• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M.D.

02.12.2022

07:00

NISMO DUGO ČEKALI NOVI RASKOL U OPOZICIJI! Tadić: Đilasovci rade za Vučića!

Politika

NISMO DUGO ČEKALI NOVI RASKOL U OPOZICIJI! Tadić: Đilasovci rade za Vučića!

Podeli vest

Boris Tadić optužio funkcionere stranke Dragana Đilasa da kritikom ugovora sa 'Fijatom' sistematski obmanjuju javnost za račun režima i vode kampanju protiv vlasti koja je dovela italijansku fabriku u Srbiju

Lideri opozicije ponovo su politički zaratili, ovoga puta zbog ugovora države sa italijanskom kompanijom 'Fijat', koji je sklopljen 2008. godine!

Misle samo na sebe

Đilas i Tadić bili su zajedno kad je trebalo praviti ugovore, a sad kad se svako bori za svoje političke pozicije, ne misle na građane, radna mesta, plate i ekonomski razvoj Srbije
Aleksandra Tomić, Odbor za finansije i budžet

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik države za vreme čijeg mandata je 'Fijat' došao u Srbiju, optužio je funkcionere stranke Dragana Đilasa da kritikom tog posla rade za aktuelnu vlast Aleksandra Vučića i vode kampanju protiv SDS. Prethodno je Vladimir Obradović, poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, gostujući na TV N1 ustvrdio da je ugovor s italijanskim automobilskim gigantom loš za državu jer su velika ulaganja a mali profit, kao i da je ugovor o toj investiciji pod velom tajne.

Sramni napadi

Boris Tadić, reagujući na ove optužbe, poručuje da je ovde reč o čistoj političkoj negativnoj kampanji.

'Način na koji se u tzv. nezavisnim medijima analizira ugovor sa 'Fijatom' je sistematsko obmanjivanje javnosti za račun režima ili vrhunac neprofesionalizma i promovisanja besmislica! Ovo nije novinarstvo, ovo je bedni pokušaj na sve strane šuplje kampanje protiv naše vlasti', napisao je Tadić na društvenim mrežama, dodavši da je ta investicija bila i te kako važna za državu.

'Ugovor sa 'Fijatom' je bio veliki uspeh, od koga država ima ogromnu korist. Ali medije koji sprovode ovu sramnu kampanju ne zanima istina. Ova kampanja je velika sramota svih medija, novinara i analitičara koji u njoj učestvuju! ', ističe Tadić.

I dok se niko iz SSP juče nije oglašavao ovim povodom, Aleksandra Tomić iz skupštinskog Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, komentarišući ove navode, kaže da je ugovor sa 'Fijatom' od trenutka potpisivanja, 2008. godine, proglašen za tajnu.

- Podsetiću građane da su, kada je potpisan ugovor, mnoga pitanja koja su u javnosti postavljana Tadiću bila pod oznakom strogo poverljivo. Iz tog vremena poznato je da postoje uslovi pod kojima je 'Fijat' pristao da dođe u Srbiju. Ova vlast poštuje sve međunarodne ugovore zbog Srbije, ali i rešava probleme koji su nastali zbog potpisanog ugovora. Danas vidimo, posle toliko godina, da su Đilas i Tadić bili zajedno kada je trebalo praviti ugovore, a sad kad se svako bori za svoje sitne političke pozicije ne misle o posledicama za građane, radna mesta u 'Fijatu', njihove plate, ekonomski razvoj i rast Srbije... Građani neka sami procene odgovornost vlasti i opozicije i ko se igra državom, a ko je vodi u sigurnu budućnost - ističe Tomićeva.

Nastavak svađe

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da se oni koji su doveli 'Fijat' u Srbiju pre 14 godina danas međusobno optužuju za taj posao.

- Boris Tadić ne može da sakrije činjenicu da je zarad političke koristi pred izbore 2008. godine napravio jedan vrlo nepovoljan ugovor sa 'Fijatom', od kojeg Srbija nije imala velike koristi. To je učinio iz ogoljenih populističkih razloga, bez ekonomske logike. Sukob sa Draganom Đilasom, čak i u vezi sa ugovorom sa 'Fijatom', predstavlja samo nastavak rata u opozicionim redovima oko prvenstva uticaja, i to bez bilo kakve koristi za građane Srbije. Narod u Srbiji to prepoznaje. Zato i ne glasa za opoziciju, već za Aleksandra Vučića i SNS - zaključuje Karanović.

 

Činjenice


* Kompanija 'Fijat' i Srbija u septembru 2008. godine zaključili su ugovor o osnivanju zajedničke firme
* Italijani su s ulogom od 200 miliona evra vlasnici dve trećine, a naša država sa 100 miliona evra vlasnik jedne trećine kompanije
* Proizvodnja je dostigla vrhunac 2013. godine, kada je proizvedeno čak 117.000 automobila 'fijat 500L'

brojka


14 GODINA KOMPANIJA 'FIJAT' POSLUJE U SRBIJI

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

To da je Tadić napravio katastrofalno nepovoljan ugovor za Srbiju sa Fiatom poznato je odavno i samo je pitanje koliko će još vode proteći Dunavom pre nego što se ta PLJAČKA Demokratske stranke potpuno razgoliti i obelodani. Pri tome treba na tu pljačku dodati i "prodaju" NIS Gaspromu a defakto ga je Tadić poklonio za smešnih 400 miliona EUR, što je bila vrednost manja od vrednosti samo direkcije NIS u Novom Sadu a sve ostalo, uključujući 185 benzinskih pumpi, izvori nafte u Srbiji i Angoli, nakretnine u celoj bivšoj YU su praktično poklonjeni. Kada je to urađeno? Uoči izbora 2008 godine na kojima je pobedio Tadić i DS ... Pamtnom dosta.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija