• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.11.2022

10:31

SVEČANO U PALATI SRBIJA! Vučić se obratio naciji: POTPISANI VAŽNI SPORAZUMI SA AZERBEJDŽANOM!

Tanjug

Politika

SVEČANO U PALATI SRBIJA! Vučić se obratio naciji: POTPISANI VAŽNI SPORAZUMI SA AZERBEJDŽANOM!

Podeli vest

Presednik Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji je doputovao u zvaničnu posetu Beogradu

12.30 - Obraćanje predsednika Azerbejdžana

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je istakao da potpisana dokumenta predstavljaju pravni osnov za odnose dve zemlje.

- Uspešno sarađujemo u brojnim oblastima. Srbija i Azerbejdžan su podržavali uvek jedini druhe u međunarodnoj areni - rekao je Alijev.

Foto: Tanjug

12.20 - Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije je rekao da je srećan što u Beogradu može da ugosti prijatelja Ilhama Alijeva, i da je razgovor bio veoma dobar.

- Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga - rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

- Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost - rekao je Vučić.

 

 

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

- Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati - rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

Foto: Tanjug

12.05 - Potpisivanje sporazuma Srbije i Azerbejdžana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev potpisali su sporazum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo između Srbije i Azerbejdžana.

Foto: Tanjug

11.15 - Plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana 

Plenarni razgovori delegacija Srbije i Azerbejdžana, u okviru posete azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, počeli su u Palati Srbija danas oko 11.15 sati.

Delegaciju Srbije čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

10.45 - Sastanak Vučića i Alijeva

Nakon svečane ceremonije dolaska, predsednik Srbije Aleksandar Vućić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održali su sastanak.

Foto: Tanjug

10.30 - Vučić dočekao Alijeva ispred Palate Srbija

Vučić je Alijeva dočekao uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, intoniranje himne dve država i ispaljivanje počasnih plotuna.

Foto: Tanjug

Alijeva su pored Vučića dočekali i članovi Vlade, ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, finansija Siniša Mali, unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, poljoprivrede Jelena Tanasković, rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Alijev je u Beograd sleteo oko 10 sati, a na beogradskom aerodromu je dočekan uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Predsednika Azerbejdžana je na aerodromu, pored Vučića, dočekao i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Ceremonija svečanog dočeka sledi ispred Palate Srbija, nakon čega će uslediti sastanak Vučića i Alijeva.

Potom će biti održani plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana i ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici dve zemlje, oko 12 sati, obratiti medijima.

Uoči posete predsednika Alijeva, u Beogradu je ove sedmice održan poslovni forum Srbija-Azerbejdžan na kojem je istaknutno da su ekonomski i politički odnosi dve zemlje u stalnom usponu i da će poseta predsednika Azerbejdžana te odnose dodatno produbiti i otvoriti novu stranicu u saradnji.

Foto: Tanjug

 

Na forumu je učestvovalo 20 srpskih i 11 kompanija iz Azerbejdžana, a kako je rečeno, vrednost ukupne trgovinske razmene dve zemlje ove godine dostigla je rekordnih 48 miliona evra.

 

 


Bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana uspešno se razvijaju u dužem periodu, a krajem godine biće obeleženo 25 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Nakon svečanog dočeka uslediće tet-a-tet sastanak dvojice predsednika i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Potom će uslediti potpisivanje bilateralnih dokumenata, nakon čega su predviđena obraćanja predsednika Vučića i Alijeva, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ema

pre 1 godinu

Nastavak saradnje i nadamo se uspesnih poslovnih poduhvata na obostranu korist.

Kosta

pre 1 godinu

Svečani doček za predsednika prijateljske države

Mila

pre 1 godinu

Srbija postuje Azerbejdzan i ceni sve sto cine za nas! Ovo je sansa za nasu ekonomiju i dobar nacin da se trziste prosiri

Olja

pre 1 godinu

Radimo na povezivanju i spajanju u cilju jacanja nase privrede!

Tijana

pre 1 godinu

Srbija postuje Azerbejdzan, zemlju koja nas podrzava po svim pitanjima!

Marina

pre 1 godinu

Predsednik Vucic se maksimalno trudi da dovede sto više stranih investitora u našu zemlju i time stvori vise radnih mesta i bolje uslove za zivot nasih gradjana.

Marina

pre 1 godinu

Ovaj susret je plodonosan za Srbiju, bice potpisani brojni sporazumi koji ce doprineti jacanju saradnje izmedju dveju zemalja.

Pavlovic

pre 1 godinu

Ovo je,jos jedan u nizu susreta sa iskrenim prijateljima nase zemlje,to sigurno

sasa

pre 1 godinu

Ovo je i potvrda da Vucic poštuje Međunarodno pravo kroz razvoj međunarodnih odnosa između dve države.

Mirko

pre 1 godinu

Azerbejdzan i Srbija ce dalje da unapredjuju bilateralne odnose kao i saradnju

Filip

pre 1 godinu

Kao i uvek, Srbija je pokazala koliko je gostoljubiva zemlja. Svako je dobrodošao.

Milica

pre 1 godinu

Vucic je uprilicio svecanu ceremoniju za docek predsednika nama prijateljske zemlje Azerbejdzana.

Mirko

pre 1 godinu

U ovim kriznim vremenima je vazno da imamo ovako ozbiljne i snazne prijatelje

Milos

pre 1 godinu

Naš predsednik ugosti svakog svog gosta na pravi način, želimo sreću i da bude uspešan dolazak, mnoge bolji i jači odnosi.

Mirko

pre 1 godinu

Azerbejdzan jeste drzava koja postuje nas integritet i suverenitet

Željko

pre 1 godinu

Srbiji su potrebni iskreni prijatelji, hvala predsedniku Azerbejdžana što se odazvao pozivu.

Dragan

pre 1 godinu

Poseta predsednika Ajzerbedžana Srbije je pokazatelj i potvrda dobre saradnje između ove dve države.

Dana

pre 1 godinu

Želim najiskreniju dobrodošlicu sefu Azerbejdžana.

Sara

pre 1 godinu

Bilateralni odnosi su od izuzetnog značaja za obe države.

Jana

pre 1 godinu

Vučić svakog gosta dočeka kao pravi domaćin

Sara

pre 1 godinu

Saradnja između Srbije i Azerbejdžana nije nikada bila bolja. Svaka čast predsednicima dve države.

caca

pre 1 godinu

Svečani doček kakav i dolikuje ovakvom gostu! Svaka čast!

Žarko

pre 1 godinu

Godinama smo razvijali i gradili naše odnose veoma temeljno. Zato je danas predsednik Alijev rado viđen gost u našoj zemlji.

Anja

pre 1 godinu

Vucic je svecano docekao predsednika Azerbejdžana sto je velika cast i jedna lepa slika Srbije

Toma

pre 1 godinu

Lepo je znati da naša država ima svuda u svetu prijatelje. Živeo Azerbejdžan, živela Srbija!!!

Cone

pre 1 godinu

Jacanje ekonomije i sirenje trzista jedna od bitnih stavki nase zemlje

Ana

pre 1 godinu

Odlično je da bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana razvijaju i napreduju.

Cone

pre 1 godinu

Obostrana korist u jacanju odnosa dve zemlhe bitna je za nastavak dugogodisnjeg prijateljstva

Sasa89

pre 1 godinu

Ova poseta ce doneti mnogo toga dobrog i Srbiji i Azerbejdžanu.Sansa da se dve ekonomije jos snaznije povezu! Srbija gradi mostove prijateljstva! To je kljuc uspeha!

Ema

pre 1 godinu

Za Srbiju su važni dobri odnosi sa Azerbejdžanom i veoma je važno što se potpisuju novi sporazumi.

Jana

pre 1 godinu

Postovanje Azerbejdzana prema Srbiji i obrnuto je veliko i primetno. Vucic se trudi da uspemo i da napredujemo u svakom segmentu.

Dušan

pre 1 godinu

Vucic je pravi domacin i sa velikim postovanjem docekuje predsednika Azerbejdžana.

Nina

pre 1 godinu

Težimo ka još boljim odnosima sa Azerbejdžanom i na dobrom smo putu da to i postignemo. Za istinske i iskrene prijatelje smo uvek otvoreni da ih ugostimo

Ana

pre 1 godinu

Prelep doček za predsednika Azerbejdžana, i nastavak priljateljskih odnosa dve zemlje.

Ana

pre 1 godinu

Srbija će i ovog puta biti dobar domaćin, gosti iz Azerbejdžana i predsednik dočekani su sa velikim poštovanjem.

Kosta

pre 1 godinu

Ova poseta je od velike vaznosti za sirenje saradnje i jos bolje trgovine na trzistu

Darija Stankovic

pre 1 godinu

Bilateralni odnosi su od izuzetnog značaja za obe države.

Gavrilo

pre 1 godinu

Ovo je veoma bitno za našu ekonomiju. Čast nam je što imamo priliku da ih ugostimo

Nena

pre 1 godinu

Srbija je uvek dobar domaćin, dobrodošli su svi dragi prijatelji !

Nena

pre 1 godinu

Dobrodošli dragi prijatelji, Srbiji je cast da domacinski ugosti prijatelje

Nena

pre 1 godinu

Ovo je dobra šansa za Srbiju ,za našu ekonomiju i tržište!Ovakvi prijatelji su nam od velikog znacaja!

Milan Š

pre 1 godinu

Pokazali smo kako se dočekuje iskreni prijatelj.

Sasa

pre 1 godinu

Ministri i predsednik priredili su doček predsedniku Azerbejdžana po protokolu i ugostili ga kao pravi domaćini.

Novak

pre 1 godinu

Sa Azerbejdžanom treba razvijati saradnju na svim nivoima od turizma do trgovine!

Mina

pre 1 godinu

Azerbejdzan postuje Srbiju , dobra saradnja na obostranu korist ce se nastaviti i u buducnosti.

Ana

pre 1 godinu

Srbija je zemlja gde su svi rado dočekani i ugosteni… zemlja koju svi rado posećuju !

Mihajlo

pre 1 godinu

Dobro je što i Azerbejdžan shvata da ima prostora da sarađujemo u oblasti energetike.Nama je to veoma važno, neophodno je da imamo više dobavljača gasa. Potrebno je izgraditi i infrastrukturu za to a Srbija je spremna. odlazak Vučića u Azerbejdžan svako znači da se dogovori tamo mogu konkretizovati.

Nada

pre 1 godinu

Srbija i Azerbejdžan uspešno sarađuju u brojnim oblastima. Srbija čuva i štiit ovakva prijateljstva.

Sanja

pre 1 godinu

Sve prijateljske zemlje su dobrodosle u Srbiju

Aleksandra

pre 1 godinu

Gradimo bilateralne odnose sa svakom državom koja je prijateljski nastrojena

Ana

pre 1 godinu

Srbija i Azerbejdžan imaju dobre odnose,što je od izuzetnog značaja za dalji napredak Srbije!

Saska

pre 1 godinu

Srbija se oduvek trudila i nastaviće da ima dobru saradnju sa svim zemaljama kao što je Azerbejdžan .

Sandra

pre 1 godinu

Srbija i Azerbejdžan imaju dugu tradiciju prijateljstva, i naš i azerbejdžanski narod odlično međusobno sarađuju.

Nikola

pre 1 godinu

Vrhunski profesionalci u svom poslu. Bravo za rad.

Nikola

pre 1 godinu

Srbija i Azerbejdzan treba da nastave da jacaju svoje odnose.

Ana

pre 1 godinu

Srbija i Azerbejdzan treba da nastave svoju uspesnu saradnju.

Nevena

pre 1 godinu

Saradnja sa Azerbejdzanom ce nam doneti brzi razvoj.

Jelena

pre 1 godinu

Gradjani su ponosni na svoju drzavu i zivotni standard je dosta bolji

Maja

pre 1 godinu

Srbija postuje Azerbejdzan i ceni sve sto cine za nas! Ovo je sansa za nasu ekonomiju i dobar nacin da se trziste prosiri,jer je ona nasa prijateljska zemlja.

Tica

pre 1 godinu

Docek je svecan jer je ovo nasa prijateljska zemlja.

Mila

pre 1 godinu

Nastavak saradnje i nadamo se uspesnih poslovnih poduhvata

Zeljka

pre 1 godinu

Nastavak saradnje i nadamo se uspesnih poslovnih poduhvata

Marina

pre 1 godinu

Svaka cast predsedniku koji je ucvrstio joj jedno prijateljstvo a sve u cilju napredovanja Srbije, ovo je dokaz da covek vredi onoliko koliko ima prijatelja.

Tara

pre 1 godinu

Verujem da je ova topla dobrodošlica na predsednika Azerbejdžana ostavila poseban utisak.

Marina

pre 1 godinu

Predsednik Vucic je veličanstveno dočekao Azerbejdžanskog predsednika.

deki

pre 1 godinu

Saradnja Srbije i Azerbejdzana imace obostranu korist.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću
Hronika

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću

Suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je počinio masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, donelo je novu dimenziju bezbednosnim izazovima. Zbog osetljivosti slučaja, suđenje se premešta iz Smedereva u Specijalni sud u Beogradu. Ova promena lokacije izazvala je interesovanje javnosti za detalje samog procesa. Kako će izgledati suđenje? Kada će biti organizovano pripremno ročište i koji su koraci u daljem toku sudskog postupka? O tim pitanjima u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je advokat porodica ubijenih, Stefanom Stefanovićem.

28.05.2024

14:16

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića
Hronika

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića

Nikola Bajić, nekadašnji pripadnik zloglasnog "zemunskog klana" koji služi kaznu od 35 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, pod neverovatnim merama obezbeđenja prebačen je jutros u Više javno tužilaštvo u Beogradu s kojim je, sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela nad pokojnim Novakom Stevanićem (22), u slučaju koji su mediji prozvali "prva otmica zemunskog klana".

28.05.2024

13:23

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija