesme koje su nastale tokom 1995. godine i čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izložili ruglu, preziru i javnom omalovažavanju'!?

Foto: Zoran Sinko

 

 

Pokušali smo da kontaktiramo sa porodicom Rajka Lalića, ali niko od njih nije želeo da daje izjave jer su i dalje u šoku i strahu od onoga šta može da se dogodi Rajku. Na drugoj strani, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kaže za naš list da je informacija o puštanju Lalića na slobodu bila pogrešan podatak koji je objavio njegov advokat po službenoj dužnosti.

- Taj advokat bio je potpuno nezainteresovan i nije više angažovan. Bilo je pitanje da li Rajko može da kaznu zatvora zameni novčanom, ali su na kraju Hrvati rekli da to nije moguće. Neko će reći da 15 dana zatvora nije toliko strašno, ali mi moramo da shvatimo da ustaše i dalje ratuju sa Srbima, ne jenjavaju njihovi napadi. Mi smo prestali da ratujemo sa njima, ali oni i ne odustaju. Pa vidite samo koliko se bore za svoje huligane koji su uhapšeni u Atini!? Njihov predsednik Milanović rekao je da i oni mogu da uhapse nekoliko Grka, pa da ih razmene za te huligane!?! Zamislite da je neko u Srbiji rekao nešto slično... - ističe Vasiljković.

Konzul da ga poseti

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da država treba da reaguje i zatraži od Hrvatske da se Lalić momentalno pusti na slobodu.

- Opštinski sud u Šibeniku doneo je sramno rešenje kojim je Rajku Laliću određen zatvor do konačne odluke o krivičnoj prijavi, sa sramnim obrazloženjem da je izvodio pesme koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način, tobože, povredio ugled Hrvatske. Naš konzul u ambasadi u Zagrebu hitno treba da poseti Lalića u zatvoru u Šibeniku i da vidi kakvi su uslovi, da li se žali na postupanje prema njemu i da mu pomogne u svakom pogledu. Opštinski sud u Šibeniku doneo je antievropsku i etnički motivisanu odluku, čiji je cilj da se zastraše krajiški Srbi da odustanu od odlaska u svoj zavičaj i da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama - upozorava Linta.

Reči pesme zbog koje je Rajko uhapšen

Puste kuće, puste kuće i koljevke prazne
Oj Bjelino, oj Bjelino, nema veće kazne
Sveta Petko, zaštitnice Bjeline i Bukovice
Pokoljenja vrati nova na ognjište pradedova
Stare slike, stare slike i dedove riječi
Oj Bjelino, oj Bjelino, to mi dušu lječi
Ode narod, ode narod, osta kamen sivi
Oj Bjelino, oj Bjelino, ponovo oživi

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Evo koliko para "orlovi" mogu da zarade na Evropskom prvenstvu
EURO 2024

Evo koliko para "orlovi" mogu da zarade na Evropskom prvenstvu

Evropska fudbalska unija (UEFA) spremila je bogat nagradni fond za učesnike Evropskog prvenstva i on iznosi 331.000.000 evra. Od ostvarenog rezultata zavisiće koliko će ko novca da zaradi, a u najboljem slučaju Srbija bi mogla da se vrati kući bogatija za 28.250.000 evra.

10.06.2024

14:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kupanje na "Čairu" za iste pare!
Leto je...

Kupanje na "Čairu" za iste pare!

Kupališna sezona na otvorenim bazenima Sportskog centra ”Čair” je otvorena a posetioci mogu da uživaju u olimpijskom, rekreacionom, dečijem bazenu, akva parku, a od srede će biti puštena i takozvana "lenja reka".

10.06.2024

15:52

Svi vinari Šumadije na jednom mestu
Topola

Svi vinari Šumadije na jednom mestu

Kada je reč o šumadijskim vinima, mnogi prvo pomisle na Oplenac i srpsku Toskanu, kako Topolu zovu zbog bogatog vinogorja. Na desetom Festivalu šumadijskih vina ovog vikenda bilo je čak 150 vina i 30 vinarija koje nisu samo iz topolskih sela.

09.06.2024

11:54

Banatska Kopakabana: Počinje sezona kupanja
Srbija

Banatska Kopakabana: Počinje sezona kupanja

Popularno kupalište Peskara ili banatska Kopakabana kako ga mnogi nazivaju, sa svojim izazovnim peščanim plažama, spremno je da u subotu, 8. juna dočeka prve kupače i zvanično otvori novu letnju sezonu.

08.06.2024

09:00