• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.04.2023

14:50

STARČEVIĆ I DAVIDOVAC: Srbija radi na jačanju energetske nezavisnosti - Mi smo zemlja poznata po inovacijama i inovatorima!

informer.rs

Politika

STARČEVIĆ I DAVIDOVAC: Srbija radi na jačanju energetske nezavisnosti - Mi smo zemlja poznata po inovacijama i inovatorima!

Podeli vest

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvuje u Stokholmu na konferenciji "Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti". Na konferenciji učestvuju predstavnici država članica EU i delegacije država kandidata za članove EU


Na prvoj sesiji sa temom Sigurnost snabdevanja i izazovi na energetskim tržištima u senci nestabilnog svetskog poretka govorio je narodni poslanik Života Starčević.

Ukratko je prestavio energetsku situaciju u Srbiji i izazove pred kojima se nalazi srpska energetika.

U izlaganju Starčević se osvrnuo na činjenice da je elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan, da je Srbija zavisna od uvoza kada je u pitanju zemni gas i da su po pitanju zemnog gasa najvažniji izazovi za budućnost, diverzifikacija snabdevanja, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih kapaciteta za skladištenje. U tom smislu veoma je važna izgradnja gasnog interkonektora Srbija - Bugarska koji će početi sa radom 2024.godine.

Po pitanju nafte i naftnih derivata Srbija obezbeđuje danas potrebne rezerve za 38 dana. U narednom periodu učinićemo sve da obezbedimo rezerve nafte za dužu vremenski period.
Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj proizvodnji je 27% što je i bio cilj Energetske strategije za 2020. godinu.

- Srbija radi i radiće na svojoj što većoj energetskoj nezavisnosti jačanjem svojih energetskih kapaciteta, divezifikacijom pravaca snabdevanja, jačanjem učešća obnovljivih izvora energije i uvođenjem najnovijih tehnologija u energetski sektor sektor - izjavio je poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević.

Foto: informer.rs

U trećoj sesiji Istraživanja, razvoj i inovacije kao rešenje za energetske izazove u EU učešće je uzela i narodni poslanik Tijana Davidovac, koja je podsetila prisutne da je Srbija u postupku osnivanja Instituta za energetiku i održivi razvoj koji će multidisciplinarno izučavati energetske fenomene iz tehničke, ekonomske i sociološke perspektive.

Davidovac je istakla da Srbija ima Fond za inovacionu delatnost koji od 2021. godine podržava 7 projekata iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.

Predstavila je naučni rad instituta Mihajlo Pupin, Univerziteta u Beogradu, koji intenzivno radi na projektu ARTEMIS čiji je cilj smanjenje ukupne potrošnje i troškova snabdevanja i veću upotrebu obnovljivih izvora energije i veštačke inteligencije.

- Srbija je mala zemlja ali dobro poznata po inovatorima i inovacijama - zaključila je poslanica Srpske napredne stranke Tijana Davidovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivana Dj

pre 1 godinu

Svaka cast da nas ovako mlada zena predstavlja i da se bori za snabdevanje energijom Srbiju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Stigao odgovor Kineza na brutalne pretnje Amerike! Putin dobio najbolje moguće vesti, ovo im nije trebalo!
PANIKA NA ZAPADU

Stigao odgovor Kineza na brutalne pretnje Amerike! Putin dobio najbolje moguće vesti, ovo im nije trebalo!

Američki državni sekretar Entoni Blinken praktično je zapretio Kini sankcijama SAD tokom sastanka ministara inostranih poslova G7 na italijanskom ostrvu Kapri 20. aprila. Najviši diplomata Sjedinjenih Američkih Država opisao je Kinu kao "glavnog davaoca" tehnologije, pomagaču u naoružavanju Rusije, rekavši da Peking podstiče "najveću pretnju evropskoj bezbednosti od kraja Hladnog rata", a na to je doboi odgovor od profesora ekonomije na univerzitetu u Notingemu, Či Meng Taun, u autorskom tekstu za "Konversejšn".

04.05.2024

05:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija