• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.11.2022

13:23

SRBIJA TREBA DA POKRENE INICIJATIVU ZA ČLANSTVO U OECD! To je tema o kojoj ću razgovarati i sa Vučićem i sa Malim!

Printscreen/Blic TV

Politika

SRBIJA TREBA DA POKRENE INICIJATIVU ZA ČLANSTVO U OECD! To je tema o kojoj ću razgovarati i sa Vučićem i sa Malim!

Podeli vest

Nema mnogo zemalja koje su napredovale u domenu digitalizacije, poput Srbije, zbog čega bi naša zemlja trebalo da pokrene inicijativu za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi postala vidljivija na tržištu i privlačnija za strane investicije, poručila je danas u Parizu premijerka Srbije Ana Brnabić

Brnabić je novinarima prenela da je sa generalnim sekretarom OECD-a Matijasom Koromanom jutros u Parizu upravo i razgovarala na tu temu - kada bi Srbija mogla da pokrene inicijativu za članstvo u toj organizaciji.

- To je tema o kojoj ću razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim. Mislim da treba da pokrenemo proceduru da postanemo članica OECD-a - poručila je premijerka.

Istakla je da je OECD prepoznala koliko je Srbija napredovala u domenu digitalizacje i inovacija, i podsetila da je za vreme kovida 19 upravo OECD proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Srbija je pre dva meseca postala i deo njigove grupe za elektronsku upravu, a prošle nedelje i punopravna članica inicijative za Globalno partnerstvo za veštačku ineligenciju, dodala je premijerka Brnabić.

- Srbija je samo jedna od 29 zemalja na svetu koje su postigle standarde da budu deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju - kazala je Brnabić.

Istakla je da to sve govori o viziji Srbije za dinamičniji ekonski razvoj i povratak mladih u zemlju.
Dodala je da sve to direktno utiče na privlačnost Srbije za strane direktne investicije, promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je jedinstven forum na kojem vlade 37 demokratija sa tržišnom ekonomijom sarađuju na razvoju standarda politike za promovisanje održivog ekonomskog rasta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00